Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 6

Itsenäisyyspäivän joulukalenteriluukun pääosissa ovat keinotekoiset olennot ja efektit.

6.12.2023 12:27

Teknologian kehitys on uhka ja mahdollisuus. Usein uusi teknologia innostaa siitä kiinnostuneita tekijöitä rakentamaan elokuvansa sen ympärille. Mutta oikein käytettynä se on vain työkalu, jolla voi saada aikaan aivan eri syistä ikimuistoisia elokuvia.

139.
Ex Machina
2014
Ohjaus: Alex Garland

Kirjailijana aloittanut Alex Garland käsikirjoitti Danny Boylen elokuvia, kunnes kokeili itsekin taitojaan ohjaajana. Ja hyvinhän se meni. Psykologinen tieteisjännäri, jossa tekoälyn luoja, tämän luomus ja koekaniini ajautuvat tahtojen taistoon, nousi Episodin toimituksen suosikkilistalle.

138.
Wall-E
2008
Ohjaus: Andrew Stanton

Lisää tieteistarinaa löytyy heti listan seuraavalta sijalta. Ihmisten hylkäämää maapalloa siivoamaan jätetty robotti osoitti, ettei päähenkilön tarvitse olla inhimillinen ollakseen, no, inhimillinen ja koskettava.

137.
Will Hunting
Good Will Hunting, 1997
Ohjaus: Gus Van Sant

Elokuva, joka kertaheitolla nosti Ben Affleckin ja Matt Damonin elokuvantekijöiden eturiviin niin kameran edessä kuin takanakin. Kaiken lisäksi se on mitä mainioin kasvudraama, jossa menneisyyden aaveet voi voittaa – jos sattuu olemaan nero.

136.
Abyss – Syvyys
The Abyss, 1989
Ohjaus: James Cameron

Aliensilla jo itselleen vapaita käsiä tekijänä saanut James Cameron viritteli mullistavia, Terminator 2:ssa kohta hätkäyttäviä tietokone-efektejään erinomaisen viihdyttävässä tieteisjännärissä, jossa pelastusoperaatio meren pohjassa saa maailmaa mullistavan mittakaavan.

135.
Babe – urhea possu
1995
Ohjaus: Chris Noonan

Efektit herättivät henkiin myös australialaisen lammasfarmin pihapiirin eläimet, mutta teknologiaa tärkeämpää oli elokuvan sympaattinen sydän, joka nousi ohjaaja Chris Noonanin ja tuottajana toimineen George Millerin hauskasta ja lämpimästä käsikirjoituksesta.

134.
Notting Hill
1999
Ohjaus: Roger Michell

1990-luku, Hugh Grant ja brittiläinen romanttinen komedia – yhdistelmä, jolla harvemmin pystyi ajamaan metsään. Eikä menty tässäkään tapauksessa, jossa Grantin esittämä kirjakauppias kohtaa Julia Robertsin esittämän Hollywood-tähden.

133.
Peili
Zerkalo, 1975
Ohjaus: Andrei Tarkovski

Kun meno listalla alkaa mennä turhan kevyeksi ja sokeriseksi, on onneksi aina Andrei Tarkovski haastavine taideteoksineen. Sen kollaasimainen rakenne haastoi aikoinaan ja haastaa edelleen, mutta kuolevan runoilijan muistikuvista rakentuva elokuva on sittemmin noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista.

Ainoastaan viimeksi mainittu oli mukana myös Episodin vuonna 2013 tekemällä vastaavalla listalla!

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia