Miten pelastaa toiset, kun kaipaa itse pelastusta? Kyvykäs draamasarja Rise haluaa luottaa taiteen voimaan – tiivistää taitavasti amerikkalaiset arvot

On helppoa epäillä sarjan aitoutta, jos se täyttää jokaisen vaatimuksen laadukkaasta ja vaikuttavasta televisiosarjasta, mutta taidokkaasti toteutettu rosoisen oloinen lopputulos imaisee katsojan mukaansa heti ensimmäisestä jaksosta lähtien.

10.4.2018 20:27

On olemassa joitain takeita hyvästä televisiosarjasta. Tietyt tarinat, koukuttava kerronta, huikeat näyttelijät, tai esimerkiksi toimivaksi todettu formaatti voivat saada katsojan sitoutumaan ruudun ääreen viikosta toiseen ja jopa sarjasta toiseen.

Amerikkalaisessa televisiosarjamaailmassa on muutama nimekäs tekijä, joiden laatuun voi luottaa. Yksi näistä vakuuttavista nimistä on Jason Katims, joka tuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja sarjojen kehittäjänä on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään.

Katims hankki kannuksensa 90-luvun alkupuolella osana Claire Danesin kuuluisuuteen nostaneen Niin sanottu elämäni -sarjan (My So-Called Life) käsikirjoitustiimiä. Ensimmäinen oma sarja Katimsille oli vuosien 1999-2002 scifi-draama Roswell, joka iski teinisarjojen buumiin ja nosti tähdeksi mm. Katherine Heiglin (Greyn anatomia, Paksuna).

Muutama lyhyemmäksi jäänyt sarja sikseen, Katimsin suurimpiin saavutuksiin kuuluvat Friday Night Lights (2006-2011) sekä Samaa sukua (Parenthood, 2010-2015). Molemmat sarjat ovat tunnettuja lämminhenkisyydestään ja realismistaan arjen todellisuuden keskellä sekä keräämistään palkinnoista.

Katimsin uusin televisiosarja Rise alkoi tämän vuoden maaliskuussa. Sarja perustuu journalisti Michael Sokoloven tosielämän lukiota seuranneeseen Drama High -kirjaan. Kirjassa ja sarjassa pääosassa on tavallisen pikkukaupungin lukio, jonka teatteriosasto lähtee nousuun yhden yritteliään opettajan ansiosta.

Jos ”vaikeuksien kautta voittoon” ja ”maasta se pienikin ponnistaa” -sanonnat pilaavat mielestäsi sarjan kuin sarjan, ei näitä Rise-sarjaa kuvailevia lausahduksia kannata säikähtää: ne ovat totta vain yhdellä tasolla tarinaa.

Aivan yhtä lailla sarjassa on totta amerikkalaisten teollisuuskaupunkien hidas syöksy ahdinkoon, tavallisen arjen toivottomuus unelmistaan jo luopuneille, ja omien tavoitteiden mahdottomuus elämäntaipaleen alkupuolella taivaltaville.

Risen sydän sykkii teatterille ja taiteen merkitykselle ihmisten elämässä. Se ottaa vahvasti kantaa varsinkin amerikkalaisissa kouluissa tutulle taideaineiden radikaaleille leikkauksille, koulun hoitaessa myös suuren osan harrastuksista ja keskittyessä enemmän ja enemmän menestykseen hohtavissa urheilulajeissa ja akateemisissa aineissa.

Vauhdilla eriarvoistuvan koulumaailman tavoitteena on vain akateeminen suorittaminen ja jatkokoulutukseen pääseminen, eikä näille kapeille poluille mahtumattomia nuoria tueta enää monipuolisin tavoin.

Rise-sarjan lähtökohta on tuttu monista nuorille suunnatuista elokuvista: mollattu ja väheksytty esittävän taiteen porukka yrittää kaivaa itselleen tilaa sekä koulussa että päättäjien rahapusseissa, löytäen samalla itselleen omanarvontuntoa ja tulevaisuutta.

Sarjan pääosassa on Ensisilmäyksellä-sarjan (How I Met Your Mother) Josh Radnor, joka on täydellinen oman elämänsä tarkoitusta etsivänä opettajana. Pinnan alta katsojan mieleen puskeva tedmosbymäisyys ei Radnorin roolisuoritusta haittaa, vaan se jopa toimii hahmon eduksi, joka on aina liian taiteellinen aikuisille mutta silti liian aikuinen nuorille.

Radnorin Lou Mazzuchelli ottaa vastuulleen koulun teatteriosaston ja samalla sotkeutuu syvemmin oppilaidensa elämiin. Loun aisaparina teatteria tekemässä ja nuoria ohjaamassa on syrjäytetty ohjaaja Tracey Wolfe, jota esittää Oscar-ehdokas Rosie Perez. Monella nuorella on koulun lisäksi huolia ja pulmia, joita ei toivoisi kenellekään omaa identiteettiään vielä kehittävälle ihmisenalulle.

Oppilaiden joukko on Radnorin tavoin vakuuttavia rooleissaan, ja nimekkäimpänä ryhmästä erottuvat Disneyn Vaiana-piirretyn (Moana) pää-ääniroolista tunnettu Auli’i Cravalho sekä pienemmässä roolissa Stranger Things -sarjan Barb eli Shannon Purser. Ei olisi mikään ihme, jos vuosien päästä käy ilmi, että tämä sarja laittoi alulle monta upeaa näyttelijänuraa.

Sarja on taattua Katimsia, kuvaustavasta lähtien sydänjuuria repiviin tarinoihin asti, ja tämäntyyliselle televisiosarjalle suo toivoakin pitkää ikää, sillä vain siten hahmoista saa todella irti kaiken mahdollisen.

Sarjan ensimmäisellä kaudella on luvassa kymmenen jaksoa, joiden aikana käydään läpi sekä nuorten että heitä ohjaavien aikuisten elämäntarinoita, pienistä arjen sattumuksista niihin suuriin kysymyksiin, jotka vaikuttavat meidän kaikkien valintoihin.

Rise on amerikkalaisen NBC-kanavan alkuperäissarja, jota Suomessa esittää pari viikkoa jäljessä suoratoistopalvelu C More sekä C Moren maksukanavat.

 

Lisää luettavaa