Nainen saa sittenkin olla aktiivinen seksikohtauksessa – elokuvan ikärajaa laskettiin yli kymmenen vuoden jälkeen

Vuonna 2003 ilmestyneen kotimaisen Nousukausi-elokuvan ikärajaa laskettiin. Valtion elokuvalautakunnan 6.2.2003 tekemällä päätöksellä elokuvan ikäraja oli 16. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) otti omasta aloitteestaan kotimaisen elokuvan uudelleenluokiteltavaksi. Johanna Vuoksenmaan esikoisohjauksen ikäraja on nyt 12.

KAVI arvioi elokuvan ikärajan uudelleen vuoden 2012 kuvaohjelmalain, uusien ikärajojen ja luokittelukriteeristön perusteella.

Uudelleenluokittelussa 21.1.2016 Nousukausi sai ikärajaksi 12 sisältämänsä seksin, väkivallan ja ahdistavuuden perusteella. Komediassa on yksittäinen avoin, mutta yksityiskohdiltaan peitelty seksikohtaus, muita peiteltyjä seksikohtauksia sekä väkivaltaa ja väkivallan uhkaa.

Kuulemamme epävirallisen tiedon mukaan 16-ikäraja tuli alun perin siitä, että nainen liikehti seksiaktin aikana – toisin sanoen oli siis aktiivinen sängyssä. Alkuperäinen ikärajapäätös herättikin närää, sillä sen mukaan naisen oletettiin makaavan passiivisena sängyssä. Nyt tämä virhe on onneksi korjattu ja ikäraja kohdallaan.

Nousukausi kertoo Petteri Summasen ja Tiina Lymin esittämästä pariskunnasta, joka päättää lähteä extreme-lomalle Helsingin Jakomäkeen. Se palkittiin parhaan elokuvan Jussi-patsaalla.

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät jutut