Muistatko arkiaamujen piristeen Speedy Gonzalesin? Nyt animaatiota syytetään rasistiseksi

Yksi hahmo poistettiin, toista muutettiin.

Monen aikuisenkin aamuun toi aikoinaan iloa aamutelevisiossa nähty animaatiosarja Speedy Gonzales. Sombrero päässään pölyvanoja taakseen jättävä pikkuinen, meksikolainen hiiri ihastutti ja piristi tuolloin, mutta nyt Gonzales saa kritiikkiä niskaansa.

Meksikolaisella aksentilla puhuva hiiri on taas ajankohtainen, sillä se on määrä nähdä Space Jam: A New Legacy -elokuvassa yhdessä muiden Looney Tunes -hahmojen kanssa.

New York Timesin artikkelissa käsiteltiin eri animaatiohahmoja ja niiden rasistisuutta. Speedy Gonzales -animaatiota syytettiin stereotyyppisen mielikuvan popularisoimisesta, jonka mukaan meksikolaiset ovat juoppoja ja veteliä. Gonzalesin ääninäyttelijä Gabriel Iglesias ei niele kritiikkiä ja puolustautui.

– Minä olen Speedy Gonzalesin ääni uudessa Space Jamissa. Tarkoittaako tämä, että myös Fluffy aiotaan canceloida. Ette saa minua kiinni cancel-kulttuuri. Olen Meksikon nopein hiiri, Iglesias kirjoitti Twitterissä.

Iglesias tunnetaan myös nimellä Fluffy, ja hän on parhaillaan Netflixin komediasarja Mr. Iglesiaksen tähti. ”Cancel-kulttuurilla” tarkoitetaan yritystä hiljentää, asettaa boikottiin tai tuhota joku internetaktivismin kautta.

Juttu jatkuu Twitter-viestin jälkeen.

Eräs hahmo Space Jam 2 -elokuvasta on jo poistettu, sillä vuonna 1945 esiteltyä Henry Haisuli -nimistä haisunäätää ei nähdä. Kyseinen hahmo on ranskalainen, joka on jatkuvasti etsimässä rakkautta. Hahmoa on syytetty raiskauskulttuurin normalisoimisesta. Alla Haisulia kritisoiva Twitter-viesti.

Juttu jatkuu Twitter-viestin jälkeen.

Haisuli olisi nähty kohtauksessa, jossa laulaja Greice Santo olisi läksyttänyt hahmoa hänen tyylistään lähestyä naisia. Santo pettyi kohtauksen poistamiseen, koska se oli hänen mielestään opettavainen eikä seksistinen.

Kerroimme aiemmin myös Lola Bunny -hahmon herättäneen huolta sen verran, että sitä muutettiin Space Jam 2 -elokuvaan: Warner Brothersin 1990-luvun leffan hahmoa pidettiin liian seksikkäänä – uusintaversiossa onkin pienemmät rinnat ja eri vaatetus (kuva).

Lähde: Metro, Wikipedia, New York Times

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut