Ensimmäisen asteen elokuvaversiot – Yksi elokuva, monta tarinaa: osa 2

Elokuvan leikkausvaiheessa roskakoriin saattaa lentää merkittäviä kohtauksia, jotka eivät syystä tai toisesta päädy yleisön nähtäväksi. Saattaa myös olla, että ohjaaja on teatteriversioon täysin tyytyväinen, vaikka osa poistetuista kohtauksista häntä miellyttäisikin. Tässä vaiheessa hätiin saapuvat elokuvien Special Edition -erikoisversiot, jotka tarjoavat elokuvan faneille enemmän nähtävää.

31.8.2021 20:30

On itsestään selvää, etteivät kaikki elokuvaa varten kuvatut kohtaukset aina lopulta sovi kokonaisuuteen. Useimmiten ohjaajan ongelmana on elokuvan pituus; studion kanssa on tehty sopimus, ettei kesto saa olla tiettyä minuuttimäärää pitempi ja sitähän on sitten toteltava. Näissä tapauksissa ohjaaja joutuu tekemään rajujakin päätöksiä hänelle tärkeiden kohtauksien poistamisesta.

Silloin tällöin tulee kuitenkin vastaan hetkiä, jolloin ohjaaja on hyvinkin tyytyväinen elokuvan lopulliseen julkaisuun. Vaikka leikkauspöydälle on jäänyt hienoja kohtauksia, ei ohjaaja näe niitä välttämättöminä. Elokuvan menestyksen myötä voi silti tulla houkutus liittää poistettuja kohtauksia takaisin paikoilleen ja julkaista uusi versio, Special Edition, kaikille teatteriversiosta pitäneille.

Termi Special Edition tuli elokuvayleisön tietoisuuteen Steven Spielbergin Kolmannen asteen yhteyden myötä. Studion hoputtamana vuonna 1977 elokuvateattereihin laskeutunut 135-minuuttinen scifi-jännäri ei ollut täysin Spielbergin mieleen, sillä sekä aikataulu että budjetti iskivät kapuloita rattaisiin.

Elokuvan jättimenestys siivitti hänelle kuitenkin uuden mahdollisuuden: 1,5 miljoonan dollarin budjetin turvin hän saisi toteuttaa kuvaamatta jääneet kohtaukset ja muokata elokuvaa tahtonsa mukaan. Studiolla oli kuitenkin yksi vaatimus: leffan loppuun tulisi lisätä kohtaus avaruusaluksen sisältä. Spielberg suostui kompromissiin, ja näin syntyi elokuvan 133-minuuttinen Special Edition vuonna 1980.

Suomessakin helmikuussa 1981 teattereihin saapunut Kolmannen asteen yhteys: erikoisversio sisälsi kuusi minuuttia uusia ja seitsemän minuuttia alun perin leikkaamon lattialle jääneitä kohtauksia. Spielberg poisti 16 minuuttia teatteriversiossa nähtyjä hetkiä. Special Editionissa Roy Nearyn (Richard Dreyfuss) perhe esitellään huomattavasti paremmin, Gobin aavikolta paljastuu valtava yllätys, Roy istuu suihkussa hermoromahduksen partaalla ja lopussa kävellään sisälle avaruusalukseen. Lopputekstien aikana soi When You Wish Upon a Star alkuperäisen John Williamsin musiikin sijasta.

Teatteriversiossa nähdyistä kohtauksista saivat lähteä muun muassa Royn saapuminen työpaikalleen, lähes neliminuuttinen lehdistötilaisuus sekä koko kohtaus, jossa sekaisin toimiva Roy alkaa heitellä kaikenlaista puutarhatavaraa ikkunasta sisälle.

Nämä sekä muutamat muut pienet muutokset tekivät Special Editionista hieman ristiriitaisen kokemuksen; etenkin loppu, joka ei enää jätä niin paljon mielikuvituksen varaan, sai osan katsojista varpailleen. Spielberg oli kuitenkin tyytyväinen, kunnes…

Vuonna 1998 julkaistiin Kolmannen asteen yhteydestä vielä yksi uusi versio. Alun perin Collector’s Editioniksi ja myöhemmin 2000-luvulla Director’s Cutiksi tituleerattu 137-minuuttinen versio antoi Spielbergille viimein mielenrauhan. Hän poisti lopun kohtauksen avaruusaluksen sisällä ja palautti Special Editionista poistetun lehdistötilaisuuden ja Royn tavaroiden viskelyn. Lopputekstimusiikki vastasi teatteriversiossa ollutta.

Spielberg ilmoitti, ettei uusia versioita enää tule. Ja ihan hyvä niin, sillä nyt elokuva on allekirjoittaneen mielestä kutakuinkin täydellinen; Royn ”sekoaminen” on tässä versiossa koherentimpi ja mielikuvituksen varaan jättävä loppu täydellinen. Lisäksi muut pienemmät muutokset tukevat kokonaisuutta onnistuneesti. 

Mr. Special Edition – James Cameron

Jättimenestyksiä tahkonut James Cameron on tähtinimi erikoisversioiden taivaalla. Hänen Special Edition -julkaisunsa alkoivat vuonna 1991 viisi vuotta aiemmin ilmestyneestä Aliens-mestariteoksesta. 137-minuuttinen teatteriversio sai kylkeensä runsaasti lisäkohtauksia mehevöittämään tarinaa. Special Editionissa (154 min) Ripley (Sigourney Weaver) kuulee äitinsä kohtalosta, tutustutaan Newtin (Carrie Henn) teatteriversiossa näkymättömään perheeseen ja sotilaat asettavat vartiotykit pysäyttämään alieneita. Kohtaukset eivät ole elokuvalle välttämättömiä, ja ne ovatkin aiheuttaneet runsasta vääntöä fanien keskuudessa. Ainakin ne ovat mielenkiintoista nähtävää teatteriversiosta pitäneille uusintakatselua ajatellen.

Aliensin jälkeen Cameron otti käsittelyynsä sitä seuranneen elokuvansa Abyss – Syvyys (1989, 145 min). Vedenalaisesta ihmeestä kertovan elokuvan Special Edition (1993, 171 min) on erikoisversioiden joukossa melkoinen suurtapaus. Jo kuvausvaiheessa ohjaaja ymmärsi, ettei alkuperäinen käsikirjoituksen mukainen loppukohtaus valmistuisi ajoissa. Sitten naispääosaa näyttelevä Mary Elizabeth Mastrantonio lipsautti teatteriversion ensi-illan yhteydessä, miten paljon upeita kohtauksia oli jäänyt leikkaamon lattialle. Jotain hienoa oli siis jäänyt katsojilta väliin, ja leffan menestyksen myötä Cameronille ilmaantui mahdollisuus korjata asia. 

Kolmannen asteen yhteyden teatteriversiossa ei aavikolla törmätty tällaiseen yllätykseen.

Abyssin erikoisversiossa tutustutaan vedenalaisen ryhmän päivittäiseen työskentelyyn, Budin (Ed Harris) ja Lindseyn (Mastrantonio) suhdetta perataan tarkemmin ja koko loppu nousee ihmishenkiä uhkaavine aaltoineen täysin uudelle tasolle. Erikoisversion tunnistaa näppärästi heti alusta, sillä ainoastaan siinä on Friedrich Nietzschen lainaus: ”When you look long into an abyss, the abyss also looks into you.”

Vuosi 1993 muodostui Cameronin faneille tuplaherkuksi, kun loppuvuodesta julkaistiin Terminator 2: Tuomion päivä (1991, 137 min) -hitin Special Edition (153 min). Erikoisversiossa nähdään muun muassa Sarahin (Linda Hamilton) toinen painajainen, T-800:n (Arnold Schwarzenegger) kallon avaaminen ”korjaustöitä varten” ja enemmän Miles Dysonin (Joe Morton) perhe-elämää. Lisäksi T-800:n ja Johnin (Edward Furlong) toisiinsa tutustumiselle annetaan mukavasti lisäaikaa. 

T2:n erikoisversiot eivät kuitenkaan päättyneet tähän. Vuoden 2000 Ultimate Edition -dvd-julkaisuun piilotettiin Extended Special Edition (156 min), jonka pääsi näkemään ainoastaan lyömällä menuvalikossa ”tuomion päivän” 82997 (elokuun 29. 1997). Extended-versiossa oli sekä lisäkohtaus, jossa T-1000 (Robert Patrick) tutkii Johnin huonetta, että täysin erilainen tarinan sulkeva onnellinen loppukohtaus, jossa Sarahista on tullut isoäiti. Myöhemmin tämä versio tuli nähtäville myös blu-raylla.

Vuonna 2017 T2:sta ilmestyi vielä yksi ohjaajansa valvoma versio, Terminator 2 3D (138 min). Kyseessä on kolmiulotteiseksi konvertoitu teatteriversio, johon on tehty muutamia digitaalisia korjauksia: esimerkiksi moottoripyörästuntin suorittaneen henkilön kasvot on nyt vaihdettu Schwarzeneggerin pärstään. Itse 3D-konversio on tasokas, eivätkä digitaaliset fiksaukset häiritse. 

Terminator 2 -Special Editionissa Arnold Schwarzenegger ja Edward Furlong ovat sitä mieltä, että nyt on hyvä hetki aukoa päätä.

Vuonna 2009 Cameronin Avatar (162 min) tahkoi teattereissa rahaa käynnistäen samalla uuden ajan 3D-buumin. Seuraavana vuonna jopa teattereissa käväissyt Special Edition -versio (171 min) lisäsi useita pienehköjä yksityiskohtia sinne tänne. Mukana oli myös kaksi isompaa lisähetkeä: puolitoista minuuttinen efektipitoinen toimintakohtaus, jossa Na’Vit jahtaavat Sturmbeestejä, ja dramaattinen pariminuuttinen kuolevan Tsu’-teyn äärellä. Samana vuonna ilmestyi dvd:lle ja blu-raylle myös elokuvan Extended Collector’s Edition (179 min). Sen huomattavin ero oli yli neliminuuttinen alkukohtaus, jossa tutustutaan Jaken (Sam Worthington) elämään Maassa. Toinen uusi kohtaus keskittyy Jakeen ja Dr. Augustineen (Sigourney Weaver). Mukana on myös pari pientä lisäystä.

Erittäin todennäköisesti Cameronin elokuvista tullaan näkemään jatkossakin mitä erilaisimpia Special Editioneja. Ja hyvä niin!

Lisäminuuteilla Lisä-Oscareita?

Seitsemällä Oscarilla palkitun Tanssii susien kanssa -seikkailudraaman (1990, 181 min) menestys sai katsojat vaatimaan jatko-osaa. Sellaista ei kuitenkaan ollut luvassa, joten tuottaja Jim Wilson päätti antaa faneille sen sijaan jotain muuta. The Special Edition -lisätittelillä (1991, 234 min) teattereihin putkahtanut erikoisversio sisältää sekä pidennettyjä että vaihtoehtoisia kohtauksia. Mukana on myös yli 30 täysin uutta hetkeä. Parissa uudessa kohtauksessa Dunbar (Kevin Costner) nostaa joesta eläinten ruhoja ja yöllisessä episodissa hän todistelee itselleen, että intiaanien tappamat miehet ansaitsivat kuolla. Valtaosa Special Editionin lisäyksistä tekee elokuvasta syvällisemmän mutta ennen kaikkea nautittavamman. On hyvä huomioida, että ohjaaja Costner ei ollut työstämässä erikoisversiota; siunauksensa hän on sille kuitenkin antanut. 

Kevin Costner antaa tuimia katseita, kun Tanssii susien kanssa -tuottaja lähti tekemään Special Editionia ilman häntä.

Erikoistehosteistaan Oscarin pokannut Independence Day – Maailmojen sota (1996, 145 min) toi tuottajillensa rutkasti rahaa, ja lisää lähdettiin hakemaan kotiteattereiden Special Edition -julkaisulla (1998, 154 min). Myöhemmin Extended Edition -nimellä tunnettu pidennetty erikoisversio ei sisällä uusia toimintakohtauksia, vaan lisätyt minuutit keskittyvät henkilöhahmoihin. Huomionarvoisimpana lisänä on pariminuuttinen hetki avaruusaluksen sisällä, jossa Okun (Brent Spiner) esittelee Davidille (Jeff Goldblum) aluksen laitteistoa tämän ymmärtäessä niistä yllättävän paljon.

Susien tai Maailmojen sodan Special Editionit eivät luonnollisesti lisä-Oscareita kaapanneet, mutta kyseisistä elokuvista pitäville ne ovat palkitsevia kokemuksia.

Lisää Disney-musiikkia

Myös Disney on lähtenyt erikoisversioiden maailmaan. Leijonakuningas (1994, 88 min) sai uusintaensi-illan IMAX-teattereissa The Special Edition -julkaisuna (2002, 89 min). Versio sisältää uuden laulun Morning Report. Vuonna 2011 teatteriversio julkaistiin kolmiulotteiseksi konvertoituna.

Kaunotar ja Hirviö -elokuvan (1991, 85 min) The Special Edition (2002, 92 min) sisältää myös uuden musiikkinumeron Human Again. Leijonakuninkaan tavoin myös Kaunottaren ja Hirviön teatteriversio julkaistiin 3D:nä vuonna 2011.

Disney on konvertoinut muitakin elokuviaan kolmiulotteiseen muotoon. Näitä käydään läpi tarkemmin artikkelisarjan myöhemmissä osissa.

Kannattaa huomioida, että osaa artikkelin erikoisversioista markkinoidaan virheellisesti Director’s Cut -nimikkeinä. Sellaisia nämä Special Editionit eivät kuitenkaan ole.

Seuraavaksi tutustutaan elokuviin, joita on julkaistu eri maissa erilaisina versioina. Kyseinen versioviidakko tarjoaa todellisia yllätyksiä!

Teksti: Tom Kajaslampi

Miten nähdä artikkelin elokuvat?

Kolmannen asteen yhteys: kaikki kolme versiota on saatavilla suomitekstitetyillä dvd:llä, blu-raylla ja UHD:llä. Striimipalveluissa oleva versio on Director’s Cut.

Aliens: molemmat versiot saatavilla suomiteksteillä varustettuina dvd:llä ja blu-raylla. Disney+ ja Viaplay tarjoavat elokuvan teatteriversiota kuten muidenkin striimipalvelujen vuokraversiot. Google Playsta löytyy myös Special Edition.

Abyss: molemmat versiot ovat saatavilla vanhalla Suomi-dvd:llä. Striimipalveluissa elokuva ei ole tarjolla.

Terminator 2: kaikki kolme versiota saatavilla dvd:llä ja blu-raylla suomitekstien kera. 3D-teatteriversio saatavilla myös UHD:llä (2D:nä) ja 3D-blu-raylla ilman suomitekstejä. Amazon Prime ja Netflix tarjoavat teatteriversiota, kuten myös muut striimivuokraamot.

Avatar: kaikki kolme versiota saatavilla suomeksi tekstitetyillä dvd:llä ja blu-raylla. Disney Plussalta näkee teatteriversion kuten muistakin striimivuokraamoista.

Tanssii susien kanssa: Special Edition saatavilla suomiteksteillä varustetulla dvd:llä. Teatteriversio saatavilla dvd:n lisäksi myös suomitekstillisellä blu-raylla

Independence Day: molemmat versiot saatavilla suomitekstitetyillä dvd:llä, blu-raylla ja UHD:llä. Teatteriversion näkee Disney Plussasta ja se on vuokrattavissa muissa striimipalveluissa. Special Edition on vuokrattavissa Rakuten TV:stä.

Leijonakuningas: Special Edition saatavilla suomiteksteillä dvd:llä. Teatteriversiosta on myös suomitekstitetty blu-ray. 3D-versio saatavilla suomitekstitetyllä 3D blu-raylla. Disney+ tarjoaa teatteriversion, aivan kuten muutkin striimipalvelut joista elokuvan voi ostaa.

Kaunotar ja Hirviö: molemmat versiot saatavilla suomalaisella dvd:llä ja blu-raylla, 3D-versio myös 3D blu-raylla. Teatteriversio katsottavissa Disney Plussassa ja ostettavissa muissa striimipalveluissa.

Huomautus: striimipalvelujen mainitut versiot perustuvat palvelujen antamiin pituustietoihin.

 

Lisää luettavaa