Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 4

Oletko miettinyt, mitkä ovat maailman oikeasti parhaat elokuvat ja erityisesti, mikä on maailman paras elokuva nro 150? Ensin mainittuun kysymykseen vastaa Episodin tämän vuoden joulukalenteri, toimittajien henkilökohtaisista suosikeista koottu lista. Jälkimmäisen kysymyksen vastaus paljastuu tämän luukun takaa!

4.12.2023 14:42

Ennen kuin siirryt Episodin maailman parhaiden elokuvien listalla eteenpäin, ajattele mitä tahansa elokuvaa, jonka voisit kuvitella olevan sijalla 150. Jos osut oikeaan, kannattaa ehkä pistää lottorivi vetämään!

153.
Dyyni
Dune, 1984
Ohjaus: David Lynch

Edellisessä luukussa ihmeteltiin The Ghost Writerin nousua listalle kaikista Roman Polanskin elokuvista. Samaa voisi ehkä sanoa David Lynchin Dyynistä. Toki, onhan se mitä kunnianhimoisin ja kasariesteettisin viritelmä Frank Herbertin scifi-tiiliskivestä. Saa nähdä, löytääkö Denis Villeneuven tuore versio samanlaista kulttisuosiota.

152.
Tuntematon sotilas
1955
Ohjaus: Edvin Laine

Listan ensimmäinen kotimainen elokuva on klassikko, joka on aina ajankohtainen näin itsenäisyyspäivän alla! Mutta onko se myös listan viimeinen kotimainen? Aika näyttää.

151.
Amélie
Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2001
Ohjaus: Jean-Pierre Jeunet

Jean-Pierre Jeunet’n pari edellistä elokuvaa olivat miellyttäneet festivaalikansaa, mutta hänen romanttinen komediansa Amélie räjäytti pankin ympäri maailmaa. Ujoa ja yksinäistä nimihahmoa esittävästä Audrey Tautousta tuli kerralla tähti Amélien nykiessä salaa lankoja tehdäkseen lähipiirinsä ihmisten elämästä iloisempaa.

150.
Blood Simple
1984
Ohjaus: Joel Coen, Ethan Coen

Blood Simple on ohjaajaveljesten Joel ja Ethan Coenin esikoiselokuva, eikä ole mikään ihme, että se nousi suosikkilistalle. Moni muistaa, millaisen säväyksen jopa kauhu- ja noir-elementtejä sisältävä rikosjännäri teki aikoinaan – ja se oli vasta alkulupaus veljesten vaikuttavaksi yltyvästä filmografiasta. Se oli myös iki-ihanan Frances McDormandin ensiesiintyminen valkokankaalla!

149.
Kuudes aisti
The Sixth Sense, 1999
Ohjaus: M. Night Shyamalan

Kuudes aisti oli aikoinaan huikea hitti, jota varsinkin Pohjois-Amerikassa käytiin katsomassa pariinkin otteeseen, kun koko tarinaan vaikuttava lopputvisti oli tiedossa. M. Night Shyamalanista elokuva tekikin lopputvistien mestarin, vaikka hänen myöhemmät elokuvansa eivät samanlaiseen suosioon ole päässeetkään kuin tämä tehokas kauhujännäri.

148.
Midsommar – loputon yö
2019
Ohjaus: Ari Aster

Ari Aster säväytti tehokkaalla esikoisellaan Hereditary, mutta monien mielestä hän pisti vieläkin paremmaksi seuraavallaan, psykedelisellä skandikauhulla Midsommar. Sen jälkeen hän on tehnyt vielä Beau Is Afraidin, joka taisi ylittää maailmanlaajuisen hilseen aika urakalla. Aina hyvän elokuvantekijän merkki!

147.
Viimeinen mohikaani
The Last of the Mohicans, 1992
Ohjaus: Michael Mann

Michael Mann oli jo tehnyt itseään tunnetuksi tv-tuotannoillaan ja parilla elokuvaohjauksella. Hän esimerkiksi vastasi Hannibal Lecterin ensiesiintymisestä liikkuvassa kuvassa. Lopullinen läpimurto maailmanlaajuiseen tunnettuuteen oli kuitenkin eeppinen historiallinen draama Viimeinen mohikaani. 1700-luvun puolivälin tositapahtumien ympärille kudottu seikkailu vakuutti intensiivisyydellään – eikä Daniel Day-Lewis pääosassa taatusti haitannut.

Tämän luukun nimikkeistä vuonna 2013 tehdyltä edelliseltä vastaavalta listalta löytyi vain Edvin Laineen Tuntematon sotilas. Ensi kerralla pääsemme jo sijoitukseen 140!

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia