Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 5

No nyt on jokaiselle jotain! Tämä on ehkä Episodin joulukalenterin oudoin luukku – tähän asti…

5.12.2023 17:57

Kun toimeksianto ei ole pistää maailman parhaita elokuvia järjestykseen vaan listata omia, henkilökohtaisesti kolahtaneita leffoja, niin sitähän saa mitä tilaa. Vaikka tästäkin luukusta löytyy yleisesti arvostettuja elokuvahistorian merkkiteoksia, on mukana selvästi myös henkilökohtaisia lajityyppisuosikkeja.

146.
Shaolinin 36. kammio
Shao Lin san shi liu fang, 1978
Ohjaus: Liu Chia-Liang

Listamme ensimmäinen hongkongilaiselokuva onkin kamppailulajileffojen klassikko. Legendaarisen Shaw Brothers -studion tuottama kungfu-elokuva kertoo hyvin vapaasti yhden kuuluisimman Shaolin kungfun mestarin elämäntaipaleesta, jolla ongelmia ei leffan mukaan ratkaistu rauhanomaisesti.

145.
Persona – naisen naamio
1966
Ohjaus: Ingmar Bergman

Ingmar Bergmanin psykologisen kauhunkin elementtejä sisältävässä taide-elokuvassa Liv Ullmanin puhumattomaksi heittäytyvän kuuluisan näyttelijän ja hänestä huolehtivan sairaanhoitajan (Bibi Andersson) persoonallisuudet alkavat sekoittua toisiinsa.

144.
Pan’s Labyrinth
El laberinto del fauno, 2006
Ohjaus: Guillermo del Toro

Aihepiiriltään Pan’s Labyrinth ei juurikaan eronnut Guillermo del Toron aikaisemmilta kauhufantasia- ja -toimintaelokuvista. Fantasiaelementtien käsittelytapa ja linkitys Espanjan sisällissotaan tekivät siitä lajityyppirajoja rikkoneen, moninkertaisesti palkitun hitin, jota jopa taiteeksi kutsuttiin.

143.
Tokyo Story
Tôkyô monogatari, 1953
Ohjaus: Yasujirô Ozu

Viime vuosina Citizen Kanen ja Vertigonkin maailman parhaiden elokuvien listalla ohittanut monitasoinen draama kuvaa perhesidonnaisten perinteiden muutosta sodanjälkeisessä Japanissa. Elokuva on joulukuussa tulossa pienelle teatterikierroksellekin Suomessa.

142.
The Handmaiden
Ah-ga-ssi, 2016
Ohjaus: Park Chan-wook

Juonia juonien sisällä. Niitä riittää rouheista elokuvistaan tutun Park Chan-wookin sovituksesta viktoriaaniseen Britanniaan sijoittuvasta psykologisesta jännäristä, jonka hän on siirtänyt Japanin miehitysajan Koreaan viime vuosisadan alussa. Tällä kertaa mukana on Parkinkin mittakaavalla rutkasti erotiikkaa.

141.
Kummeli Kultakuume
1997
Matti Grönberg

Nyt se on virallista! Kummeli päihitti Tuntemattoman sotilaan parhaana kotimaisena elokuvana – eikä komisario Palmu päässyt edes mukaan kisaan. Mutta olihan Kummeli Kultakuume ilmestymisvuotensa kahdeksanneksi katsotuin elokuva ja suosituin kotimainen.

140.
High School Musical
2006
Kenny Ortega

Tämä kuuluu todennäköisesti nimikkeisiin, jotka saavat Episodin joulukalenterin luukun avanneen kohottamaan kulmakarvojaan. Ei käy kuitenkaan kieltäminen, etteikö kokonaisen ilmiön sekä Vanessa Hudgensista ja Zac Efronista tähdet tehnyt reipas musikaali olisi sokerisuudessaankin mainio musiikki- ja tanssipaketti!

Kukaan tuskin hämmästyy tiedosta, että yksikään tämän luukun elokuvista ei löydy vuoden 2013 edelliseltä joulukalenterilistalta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia