Iranilaisnäyttelijätär on pidätetty – tähditti Oscar-voittajaelokuvaa The Salesman

Iranin ihmisoikeustilanne on huolestuttava.

18.12.2022 11:40

Mestariohjaaja Asghar Farhadin ohjaama The Salesman (2016) voitti parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarin. Viiden tähden elokuvan naispääosaa esittänyt Taraneh Alidoosti on nyt pidätetty. Iranilaisviranomaiset syyttävät näyttelijätärtä maanlaajuisiin protesteihin liittyvien väärien tietojen levittämisestä.

Alidoosti on tukenut julkisesti 9. joulukuuta teloitettua Mohsen Shekaria. Shekaria syytettiin teheranilaiskadun tukkimisesta sekä maan turvallisuusjoukkolaisen kimppuun hyökkäämisestä macheten kanssa.

Alidoosti julkaisi tukiviestin Instagramissa. Viestissä lukee ”Hänen nimensä oli Mohsen Shekari. Jokainen tätä verenvuodatusta etäältä seuraava ja reagoimatta jättävä kansainvälinen organisaatio on häpeäksi ihmiskunnalle.”

Alidoosti pidätettiin noin viikko viestin julkaisemisen jälkeen. Viranomaiset kertovat, ettei naisella ollut dokumentteja väitteidensä tueksi.

Näyttelijätär on tukenut näkyvästi myös iranilaisia mielenosoittajia. Iranilaiset osoittavat laajalti mieltään naisten oikeuksien puolesta. Alidoosti julkaisi aiemmin videon, jossa hän riisuu huivinsa, joka on monessa muslimaassa naisille pakollinen asuste.

Lähde: We Got This Covered

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia