Edesmennyt Harry Potter -tähti uskoi, että ”maailma on paha” – Nihilistisen maailmankuvan omannut legenda joi runsaasti alkoholia, käytti huumeita ja deittaili prinsessaa

Toivottavasti dokumentti nähdään Suomessakin pian.

30.9.2022 23:30

The Guardian haastatteli näyttelijä Richard Harrisin (1930–2002) elämästä dokumentin tehnyttä Adrian Sibleytä ja Harrisin poikaa, näyttelijä Jared Harrisia. The Ghost of Richard Harris pyrkii näyttämään millainen mies naisiin menevän ja viinaa vetävän näyttelijän takana oikeasti oli.

Harris oli raikulipoika, mutta ennen kaikkea arvostettu näyttelijä. Hänet nähtiin muun muassa elokuvissa Mies hevosena, Gladiaattori, Armoton, sekä kahdessa ensimmäisessä Harry Potter -elokuvassa professori Dumbledorea.

”Uskon, että maailma on paha. Se on melkein sellainen, minkä ei olisi koskaan pitänyt tapahtua. Elämän ihme on roskaa. Mikään ei toimi emmekä pidä toisistamme. Se on kamalaa”, nihilistisen Harrisin kuullaan sanovan dokumentissa, jossa kuullaan haastattelujen lisäksi näyttelijän omia puhenauhoja.

”Hänen maailmankuvansa oli se, että kaikki ovat maailmassa yksin. Mutta hänen viimeinen ajatuksensa oli se, että vaikka tiedämme kaiken olevan kaaosta, siitä pitää ottaa kaikki irti. Ei saa menettää fokustaan, vaan elää elämää. Ei saa antaa ajan mennä hukkaan. Elä aikaasi äläkä hukkaa sitä”, Jared Harris kommentoi isästään.

Näyttelijän lapset antoivat ohjaajalle vapaat kädet viimeisen leikkauksen suhteen. Jared Harris ei esimerkiksi olisi halunnut, että dokumentissa käsitellään isänsä suhdetta prinsessa Margaretiin, kuningatar Elisabet II:sen siskoon, mutta se on mukana dokumentissa, koska ohjaaja piti sitä tärkeänä yksityiskohtana.

Lisää luettavaa