Ei ne murhat ja ne tuhot, vaan ne ihmiset – rikossarjojen parhaimmistoa oleva Criminal Minds sukeltaa pintaa syvemmälle menestyksekkäällä kaavalla

Poliisisarjat tunnetaan viikoittain vaihtuvista rikosjutuistaan ja uutterista etsivistään, mutta vuosien saatossa tutulle kaavalle on täytynyt saada vaihtelua. Yksi moderneimmista proseduraalisista sarjoista, joka on kestänyt jo kolmentoista tuotantokauden ajan, on käyttäytymistieteiden avulla rikollisia jahtaava Criminal Minds – FBI-tutkijat.

29.3.2018 15:15

Proseduraaliset sarjat seuraavat nimensä mukaisesti jotain menettelytapaa ja kaavaa eli toistuvaa tapaa, ja nykyisessä viihdekielessä proseduraalisella viitataan useimmiten poliisi- ja rikossarjoihin.

Joka viikko kuka tahansa katsoja voi istua ruudun ääreen ja katsoa jakson proseduraalista draamaa, vaikka edellisestä kerrasta kyseisen sarjan parissa olisi jo aikaa. Jaksot suunnitellaan siten, että jokaisessa yksittäisessä jaksossa käsitellään tai ratkaistaan joku tietty rikos, jota ei tarvitse välttämättä ajatella enää koskaan uudestaan.

Tällaisten sarjojen runkona toimivat rikokset, mutta varsinaisen liha sarjojen ympärille saadaan jatkuvuudesta, joka muodostuu vakiohahmoista ja pidemmistä taustalla kulkevista juonista.

Yksi esimerkki hyvin tehdystä proseduraalisesta sarjasta on CBS-kanavan Criminal Minds, joka tunnetaan Suomessa myös pidemmällä nimellä Criminal Minds – FBI-tutkijat. Vuonna 2005 alkanut sarja päättää Yhdysvalloissa pian 13. tuotantokautensa.

Viikoittain rikoksia ratkovalla sarjalla on tärkeää olla uskottavat ja hyvin tehdyt mielenkiintoiset rikosjutut sekä sarjaa kantavat vakiohahmot, joiden rikoksia ratkovaa elämää seurataan viikosta ja vuodesta toiseen.

Criminal Minds -sarjassa seurataan Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n käyttäytymistieteiden avulla rikoksia ratkaisevaa yksikkö BAU:ta, jonka agentit auttavat paikallisia poliisivoimia hankalampien tapausten selvittämisessä.

Sarjamurhaajat, tuhopolttajat, raiskaajat, myrkyttäjät, terroristit… BAU jahtaa kaikenlaisia tapauksia, joita yhdistää suuri uhka ihmisille ja ympäristölle.

Sarjan pääosassa on yksi yksittäinen BAU-tiimi, jossa monta erikoisagenttia yhdistävät voimansa teknisen analyytikon kanssa turvatakseen kansalaiset ja pysäyttääkseen pahikset.

Criminal Mindsin pääosissa on ollut vaihdoksia vuosien saatossa jonkin verran, mutta tälläkin hetkellä sarjassa on mukana kolme alkuperäistä näyttelijää. Sarjan alussa tiimin henkisenä pomona nähdään Mandy Patinkin (Homeland), mutta varsinaisena yksikön johtajana on yli yhdentoista kauden ajan Thomas Gibson (Dharma & Greg). Patinkinin paikan vie pian Joe Mantegna (Kummisetä osa III, Simpsonit), joka esittää yksikön aikoinaan Patinkinin hahmon kanssa perustanutta miestä.

Muiden hahmojen lennellessä yksityiskoneellaan rikoksien perässä ympäri maata, toimistolla koneen ääressä päivystää aina tekninen analyytikko ja varsinainen IT-velho (Kirsten Vangsness). Suurin henkilökohtainen tietomäärä on kuitenkin virallisella neroagentilla (Matthew Gray Gubler), jonka eideettinen muisti kaivaa hetkessä esille kaiken ikinä lukemansa.

Lisäksi joukossa on aina se fyysisen juoksemisen tekevä agentti (Shemar Moore, Adam Rodriguez), sympaattinen naisagentti (A.J. Cook), toisen alan erikoisosaaja (Aisha Tyler, Jeanne Triplehorn) sekä kansainvälisen tason osaaja (Paget Brewster).

Tärkeämpää kuin yksittäiset hahmot on heidän yhteishenkensä, jota perheeksikin kutsutaan. Monet heistä ovat naimisissa vaativan työnsä kanssa, ja oikeat perheet kärsivät usein juonen reunamilla.

Vaikka proseduraaliset sarjat ovat päällepäin helppoja yksittäisiä katselemisen palasia, saa sarjasta eniten irti perinteisellä kaikkien jaksojen katsomisella, sillä silloin alkaa seurata vakiohahmojen elämää, jota nivotaan pikku hiljaa rikosjuttujen lomassa.

Tuotantokausien kaikki isoimmat tapaukset liittyvät yleensä aina vakiohahmoihin, ja katsojat jäävät koukkuun rakastamiinsa hahmoihin. Ei sillä ole niin väliä, saadaanko perusmurhaaja kiinni, mutta kyllä kiinnostaa, kun agentin perhettä uhataan.

Criminal Minds on monen muun rikossarjan tavoin täynnä erinomaisia vierailevia tähtiä, ja muistettavia rooleja sarjassa ovat tehneet esimerkiksi Mark Hamill, James Van Der BeekWil WheatonTim CurryRobert EnglundTeri PoloMichelle Trachtenberg sekä Aubrey Plaza.

Näin menestyneellä sarjalla on luonnollisesti ollut kaksikin omaa spin-off-sarjaa, joista toinen kesti vain yhden tuotantokauden ja toinen kaksi. Lisäksi BAU:n historiaa käsitellään Netflixin Mindhunter-sarjassa.

Sarjalla on ollut omat skandaalinsa, mutta yleisesti se on tasaisesti porskuttanut vuodesta toiseen. Viime vuotisten näyttelijävaihdosten myötä sarjan pelätään muuttuneen liikaa ja laadukkaan tekemisen kadonneen, joten sarjan tulevaisuus on tällä hetkellä uhattuna.

Criminal Minds -sarjan 12 ensimmäistä kautta ovat katsottavissa Viaplayn suoratoistopalvelussa. Sarjan tuoreita jaksoja esitetään vuosittain myös Nelosella ja Livillä.

 

Lisää luettavaa