Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 2

Episodin maailman parhaiden elokuvien joulukalenterin toinen luukku on avattu. Lue listan synnystä ja ensimmäisen luukun sisältö täältä.

 

B

Barry Lyndon

1975
Ohjaus: Stanley Kubrick

Stanley Kubrick sai Episodin 11/2013 Top 10 -listalle toimituksen suosikkielokuvien joukkoon peräti kaksi nimikettä, 2001: Avaruusseikkailun ja Hohdon. Barry Lyndon oli hänen ensimmäinen listan ulkopuolelle jäänyt elokuvansa. Se on yltiöpäinen heittäytyminen täydelliseen kuvan hallintaan, joka edellytti jopa uutta tekniikkaa, jotta Kubrickin visiot pystyttäisiin tallentamaan filmille.

 

Batman Begins
2005
Ohjaus: Christopher Nolan

”Dark Knight -trilogiasta on mahdotonta valita listaan vain yhtä leffaa, koska kaikki kolme loksahtavat yhdessä niin loistavasti kohdalleen, että tilanteen tullen kaikki pitää katsoa putkeen. Nolanin Batmanit ovat likipitäen täydellinen kokonaisuus.” (Arla Lehtinen)

 

Betty Blue
37°2 le matin, 1986
Ohjaus: Jean-Jacques Beineix

Hullu rakkaus tempaisee mukaansa kaksi kaunista nuorta ihmistä – mutta pelastaako rakkauskaan, kun kiehtova arvaamattomuus alkaa olla merkki mielen murenemisesta?

”Kesä ei tästä kuumene valkokankaalla.” (Matti Komulainen)

 

The Big Lebowski
1998
Ohjaus: Joel ja Ethan Coen

Elokuvaa ei aikoinaan arvostettu, mutta nyt estottoman omalaatuinen komedia on Coen-veljesten ehkä rakastetuin elokuva. Henkilöllisyyssekaannukset, dialogi ja soundtrack yhdistyvät hulvattomaksi kokonaisuudeksi, joka on yhtä vastustamaton kuin elokuvan nimihenkilö.

 

Biutiful
2010
Ohjaus: Alejandro González Iñárritu

Kuolleiden kanssa kommunikoiva, itsekin kuolemansairas pikkurikollinen pyrkii turvaamaan lastensa tulevaisuuden karhean kauniissa fantasiadraamassa.

 

Black Swan
2010
Ohjaus: Darren Aronofsky

Natalie Portman eläytyi Oscarin arvoisesti ballerinaksi, jonka on kaivettava esiin pimeä puolensa pystyäkseen esittämään Joutsenlammen pääosan. Skitsofreninen osa ja koko elämän nielevä ammatti kuitenkin sysäävät hänet matkalle, jolta ei ole paluuta.

 

Blow
2001
Ohjaus: Ted Demme

Johnny Depp heittäytyy Yhdysvaltojen huumemarkkinoita 1970-luvulla rakentaneeksi diileriksi rosoisessa, tositarinapohjaisessa rikosdraamassa.

 

The Blues Brothers
1980
Ohjaus: John Landis

”Saturday Night Live -koomikoiden svengaava roadmovie, jonka tankki ei tyhjene.” (Matti Komulainen)

 

The Breakfast Club
1985
Ohjaus: John Hughes

Monia maailman parhaita teinielokuvia tehneen John Hughesin rakastettavin työ, jossa koulun eri oppilasryhmiä edustavat yksilöt joutuvat jälki-istunnossa kohtaamaan toisensa ihmisinä.

 

Brianin elämä
Life of Brian, 1979
Ohjaus: Terry Jones

”Monty Python -elokuvista monitasoisin ja viisain, vaikka kaikki kolme ryhmän pääteosta ovat suurin piirtein yhtä hauskoja. Siis erittäin. Ensimmäisiä dvd-hankintojani kautta aikain.” (Paavo Ihalainen)

 

Brokeback Mountain
2005
Ohjaus: Ang Lee

”Maailman raastavin rakkaustarina, sata kertaa itkettävämpi kuin Titanic.” (Päivi Laajalahti)

 

The Buddy Holly Story
1978
Ohjaus: Steve Rash

”Ehyt ja lämminhenkinen laulu rokin alkutaipaleelta. Liekö ensimmäinen kerta kun rokkielokuvassa näyttelijät laulavat ja soittavat livenä kaikki laulut.” (Pekka Lehtosaari)

 

Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat
Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969
Ohjaus: George Roy Hill

Kahdesta villin lännen lainsuojattomasta ja heidän henkiinjäämistaistelustaan kertova elokuva on väkivaltaisuudestaan huolimatta ensisijaisesti suunnattoman hienoa henkilökemiaa sisältävä tarina ystävyydestä.

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut