Ehkä kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva tulee nyt valkokankaalle – Luvassa vain yksi erikoisnäytös

Tämä on todellinen kulttuuriteko!

12.1.2023 18:00

Cinema Orionin kevään erikoisnäytöksissä on esitetään muun muassa mestarillinen Kahdeksan surmanluotia koko restauroidussa komeudessaan.

Monien kriitikoiden mielestä Mikko Niskasen ohjaama Kahdeksan surmanluotia on kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva.

Elokuvasta tehtiin myös neliosainen televisiosarja. Tämä pitkä versio nähdään ensi kertaa filmiformaatissa perinteikkäässä Orionissa.

Kahdeksan surmanluotia perustuu Pihtiputaalla 1969 tapahtuneeseen joukkosurmaan, jossa mies ampui kotinsa edustalle neljä häntä pidättämään saapunutta poliisia.

Niskanen hakee vastausta kysymykseen, mitä oli tapahtunut ennen laukauksia? Mitkä syyt ja olosuhteet ajoivat perheenisän riistämään neljä ihmishenkeä?

Niskasen itsensä mitään säästelemättömällä syvyydellä tulkitseman Pasin köyhä perhe kituuttaa pienellä mökkipalstalla. Töitä ei ole, välit vaimoon kiristyvät ja terveys reistailee. Yhteiskunta ei auta ja häpeä, syvenevä alkoholismi ja turhautuminen ajavat Pasin henkisesti ahtaalle.

Yli viisituntinen teos kuvaa täydellisellä uskottavuudella neljän vuodenajan kaaren, jonka aikana kierteen psykologinen kehitys hakee paikkansa ja maalaa luuhun asti viiltävän tragedian.

Kahdeksan surmanluodin restaurointityö alkoi 2010-luvulla Peter von Baghin aloitteesta. Päärahoituksesta vastasi Martin Scorsesen perustama ja johtama The Film Foundation ja restauroinnista Bolognan elokuvaarkisto.

Ainutkertainen näytös järjestetään Cinema Orionissa lauantaina 28. tammikuuta klo 13. Elokuvan kesto on 316 minuuttia, ja lisäksi välissä on 20 minuutin väliaika.

Cinema Orion julkisti myös muita kevään näytöksiään. Lisätietoa Cinema Orionin sivuilta.

Lisää luettavaa