Marvel-tuotanto jossa jouduttiin digitaalisesti poistamaan lihaksia

Marvel-kustantamon Avengers– ja Ant-Man-sarjakuviin perustuva supersankarielokuva on vihdoin toteutunut, vaikka kutistuminen muurahaisen kokoiseksi ei ole kenties kaikkein kadehdittavin supervoima.

Teksti: Johanna Juntunen, Las Vegas ja San Diego

– Joidenkin mielestä Ant-Man ei kuulosta lainkaan yhtä seksikkäältä kuin Iron Man ja olemme hyvin tietoisia tästä. Toimintakohtaukset kuitenkin osoittavat vielä, että Ant-Man on todella cool, minisankaria näyttelevä Paul Rudd sanoo CinemaCon-tapahtumassa Las Vegasissa.

Muurahaismiehen luonut Stan Lee kehitteli elokuvaversiota jo 1980-luvun lopulla, mutta idea ei saanut tuottajia vakuuttuneiksi ennen kuin Marvel perusti oman studionsa 2005. Aluksi Ant-Mania kaavailtiin mukaan Avengers-leffojen hahmogalleriaan, mutta päätöksen kanssa palloteltiin, kunnes supersankarille päätettiin lopulta antaa oman elokuvansa.

– Tarinan pitkä tie valkokankaalle tuntuu epätodelliselta ja tällä hetkellä on maagista, että elokuva toteutui. Olen ollut näyttelijä pitkään, mutta tämä on sellaisen kokoluokan elokuva, jossa en ole ennen ollut mukana. Otin kuitenkin haasteen innolla vastaan.

Rudd, joka tunnetaan lähinnä rooleistaan komedioissa (Uutisankkuri 2: Legendan paluu, This is 40, This Is the End), näyttelee entistä varasta, linnakundia ja yksinhuoltaja Scott Langia, josta kehkeytyy pieni mutta voimakas Ant-Man.

– Hän on pohjimmiltaan hyvä ihminen, joka on tehnyt vääriä valintoja.

Lang on alkuperäisen Ant-Manin eli kutistusaineen ja sen pohjalta Muurahaismiehen puvun ja kypärän kehittäneen keksijä Hank Pymin manttelinperijä. Pymia näyttelee Michael Douglas (Wall Street, My Life with Liberace).

– Olen tähän asti katsonut Marvel-elokuvia etäältä mutta kateellisena. Urani käsittää moderneja elokuvia, joissa ei ole erikoistehosteita. Tässä pääsin nauttimaan niistä työkaluista, Douglas intoili Comic-Con-tapahtumassa San Diegossa.

Douglasin ja Catherine Zeta-Jonesin 12-ja 14-vuotiaat lapset ovat vasta viime aikoina päässeet näkemään isänsä elokuvia, mutta Ant-Man ylittää kaikki muut isän saavutukset.

– Tein tämän elokuvan nimenomaan lasteni takia. He ovat todella innoissaan, ja olen vihdoinkin heidän mielestään viileä.

Lang lupautuu auttamaan Pymia suojelemaan teknologiaa, jonka edistyneempi versio on jo päätynyt tiedemiesroisto Darren Crossin eli Yellowjacketin (Corey Stoll) käsiin. Hän on Pymin entinen suojatti, joka teki alkuperäiseen pukuun parannuksia. Maailman olemassaolo on luonnollisesti vaakalaudalla, ja Ant-Man-kaksikko joutuu pelastamaan sen tuholta.

– Joidenkin tuomitsevien ihmisten mielestä Cross meni väärään suuntaan, kun hänen ja Pymin tiet erosivat, mutta minusta hän katsoo tulevaisuuteen, Stoll vitsailee.

Vuoden miestähdeksi CinemaCon-tapahtumassa valittu Rudd tuo seikkailuun omaa näppärää sanailuaan, sillä hän on myös yksi elokuvan monista käsikirjoittajista Uutisankkuri-ohjaaja Adam McKayn kanssa. Elokuva kulkeekin Guardians of the Galaxyn jalanjäljissä huumorin ja toiminnan yhdistämisen suhteen.

– Käsikirjoituksessa on huumoria, vaikka kyse ei ole komediasta, vaan ihmisläheisestä toimintaleffasta, Rudd vakuuttaa.

Yleensä supersankareiden asuihin ahtautuvat näyttelijät valittavat vetimien epämukavuutta, mutta Ant-Manin elastinen asu saa Ruddilta täydet pisteet.

– Pukua oli mukava pitää. Se näyttää hyvältä, vaikka onkin hieman tiukka. On mahdotonta olla tuntematta itseään sankarilliseksi sellaisessa asussa.

Rudd on elokuvassa elämänsä kunnossa. Tiukka harjoitusleiri kannatti.

– Minulla oli henkilökohtainen valmentaja, jonka kanssa treenasin muun muassa kaatumisia ja pyörimistä olkapään varassa. En ole koskaan tehnyt näin paljon ennakkotyötä elokuvaa varten. Karsin myös ruokavaliostani alkoholin, paistetut ruoat ja hiilihydraatit. Ne olivat tätä ennen jokapäiväinen leipäni, heittää Rudd.

Marvel-studioiden pääjohtaja Kevin Feige vakuuttaa, että Rudd otti kuntokuurin enemmän kuin tosissaan.

– Tämä on ensimmäinen Marvel-elokuva, jossa jouduimme digitaalisesti poistamaan lihaksia. Paul oli niin kovassa kunnossa, Feige nauratti San Diegossa.

Ant-Manin asu antaa kantajalleen yli-inhimilliset voimat kutistumisen vastapainoksi. Pukuun kuuluvan kypärän avulla hän voi keskustella muurahaisten kanssa sekä hallita niitä. Kamppeet eivät ole aseistettuja toisin kuin Yellowjacketin puku, jossa on plasmatykkejä. ”Muurahaiskuiskaajan” ja ”Ampiaisen” yhteenotot kuvattiin yksi näyttelijä kerrallaan esityksenmallinnustekniikalla. Pienennysefekti saatiin aikaiseksi käyttämällä makrolinssejä. Muurahaiset, joilla on suuri rooli elokuvassa, luotiin tietokoneella. Oikeita muurahaisia kun on mahdotonta saada tekemään mitään elokuvan kannalta järkevää, tekijät toteavat.
ant-man_3
Evangeline Lilly näyttelee keksijä Hank Pymin tytärtä, Hope Van Dynia. Lost-sarjan jälkeen Lilly on nähty vahvoissa naisrooleissa Real Steelissa ja kahdessa Hobitti-elokuvassa. Näyttelijä ei ollut koskaan edes kuullut Ant-Manista, kun häntä pyydettiin rooliin.

– Nauroin alussa koko ajatukselle, Lilly tunnustaa San Diegossa.

Hope on lähitaistelun mestari, joka ei ole ollut tiiviissä väleissä isänsä kanssa ennen kuin vasta viime aikoina. Hänen tavoitteensa onkin luoda läheisempi suhde isäänsä.

– Hän on myös hyvin taitava, älykäs ja kyvykäs nainen. Kutsun häntä voimanpesäksi.

Kiireinen näyttelijä on joutunut opettelemaan rentoutumiskeinoja tasapainottaakseen työ-ja perhe-elämäänsä.

– Olen opetellut meditointiin perustuvia hengitysharjoituksia, jotta pystyisin nukkumaan. Olen äiti, tuotin ensimmäisen lastenkirjasarjani, ja syöksyin suoraan Hobiteista tämän elokuvan pariin, joten elämäni on hyvillä raiteilla.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut