Miten ihmeessä pelastajat jaksavat? Uutuussarjassa 9-1-1 autetaan, nukutaan, syödään, juhlitaan, ja juodaan – mutta aina sekään ei riitä

Tänään televisiossa alkava sarjauutuus näyttää pelastushetket niiden suorittajien kannalta, kaikessa karskiudessaan ja kauneudessaan, vieden katsojan mukaan hurjalle matkalle, jossa tunteet vaihtelevat laidasta laitaan, aivan kuten päähahmojenkin.

20.3.2018 15:09

Tunteisiin vetoavia draamasarjoja on televisio täynnä, sillä tunnesiteet saavat katsojat palaamaan ruudun äärelle kerta toisensa jälkeen, vaikka jotkut yksityiskohdat tökkisivätkin.

Jos katsoja saadaan sitoutettua televisiosarjan pariin, ovat sarjan tuottajat tehneet tehtävänsä. Miten ihmiset saadaan tuntemaan sarja ja sen tapahtumat omakseen?

Uuden sarjan pääosiin voidaan valita tunnereaktioita herättävien ammattien edustajat. Ihmisten turvallisuuden ja terveyden parissa eli kuoleman ja elämän keskellä työskentelevät poliisit, palomiehet ja muut pelastustyöntekijät ovat hyvä lähtökohta.

FOX

Reseptin toimivuutta lisää huomattavasti sellaisten näyttelijöiden valinta, jotka ovat jo aiemmin herättäneet suuressa määrässä katsojia vahvoja positiivisia tunnereaktioita, sillä siinä tapauksessa uusillakin hahmoilla on jo valmiina pohjalla monta pistettä katsojien silmissä.

Soppaan kannattaa ehdottomasti lisätä myös vaikuttava tuotanto, joka tekee maisemat upeiksi, äänet toimintaa tukeviksi, ja kuvaustyylin ja editoinnin tunteita herättäviksi.

Jos haluaa vielä ehdottomasti varmistaa ihmisten hakeutuvan ja palaavan uutuussarjan pariin, kannattaa sarjan kehittäjien vyön alla olla muutamia todellisia kansansuosikkisarjoja, jotka tuovat tekemiseen sekä uskottavuutta että vankkaa osaamista.

Näillä ominaisuuksilla on tehty Foxin draamauutuus 9-1-1.

FOX

Nimeltään erehdyttävästi 90-luvun alun dokumentaarista realitysarjaa muistuttava 9-1-1 käsittelee samanlaista aihepiiriä fiktion näkökulmasta: ihmiset soittavat maailmankuuluun hätänumeroon saadakseen apua hengenvaarallisissa tai uhkaavissa tilanteissa.

Tammikuun alussa amerikkalaisella FOX-kanavalla alkanut 9-1-1 seuraa erilaisia pelastustyöntekijöitä, jotka tekevät työnsä, ovat tunteellisissa tilanteissa täysillä mukana, mutta eivät välttämättä saa ikinä tietää pelastettavasta mitään oman osuutensa loputtua.

FOX

Abby (Connie Britton, Friday Night Lights, Nashville) vastaa hätäkeskuksessa puhelimeen ja on se järjen ääni hädän keskellä. Bobby (Peter Krause, Mullan alla, Parenthood) puolestaan johtaa palopelastajiaan mitä erilaisimpiin tilanteisiin, joissa usein poliisi Athena (Angela Bassett, American Horror Story, Black Panther) on myös hoitamassa omaa osuuttaan.

Katsojalle selviää nopeasti pilottijaksossa, että kaiken jännityksen keskellä sarjan pääosassa ovat pelastajat eivätkä niinkään pelastettavat. Sarjassa keskitytään elämään päähenkilöiden mukana heidän arjessaan, jota nämä hurjat tilanteet oikeasti ovat.

FOX

On omalla tavallaan koukuttavaa kurkistaa kulissien taakse näin moneen eri ammattiin, joiden tehtävät ovat äärimmäisen sidoksissa toisiinsa. Silti ainoastaan katsoja saa kokonaiskuvan eri pelastustilanteista, ja asetelman rankkuus käy heti alussa selväksi katsojalle.

9-1-1 on kaunista katseltavaa upean kuvauksen, valaistuksen ja editoimisen ansiosta, mutta se ei silti kaunistele näiden ammattien totuutta: joskus ihmiset kuolevat, joskus elävät, ja jokainen ammattilainen voi tehdä vain oman osuutensa huolimatta siitä, mitä yksityiselämässä tapahtuu.

AOP

Tuoreella 9-1-1-sarjalla on vaikuttava tekijäkaarti takanaan. Sarjan ovat kehittäneet Ryan Murphy ja Brad Falchuk, joiden aiempia menestyssarjoja ovat mm. Glee, American Horror Story ja Muodon vuoksi, sekä Tim Minear, jonka käsikirjoitusansioihin kuuluvat mm. American Horror Story, Angel ja Firefly.

Heidän uutuussarjansa alkaa hengästyttävällä tahdilla, kun ensimmäisen jakson aikana mennään pelastustilanteiden ääripäihin ja samalla kuullaan niitä idiootteja, jotka soittavat hätäkeskukseen täysin turhalla asialla.

Sarja on saanut hyvän alun Yhdysvalloissa, ja se uusittiin toiselle kaudelle vain kahden esitetyn jakson jälkeen. Kyynisimmät kriitikot ovat sanoneet sarjan premissiä väsyneeksi ja toteutusta tylsäksi, mutta selkeästi heidän tunteensa eivät ole pelissä sarjaa katsoessa.

9-1-1 alkaa Suomen FOX-kanavalla tiistaina 20. maaliskuuta, ja jaksot uusitaan useampaan kertaan viikon aikana.

 

Lisää luettavaa