Kauhumestari Stephen King ihailee yllättävää elokuvaohjaajaa, paljastaa myös nykyisen mielipiteensä Hohdosta

Deadline pääsi muutama vuosi sitten tekemään pitkän haastattelun legendaarisen kauhukirjailija Stephen Kingin kanssa. Erinäisten syiden vuoksi juttu julkaistiin kuitenkin vasta nyt.

Kingin kirjoituksista on tehty enemmän elokuva- ja tv-adaptaatioita kuin kenenkään muun elossa olevan kirjailijan. Kuten kaikki hyvät asiat, ovat myös Kingin kirjat ja elokuvat jakaneet mielipiteitä suuntaan ja toiseen.

On yleisessä tiedossa, että King ei hirveästi välittänyt Stanley Kubrickin Hohdosta. Mitä mieltä kirjailija on nykyään elokuvasta?

”Mielestäni Hohto on kaunis ja upean näköinen elokuva, ja kuten olen aiemmin jo kertonut, se on kuin nätti Cadillac jossa ei ole moottoria. Pidin suuni kiinni elokuvan ensi-illan jälkeen, vaikken välittänyt siitä silloin kovinkaan paljoa”, King kertoo.

”Olen edelleenkin samaa mieltä, sillä Jack Torrencella ei ole draaman kaarta elokuvassa. Jo heti ensimmäisessä kohtauksessa tehdään selväksi, että Jack Nicholsonin esittämä hahmo on täysi sekopää. Hän tulee aina vain hullummaksi elokuvan edetessä. Kirjassa sama hahmo taistelee säilyttääkseen järkensä. Tämä on se todellinen tragedia.”

King kuitenkin arvostaa Kubrickia elokuvantekijänä ja pitää tämän elokuvista. Elokuvat kuten Tohtori Outolempi eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (1964) sekä Kunnian polut (1957) ovat kirjailijan lempileffoja.

Kuka on sitten Kingin nykyinen lempiohjaaja? Ohjaaja, jonka kanssa hän haluaisi työskennellä?

”On yksi ohjaaja, jonka kanssa tekisin yhteistyötä ilman että edes joutuisin pohtimaan asiaa. Hän on Lars von Trier. Tein jo hänen Valtakunta-sarjastaan minisarjan nimeltä Sairaala. Mielestäni hän on tämän hetken lahjakkain ja upein ohjaaja. Antaisin hänelle täysin vapaat kädet.”

Eikö King sitten haluaisi tanskalaisen von Trierin sijaan vaikkapa Christopher Nolanin yhteistyökumppanikseen?

”Se ei kiinnosta minua niin paljon. Toinen vaihtoehto olisi se, että antaisin jollekin lahjakkaalle ohjaajatulokkaalle mahdollisuuden. Meillä oli jotain pientä puhetta, jos vaikka Ben Affleck ohjaisi Tukikohdan. Ben on mahtava ohjaaja, joten haluaisin nähdä tämän toteutuvan. Hän ymmärtää tarinaa ja tajuaa sen, että elokuvat ovat hieno alusta tarinankerronnalle”, paljastaa King.

Lue pitkä, englanninkielinen haastattelu Deadlinen sivuilta. Jutussa puhutaan myös laajalti odotetusta Musta torni -projektista.

(Episodi/NI)

Aiheeseen liittyvät jutut