Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 3

Kauhua kaukoidästä, piirrettyä sekä outoja valintoja mestariohjaajilta… Niistä on maailman parhaiden elokuvien joulukalenterin kolmas luukku tehty.

3.12.2023 13:11

Jostain syystä tähän luukkuun osui paljon synkkää jännitystä ja kauhua. Onneksi mukana on pari värikästä ilopilleriäkin.

160.
The Ghost Writer
2010
Ohjaus: Roman Polanski

Roman Polanskin yli 20 elokuvasta vuoden 2010 jännäri tuntuu ehkä oudolta valinnalta. Tosiasia kuitenkin on, että kyseessä on erinomaisesti rullaava jännäri, jonka käsikirjoitus keriytyy auki kiehtovasti, ja Ewan McGregor on erinomaisessa vedossa elämäkerran haamukirjoittajana, joka törmää salaisuuteen kohteensa elämässä.

159.
The Wailing
Gokseong, 2016
Ohjaus: Na Hong-jin

Eteläkorealainen elokuva on viime vuosina valloittanut maailmaa Oscar-gaaloja myöten. Sikäläisessä tuotannossa on silti myös vaille laajempaa huomiota jääneitä helmiä. Yksi niistä on kauhuelokuva The Wailing, jossa outo tartunta alkaa karsia pienen vuoristokylän asukaskuntaa.

158.
Neuvottelija
The Negotiator, 1998
Ohjaus: F. Gary Gray

Kauan ennen tehokasta hip hop -draamaansa Straight Outta Compton ja kahdeksatta Fast & Furious -elokuvaa, josta tuli yksi maailman menestyneimpiä elokuvia, F. Gary Gray ohjasi tehokkaan toimintajännitysleffan Neuvottelija. Samuel L. Jackson on panttivankineuvottelija, joka joutuu takaa-ajetuksi sotkeuduttuaan korruptiovyyhteen.

157.
Kauna
The Grudge, 2004
Ohjaus: Takashi Shimizu

Takashi Shimizun Kirous (Ju-On: The Grudge) oli yksi elokuvista, jotka vuosituhannen vaihteessa levittivät japanilaisen kauhun ilosanomaa ympäri maailmaa. Hänen Yhdysvalloissa siitä tekemänsä uudelleenfilmatisointi oli hitti sekin, ja päätyi Episodin toimittajien kauhusuosikkien joukkoon.

156.
Leijonakuningas
The Lion King, 1994
Ohjaus: Roger Allers, Rob Minkoff

Alamaissa olleiden Disney-animaatioiden uusi tuleminen odotetuiksi tapauksiksi alkoi hiljalleen 1970-luvun lopulla ja jatkui tasaisesti noususuhdanteisesti, kunnes Leijonakuningas räjäytti potin lopullisesti. Vastaavaa hauskan ja jännittävän tarinan, kiehtovien hahmojen ja hienon musiikin yhdistelmän tasolle nousevaa ilmiötä saatiin odottaa Frozeniin asti.

155.
Naisia hermoromahduksen partaalla
Mujeres al borde de un ataque de nervios, 1988
Ohjaus: Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar on ehkä tehnyt arvostetumpiakin elokuvia, mutta monelle hänen lopullinen kansainvälinen läpimurtonsa on yhä se rakkain. Ja onhan ihastuttavan kaoottinen Naisia hermoromahduksen partaalla edelleenkin mitä hauskin ja värikkäin – niin ulkoasultaan kuin hahmoiltaankin – musta komedia.

154.
Unelmien sielunmessu
Requiem for a Dream, 2000
Ohjaus: Darren Aronofsky

Värikkäästä ilonpidosta mennäänkin sitten mitä synkimmille vesille. Darren Aronofskyn vasta toinen pitkä elokuva teki hänestä kerta heitolla varteenotettavan ohjaajan. Osuvasti nimetty, erilaisten riippuvuuksien koukussa rimpuilevien ihmisten unelmien hautajaisista kertova rosoinen draama säväyttää yhä uusilla katseluilla.

Seuraavassa luukussa pääsemme jo maailman 150 oikeasti parhaan elokuvan joukkoon!

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia