Jack Reacherin luoja Lee Child Episodin haastattelussa: ”Hahmon nimi syntyi vitsistä”

Episodi haastatteli kirjailijaa joulukuun alussa.

30.12.2023 20:01

Kirjailija Lee Child antoi Episodille haastattelun etäyhteyden välityksellä joulukuun alussa. Hänen luomansa toimintahahmo Jack Reacher seikkailee suoratoistopalvelu Prime Videon Reacher-sarjan toisella kaudella.

Kirjailija paljastaa, että hahmon nimi syntyi sattumalta. Valinta oli kuitenkin tärkeä, koska hän toivoi kirjoittavansa useita kirjoja ja hahmon seikkailevan vuosia. Tähän mennessä Child on kirjoittanut jo 28 Jack Reacher -dekkaria.

”Nimien keksiminen on minusta vaikeaa. Reacherin keksin vitsistä, jonka vaimoni sanoi. Olimme ruokakaupassa ja siellä sattui olemaan lyhyt, vanhempi nainen. Hän sanoi, että ’olet pitkä herrasmies, voisitko kurkottaa minulle tuon laatikon’. Vaimoni sanoi, että jos kirjailijanura ei urkene, minusta voisi tulla kurkottaja (reacher) ruokakauppoihin. Se oli hyvä nimi”, Child paljastaa.

AOP

Reacher ei ole erityinen hahmo

Jack Reacherista erityisen hahmon Childille tekee se, että hahmo ei ole kovin erityinen. Hän näkee Reacherin historiallisena hahmona.

”Ihmismieli on keksinyt hänet uudelleen ja uudelleen – mystinen muukalainen, joka ilmestyy kerta toisensa jälkeen ratkaisemaan ongelmia. Ajatellaan, että se olisi amerikkalainen keksintö, mutta se on paljon vanhempi. Keskiajan Euroopassa oli sama hahmo, kuten myös skandinaavisissa saagoissa, sekä kreikkalaisissa ja uskonnollisissa myyteissä. Haluamme jonkun ilmestyvän ja ratkaisevan ongelmamme. Reacher on siitä moderni versio.”

Lee Child sanoo, ettei saa kirjailijana rakastua hahmoonsa liikaa, jotta siitä ei tule liian sokerikuorrutteista ja täydellistä. Silloin hahmoa alkaisi puolustaa ja suojella alitajuisesti ja hahmosta tulee epätodellinen.

”Olen elänyt hahmon kanssa vuosia, neljännesvuosisadan. On tärkeää, ettei tule liian hyvin toimeen hänen kanssaan, koska se olisi kohtalokasta. En pidä hänestä niin paljon, kuin lukija saattaa pitää. Yritän pitää hänet todellisena. Haluan ennen kaikkea pitää hahmon pelokkaana minua kohtaan. Olen ainoa henkilö maailmassa, joka saa Reacherin tekemään mitä tahansa.”

Child on sitä mieltä, että nykypäivän fiktiossa on valloillaan trendi tehdä hahmoista jollain tapaa viallisia. Lähes kaikilla hahmoilla on omat ongelmansa, surunsa ja kurjuutensa.

”Henkilökohtaisesti en pidä siitä. Kuka haluaa lukea surkeista ihmisistä? Halusin vanhanaikaisemman hahmon, jossa on jaloutta ja kunniakkuutta, hyviä tapoja ja käytöstä. Vihaa ja toksisuutta on maailmassa liikaa.”

Reacher

Suoratoisto tarjoaa uusia mahdollisuuksia

Kirjailija pitää näyttelijä Alan Ritchsonia täydellisenä Jack Reacherin rooliin. Hän sanoo perustaneensa kaiken ensireaktioonsa, kun näki Ritchsonin Zoomissa. Koekuvaukset ja haastattelut jouduttiin toteuttamaan koronapandemian pahimman aallon aikaan etäyhteydellä.

Se oli Childista etu, koska sarjan tekijät saivat näyttelijöistä saman kokemuksen, kuin katsojat saavat ruutujensa välityksellä. Tässä on Reacherimme, hän oli ajatellut.

Lee Child on suoratoistoajasta hyvillään, koska se on tuonut sarjoille paljon uusia mahdollisuuksia. Tarinankertojat saavat enemmän aikaa tarinoidensa kertomiseen, eikä katsojien tarvitse toisaalta odottaa viikkoa seuraavaan jaksoon. Hänen mielestään jokaisesta Reacher-kirjasta tulisi hyvä sarja.

”Nyt televisiota voi kuluttaa samalla tavalla kuin kirjoja, omalla tahdilla. Kysyttäessä lempikirjaani omista teoksistani, vastaus on sama, kuin kysyisi suosikkilapsesta. Toki, meillä kaikilla on suosikkilapsemme, eikä se omien vanhempieni tapauksessa ollut minä.”

Lee Childilla on kokemusta eri tuotantoprosesseista. Jack Reacherista tehtiin elokuva vuonna 2012, jonka pääroolissa nähtiin Tom Cruise. Uudella sarjalla on kuitenkin uudet tekijänsä. Mitä kirjailija ajattelee siitä, jos tuottajat tai käsikirjoittajat haluavat mennä hahmojen tai tarinan kanssa sellaiseen suuntaan, johon kirjailija itse ei menisi?

”Ensimmäinen reaktioni on, että hahmon keksijänä ja tarinan luojana tietäisin paremmin. Mutta tiedänkö? Hahmo ja tarina elää lukijan tai katsojan päässä. Silloin he omistavat tarinan, en minä. Heidän mielipiteensä on siis yhtä oikea. Varsinkin siinä kontekstissa, kun kirjoitetaan ruudulle eikä sivulle. Kunnioitan eri mielipiteitä, koska he saattavat olla oikeassa. Olen hyvä kirjoittaja, mutta niin ovat hekin. Kenelläkään ei ole korkeampaa valtaa, joten silloin pitää keskustella asioista samalta tasolta.”

Reacher

Valkoisen paperin kammo on tekosyy

Lähes 30 Reacher-dekkaria kirjoittanut Child julkaisee uuden joka vuosi. Valkoisen paperin kammo ei näytä vaivaavan tuotteliasta kirjailijaa. Hän ei usko valkoisen paperin kammoon, vaan pitää sitä tekosyynä.

”Writer’s block, kirjailijan lukko, on vain yksi tapa sanoa, ettei halua mennä töihin. Jokaisella on se tunne. Haluavatko hoitajat mennä kaikkina päivinä töihin? Ei, mutta emme sano, että heillä on hoitajan lukko. Tahti ja tyylilaji, jonka parissa työskentelen, joka vuosi on saatava kirja kirjoitettua. Pitää tehdä mitä muutkin, eli istua alas, käynnistää tietokone ja käyttää lihasmuistia, jotta saa jotain ylös. Kirjoittaminen on ilo. Se on luovaa työtä, taidetta, mutta myös työ. Valkoisen paperin kammo on tekosyy sille, että haluaisi mielummin mennä rannalle.”

Lisää luettavaa