Night Visionsin avauksessa body horroria jo toisessa polvessa

10.4.2013 19:47

Omituisia pakkomielteitä, oman ruumiin sairaalloista muokkaamista sekä sosiaalisten virtausten rinnastumista tartuntatauteihin – ja päinvastoin. Tuore Antiviral on kuin suoraan David Cronenbergin varhaistuotannosta.

Antiviralin ohjaaja, kuuluisan kanadalaisohjaajan poika Brandon Cronenberg pitää yhtäläisyyksiä kuitenkin viitteellisinä ja katsojan silmissä selviä kunnianosoituksia David Cronenbergin tuotannolle puhtaina sattumina. Hän sanoo tietoisesti yrittänneensä olla ajattelematta isänsä elokuvia omaa esikoistaan tehdessään. Isä ja poika pitivät silti yhteyttä.

– [Isäni] oli silloin melko kiireinen itse, emmekä ehtineet puhua kunnolla. Jossain vaiheessa käsikirjoittamista näytin valmista työtä monille perheenjäsenille ja ystäville. Samoin tietyssä leikkausvaiheessa, koska jossain vaiheessa pitää nähdä miten ihmiset reagoivat siihen. Hän oli yksi heistä, mutta en muista millaista palautetta tarkalleen hän antoi, Brandon Cronenberg muistelee.

Nuori Cronenberg ei pysty tai halua luetella muitakaan mahdollisia vaikutteita.

– Minuun ovat tehneet vaikutuksen monet asiat ja henkilöt, mutta alitajuisesti. En tietoisesti yritä jäljitellä kenenkään töitä. Imen vaikutteita ja käsittelen niitä pinnan alla.

Elokuva sairaalloisesti palvottujen julkkisten tauteja itseensä istuttavista ihmisistä ja heidän pakkomielteellään rahastavista, viruksien tekijänoikeuksia keräävistä firmoista on aiheeltaan hersyvä satiiri mutta sävyltään se on vakava.

– Minusta elokuva on itse asiassa humoristinen, se oli tavoitteeni. Mutta olen havainnut sen riippuvan yleisöistä. Jotkut nauravat alusta loppuun, jotkut tuskin hymähtävät. En tiedä mistä se johtuu.

Idean ohjaaja-käsikirjoittaja sai ollessaan itse sairas.

– Näin sekavan kuumeunen, jossa pohdin sairauteni fyysisyyttä; miten ruumiissani oli jotain, joka oli tullut jonkun toisen ruumiista. Sillä tavalla ajateltuna se tuntui hyvin intiimiltä. Yritin ajatella asiaa tarinan hahmon kautta, ja julkkiksiin kilahtanut fani, joka haluaa Angelina Jolien flunssan fyysisen yhteyden saamiseksi tuntui itse asiassa uskottavalta. Siitä se kehittyi mielestäni kiinnostavaksi kulttuuriseksi vertauskuvaksi.

Jouni Vikman

Antiviral Night Visionsissa: Andorra 11.4. klo 18.00

 

Lisää luettavaa