Nyt HBO Maxissa: Kuvauksissa ahdisteltiin seksuaalisesti lasta ja päälle kaadettiin asbestia – yksi uudelleenkatsotuimpia klassikkoelokuvia

IMDb-arvosana on 8,1.

13.2.2024 06:00

HBO Maxista voi nyt katsella rakastetun klassikkoleffan Ihmemaa Oz (1939). Brittiläinen Now TV listasi vuonna 2020 uudelleenkatsotuimmat elokuvat, ja Ihmemaa Oz pääsi listalla kolmanneksi. Ykköspaikan vei pidetty toimintaelokuva Die Hard.

Elokuvan keskiössä on reipas, lettipäinen pikkutyttö, joka päätyy tornadon siivittämänä ihmeelliseen maahan nimeltään Oz. Siellä hän törmää värikkääseen kolmikkoon, joista tulee hänen matkatovereitaan. Klassikko voi herättää jopa kyyneliä kauniiden laulujensa ansiosta.

Ohjaus Victor Fleming. Näyttelijöinä Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Margaret Hamilton, Frank Morgan, Clara Blandick sekä Charley Grapewin.

Elokuvan tuotanto-olosuhteet puhuttavat edelleen, sillä esimerkiksi Tinamiehen kokovartalomaalia on epäilty supermyrkylliseksi. Tinamiehen maali ei ollut edes ainut vaaratekijä Ihmemaa Oz –kuvauksissa.

Asbestin haittavaikutuksia ei aikoinaan ymmärretty, ja sitä käytettiin elokuvatuotannoissa. Tuohon aikaan asbesti oli suosittu aine myös joulukoristeissa – niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Leffassa nähdään kuuluisa kohtaus unikkopellolla, jossa rauhoittava lumi (asbesti) laskeutuu Dorothyn ja hänen ystäviensä päälle.

Elokuvasta on myös muuta surullista kerrottavaa, sillä Judy Garlandin miehen Sidney Luftin muistelmissa väitettiin, että Garlandia ahdisteltiin kuvauksissa seksuaalisesti. Ahdisteluun olisivat syyllistyneet elokuvassa esiintyneet lyhytkasvuiset miesnäyttelijät, vaikka Garland oli vasta 16-vuotias.

Joka ilta alkoholia nauttineet miehet ainakin olisivat kopeloineet Garlandia hänen mekkonsa alta. Näyttelijät ovat yrittäneet kumota väitteitä ja sanoneet muun muassa, että ”muutamat tykkäsivät nauttia drinkkejä, mutta kaikki pysyi hallinnassa”. Alla traileri.

Lue myös: Nyt HBO Maxissa: Maailman menestynein elokuva loukkasi nykykatsojia – alkuun lisättiin selittävä teksti – Episodi.fi

Lähde: Metro, Best Life Online, People

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia