Kirjailija Alice Sebold pyytää anteeksi – Syytti raiskauksesta miestä, joka istui syyttömänä vankilassa 16 vuotta

Hirveä tapaus.

29.12.2021 20:01

Kirjailija Alice Sebold muistetaan erityisesti esikoisromaanistaan Oma taivas, josta Peter Jackson ohjasi samannimisen elokuvan vuonna 2009. Teos kertoo 14-vuotiaan tytön raiskauksesta ja murhasta. Sebold itse joutui ensimmäisenä yliopistovuonnaan raa’an raiskauksen uhriksi.

Tapaus sai kuitenkin vastikään uuden käänteen. Kirjailija on pyytänyt anteeksi mieheltä, joka tuomittiin raiskauksesta. Uutisesta kertoi muun muassa New York Times. Anthony Broadwater istui 16 vuotta vankilassa, kun Sebold oli tunnistanut hänet raiskaajakseen.

Anteeksipyyntö tuli sen jälkeen, kun osavaltion tuomari kävi tapausta läpi paikallisen syyttäjän ja Broadwaterin lakimiesten kanssa. Tuomari tuli siihen tulokseen, että syyte Broadwateria vastaan ei ollut pitävä. Broadwater vapautettiin vankilasta vuonna 1998, mutta joutui sen jälkeen seksuaalirikollisten rekisteriin.

Seboldin esikoisteos Lucky kertoo kyseisestä tapauksesta. Kirjailija kuvasi raiskauksen ja oikeudenkäynnin kirjassaan, mutta katuu nyt jälkeenpäin kuinka oli ”osa systeemiä, joka passitti syyttömän miehen vankilaan”.

”Pyydän anteeksi eniten sitä, että sinulta ryöstettiin epäoikeudenmukaisesti se mahdollinen elämä, jonka olisit voinut elää. Tiedän, että mikään anteeksipyyntö ei voi muuttaa sitä, mitä sinulle tapahtui. Minulta on vienyt nämä kahdeksan päivää ymmärtää miten tämä on voinut tapahtua”, Sebold kirjoittaa.

Broadwater on kiitollinen Seboldin lausunnosta, joka vaati hänen mukaansa rohkeutta. Hän painottaa, että molemmat heistä ovat uhreja.

Luckyssä Sebold kirjoittaa myös epävarmuuksistaan juttuun liittyen. Hän oli esimerkiksi varma, että tunnisti Broadwaterin raiskaajakseen kuukausia rikoksen jälkeen, kun tämä käveli häntä vastaan kadulla. Muistelmassa kerrotaan myös, että hyökkääjästä piirretty kuva ei vastannut Broadwaterin kasvoja. Alunperin Sebold ei myöskään osoittanut Broadwateria syytettyjen rivistä, vaan ihan toisen miehen. Myöhemmin oikeudessa Sebold kuitenkin luuli tunnistavansa Broadwaterin raiskaajakseen.

Tapausta lähti selvittämään Timothy Mucciante, joka toimi vastaavana tuottajana ennen potkujaan elokuvassa, joka oli määrä tehdä Lucky -kirjan pohjalta. Hänestä tapaus ei täsmännyt ja hän kyseenalaisti Seboldin, luettuaan kirjan ja siitä tehdyn käsikirjoituksen. Nyt hän on tekemässä dokumenttia tapauksesta, nimellä Unlucky.

Lucky -kirjan kustantaja ei aio enää myydä kirjaa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia