Komediasarjojen kestosuosikki Moderni perhe: Tiukasti kirjoitettua tilannekomiikkaa, armotonta sekoilua ja elämän oivalluksia

Vaikka televisiossa suositaan yleensä joko perinteistä valmiiksi naurettua sitcomia tai harvakseltaan oikeita nauruja aiheuttavia ns. älykkäitä komedioita, voi näiden kahden välimaastosta löytyä todellisia helmiä. Joskus nämä helmet majailevat jopa amerikkalaisilla kansallisilla kanavilla.

14.3.2018 15:15

Hyvin tehty komediasarja, joka jaksaa naurattaa ja viihdyttää jaksosta toiseen ja kaudesta toiseen, on harvinaisuus, jota kannattaa vaalia sen erikoisuuden takia.

Juuri tällainen sarja on vuonna 2009 alkanut Moderni perhe (Modern Family). Osin perinteinen tilannekomedia, osin draaman kaarta taitavasti taittava teos elämän suuremmista kysymyksistä; sen voi katsoa kepeästi naureskellen läpi, tai siitä voi oivaltaa jotain tärkeää kaiken myötähäpeän keskeltä.

Nimensä mukaisesti ABC-kanavan sarjan pääosassa on moderni perhe, joka koostuu kolmesta erilaisesta perheyksiköstä, kuvastaen perheen modernia nykykäsitystä.

Perheen pää on eläkeikäinen Jay Pritchett, jota näyttelee Pulmuset-legenda Ed O’Neill. Jayllä on reippaasti itseään nuorempi, näyttävä kolumbialainen vaimo Gloria, jonka roolissa nähtävä Sofia Vergara on noussut sarjan tuomien mahdollisuuksien myötä television parhaiten tienaavaksi naisnäyttelijäksi. Glorian poikaa aiemmasta liitosta Mannyä esittää mainiosti Rico Rodriguez.

Jayn vanhin lapsi Claire Dunphy (Julie Bowen, Ed) on sarjan alkaessa ollut vuosikausia kotiäitinä, mutta haluaa lasten kasvaessa elämältään enemmänkin. Clairen mies Phil (Ty Burrell, The Incredible Hulk) on kiinteistönvälittäjä, entinen cheerleader ja amatööritaikuri. Heidän arkeaan värittävät kolme teini-iän ympärillä pyörivää lasta: Haley (Sarah Hyland), Alex (Ariel Winter) ja Luke (Nolan Gould).

Clairen nuorempi veli Mitchell (Jesse Tyler Ferguson, The Class) elää yhdessä avomiehensä Cameronin (Eric Stonestreet, CSI) kanssa, ja sarjan pilottijaksossa he esittelevät muulle perheelle Vietnamista adoptoimansa tyttären Lilyn (3. kaudesta alkaen Aubrey Anderson-Emmons).

Moderni perhe pyörii hyvin vahvasti näiden päähenkilöiden ympärillä, eikä vakituisia hahmoja ole lisätty näyttelijäjoukkoon kertaakaan sarjan yhdeksän tuotantokauden aikana, lukuun ottamatta lapsihahmojen kasvamista.

Monessa jaksossa kuitenkin vierailee hauskoja sivuosahahmoja, joista useat toistuvat vuosien saatossa, tuoden sarjaan paljon tuttuja nimiä ja naamoja, kuten Elizabeth Banksin Mitchellin ja Cameronin hulluna kaverina sekä Nathan Fillionin Haleyn miesystävänä.

 

Sarjan huumori perustuu paljon hyvin tehtyjen hahmojen luonteenpiirteille, jotka aiheuttavat kitkaa sekä pariskunnissa, perheissä, sisaruksissa, puhumattakaan suhteista puolison sukulaisten kanssa.

 

Kuten perinteiset komediasarjat on Moderni perhekin täynnä stereotypioita, jotka muodostavat sarjan selkärangan, minkä ympärille on hyvä luoda lihaa. Sarjan syvin ja hauskin sisältö tulee usein varsinaiset tapahtumat keskeyttävistä dokumentaariseen tyyliin tehdyistä hahmohaastatteluista.

Sarja käsittelee stereotypioita homoista, maahanmuuttajista, naisista, miehistä, nörteistä, tyhmistä, lapsista ja aikuisista, ja onnistuu haastamaan katsojan ajattelemaan omia arvojaan kaiken nauramisen keskellä.

Moderni perhe on myös täynnä koheltamista, säätämistä ja sekoilua, joka saa katsojan kierimään sohvalla myötähäpeästä vaikeroiden ja kihertäen.

Tämän päivän televisiomarkkinoilla ei ole helppoa löytää konseptia, joka kestäisi yhdeksän tuotantokauden ajan, mutta Modernin perheen kehittäneet Christopher Lloyd (Frasier) ja Steven Levitan (Ammu vaan!) ovat sen tehneet.

EPA/PAUL BUCK/AOP

Tämän vuoden tammikuussa sarjan tekijät ilmoittivat sarjan loppuvan tulevan kymmenennen tuotantokauden jälkeen, mikä on varsin loogista: suurin osa lapsista on jo lentänyt pesästä, ja alkaa olla yhä vaikeampaa keksiä syitä heidän ainaiseen kotona olemiseensa.

Sarjan tekeminen on laadukasta, mutta ei niin sliipattua, että se menettäisi kaiken sydämellisyyden ja osuvuuden. Sählätessä syntyy usein se paras soppa, kuten Moderni perhe niin taidokkaasti näyttää.

 

Modernin perheen kahdeksan ensimmäistä tuotantokautta ovat katsottavissa Netflixin suoratoistopalvelussa, ja sarjan tuore 9. kausi on juuri käynnistynyt AVA:lla ja Katsomossa. Uusintoja voi myös bongata Foxilta.

 

Lisää luettavaa