Hytti nro 6 mukana Oscareiden lyhytlistalla – 15 elokuvan joukosta valitaan ehdokaselokuvat

Voittokulku jatkuu.

21.12.2021 23:35

Suomalaiselokuva Hytti nro 6 on valittu Oscar-gaalan parhaan kansainvälisen elokuvan lyhytlistalle. Lyhytlistalle valittiin 15 elokuvaa, joista lopulta viisi saa varsinaisen Oscar-ehdokkuuden. Yhteensä elokuvia oli 92 eri maasta.

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 on myös Golden Globe-ehdokkaana. Se palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix-palkinnolla yhdessä iranilaisen Asghar Farhadin (Nader ja Simin: ero, The Salesman) A Heron kanssa. Aiemmin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneen ohjaaja Farhadin uusin elokuva on myös mukana lyhytlistalla. Mukana on myös toinen aiempi voittaja, italialainen Paolo Sorrentino uudella elokuvallaan The Hand of God, joka on nyt Netflixissä.

Suomi on ollut kerran ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa, Aki Kaurismäen elokuvalla Mies vailla menneisyyttä. Kukaan suomalainen ei kuitenkaan ole koskaan Oscaria vielä pokannut. Jörn Donner haki Oscar-patsaan tuottajan ominaisuudessa elokuvasta Fanny ja Alexander, mutta vieraskielisen elokuvan palkintoa ei poikkeuksellisesti myönnetä tuottajalle, vaan maalle. Useimmiten palkinnon hakee kuitenkin ohjaaja.

Klaus Härön Miekkailija on Kaurismäen elokuvan lisäksi ainoa kotimainen, joka on päässyt vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon lyhytlistalle. Pohjoismaat ovat muutenkin hyvin edustettuina: myös Tanska, Islanti ja Norja ovat mukana lyhytlistalla. Kaikki elokuvat listattu alle.

Itävalta: Great Freedom
Belgia: Playground
Bhutan: Lunana: A Yak in the Classroom
Tanska: Flee
Suomi: Hytti nro 6
Saksa: I’m Your Man
Islanti: Lamb
Iran: A Hero
Italia: The Hand of God
Japani: Drive My Car
Kosovo: Hive
Meksiko: Prayers for the Stolen
Norja: The Worst Person in the World
Panama: Plaza Catedral
Espanja: The Good Boss

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia