Mitä kaikkea HBO Max tuo tullessaan? Ainakin elokuvien ystäville on luvassa iso muutos

HBO Nordic muuttuu HBO Maxiksi, mutta mitä se merkitsee? Luvassa on paljon muutoksia. Episodi oli paikalla Tukholmassa, kun HBO Max tiedotti uudesta palvelusta keskiviikkona.

7.10.2021 11:11

Kaikki HBO Nordicin tilaajat muuttuvat 26. lokakuuta HBO Maxin tilaajiksi, ja uusi palvelu korvaa nykyisen. Muutos vaatii vain uuden sovelluksen lataamista. HBO Nordicin sisältö sarjoineen ja elokuvineen on jatkossakin palvelussa saatavilla.

Elokuvafaneille suuri uudistus on se, että HBO Maxin tilaajat pääsevät katsomaan samaan konserniin kuuluvan Warner Bros. -studion uutuuselokuvia, kuten Dyyni, Tenet ja Godzilla vs. Kong. Kun esimerkiksi Matrix-elokuvasarjan nelososa tulee Suomessa teattereihin, se on 45 päivää myöhemmin katsottavissa HBO Maxissa.

Mikä tahansa Warner-studion uutuuselokuva on aina 45 päivää teatteriensi-illan jälkeen katsottavissa HBO Maxissa ilman lisämaksua. Aika lasketaan paikallisen ensi-illan mukaan, jos elokuva tulee eri maissa eri aikoihin teattereihin.

HBO Maxin EMEA-alueen johtaja Christina Sulebakk kertoo, että he haluavat tuoda elokuvat kuluttajille nykyistä nopeammin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan vähätellä valkokangaselokuvan merkitystä.

– Olen itse esimerkiksi iso Dyyni-fani ja kävin katsomassa sen IMAX-teatterissa tuoreeltaan. Emme kuitenkaan halua antaa piratismin valloittaa maailmaa, vaan uskomme ikkunan lyhentämiseen unohtamatta sitä kokemusta, jonka elokuva tarjoaa valkokankailla, Sulebakk sanoo.

Merkittävä uusi asia on myös alusta, jolla sisältöä katsotaan. HBO Nordicin palvelua on moitittu siitä, että kuvan laatu ja tekninen toimivuus ei ole samaa luokkaa kuin kilpailijoilla.

Uusi sovellus perustuu Sulebakkin mukaan uuteen teknologiaan, joka on huomattava tekninen parannus nykyiseen verrattuna myös kuvan ja äänen osalta. Lisäksi uusi alusta on interaktiivisempi ja eloisampi.

– Mukana on liikkuvaa kuvaa, ja näkymää voi vierittää sivu- ja pystysuuntaan. Haluamme auttaa kuluttajia navigoimaan kaikkea sisältöä, koska osa saattaa jäädä piiloon, Sulebakk kuvailee.

Suoratoistopalvelut kilpailevat kuluttajien ajasta, joten kehityshaasteita riittää.

– Nuoret eivät enää edes katso sarjoja vaan ovat TikTokissa tai YouTubessa, pelaavat Fortniteä ja liikkuvat virtuaalisessa ympäristössä. Meille on tärkeää pystyä tuottamaan elokuvia ja koko perheen sisältöä myös tuleville sukupolville.

Luvassa on myös 4K-kuvaa ja Atmos-ääntä, ja teknisiin yksityiskohtiin Halebakkin mukaan tehty paljon kehitystyötä.

Uusi alusta muistuttaa nyt enemmän kilpailijoiden palveluja. Nyt voi HBO Maxissakin luoda profiileja, ja sisältö on jaettu kategorioihin.

Disney Plus -käyttäjille HBO Maxin uusi alusta näyttää tutulta. HBO Max on jakanut palveluja hubeihin hieman samaan tapaan kuin Disney omia brändejään. Disneyllä on Marvelin supersankarit, HBO:lla DC:n vastaavat. Disneyn suurta lastenohjelman tarjontaa vastaa HBO Maxilla Cartoon Network. Disneyn laajaa vanhojen elokuvia katalogia taas vastaa Warnerin leffakirjasto, johon kuuluu klassikkoja Casablancasta Harry Potteriin, ja ne ovat HBO Maxissa pysyvästi.

HBO Maxin kilpailuetuna voi pitää sitä, että sarjoissa on mukana myös pohjoismaista tuotantoa. Luvassa on jopa suomalainen HBO Max -alkuperäissarja. Työnimellä ID kulkevan rikossarjan ovat luoneet Aleksi Bardy ja Mia Ylönen, ja sen tuotannosta vastaa Helsinki-filmi.

HBO Maxin alkuperäissarjoista vastaava Christian Wikander kertoi Tukholmassa, että ID-sarjaan etsitään nyt näyttelijöitä, ja tuotannon on määrä alkaa ensi vuonna. Wikander kertoo olevansa vakuuttunut että Suomesta tulee HBO Maxiin ID:n lisäksi muitakin laatusarjoja

HBO Max tuo mukanaan paljon uutta, mutta lähteekö vanhaa sisältöä pois uudistuksen myötä pois? Ohjelmahankinnoista vastaava Ragnhild Thorbech kertoo, että tilanne on tässä asiassa hyvä.

Pohjoismaissa näkyy HBO Nordicin perintönä useita sarjoja, joita ei välttämättä Yhdysvalloissa HBO Maxissa näy, koska ne eivät ole Warner-konsernin tuotantoa. Tällaisia ovat esimerkiksi The Handmaid’s Tale, Killing Eve, Billions tai What We Do in the Shadows. Thorbech lupaa näiden sarjojen jatkuvan meillä myös HBO Maxissa.

Kilpailu suoratoistopalvelussa on kovaa, sillä HBO Max on ilmoittanut uudistuksen yhteydessä laskevansa hintoja uusille asiakkaille. Myös tarjouksia on luvassa ennen uuden palvelun aloituspäivää, joka on 26. lokakuuta.

Lisää luettavaa