Nyt ilmaiskatselussa: James Bond -ohjaajan brutaalin ja pahamaineisen K18-elokuvan leikkaamaton versio

Ihme, että tämä elokuva edes valmistui: yksi päänäyttelijöistä oli juovuksissa jokaisena kuvauspäivänä.

22.3.2024 21:00

Lokakuussa 1975 Suomessa ensi-iltansa saanut Verinen joukko (The Klansman, 1974) on kolmen James Bond -elokuvan (Salainen agentti 007 ja tohtori No, Salainen agentti 007 Istanbulissa ja Pallosalama) ohjanneen Terence Youngin puikoissa syntynyt väkivaltainen jännäri. Alabamalaiseen pikkukaupunkiin sijoittuvan elokuvan keskiössä on äärimmäisen tukalaan tilanteeseen joutuva sheriffi (Lee Marvin).

Valkoihoinen nainen joutuu raiskatuksi. Koska hän ei osaa antaa tuntomerkkejä syyllisestä ottaa kaupungin punaniskainen rasistijengi oikeuden omiin käsiinsä. Yksikään afroamerikkalainen ei ole tälle sekopääporukalle syytön. Ensimmäinen täysin sivulliselle henkilölle veitsellä toteutettu kastraatio ja sitä seurannut verinen tappo onkin pian tosiasia. Tämän jälkeen ryhtyy sheriffi toppuuttelemaan näitä valkoiset kaavut ylleen pukeneita kaupunkilaisia. Helppoa ei siitä kuitenkaan tule, sillä juuri tämä Ku Klux Klan -porukka nosti hänet sheriffiksi. Kaiken lisäksi apulaissheriffi kuuluu samaan KKK-jengiin.

Verinen joukko on hicksplotation-genreen kuuluva aggressiivinen ja syystäkin pahamaineinen tuotos. Ilmestyessään kahmalokaupalla negatiivisia arvosteluja saaneen rainan tuotanto oli yhtä lailla pahamaineinen sekamelska. Lee Marvinin rinnalla toista pääosaa näyttelevä Richard Burton joi nimittäin päivästä toiseen runsaasti viinaa. Hän itse myönsi elokuvan valmistumisen jälkeen kitanneensa pari-kolme litraa vodkaa joka ikinen päivä. Toisina kuvauspäivinä kunto oli niin huono, että hän joutui näyttelemään istuen tai maaten. Vuonna 1977 antamassaan haastattelussa Burton myös kertoi, että hän oli elokuvan valmistuttua tavannut Marvinin eräiden juhlien aikana, eikä hän ei muistanut laisinkaan näytelleen tämän kanssa.

Sivurooleista mainittakoon yli kahdessasadassa elokuva- ja tv-produktiossa uransa aikana näytellyt Cameron Mitchell ja NFL-tähtenä tunnettu, myöhemmin vankilassakin pitkään istunut O. J. Simpson.

Elokuva joutui useissa maissa sensuurin pihteihin. Suomen elokuvateattereissa esitettyä noin 111-minuuttista K-18-versiota oli leikattu puolisen minuuttia. 1990-luvulla täkäläisille videomarkkinoille tuotiin alle 87-minuuttinen torso. 1980-luvulla Suomessa levitettyjen Ku Klux Klan ja Paholaisen miehet -videojulkaisujen versioista ei ole tietoja.

Elokuvan alkuperäisen ja sensuroimattoman version voi katsoa nyt Plexistä. HD-kuvalla (720p) esitettävässä suoratoistossa ei ole suomenkielisiä tekstejä, mutta dialogi on hyvin kuultavissa. Mitä nyt päihtyneenä näyttelevä Burton mongertaa muutaman kerran epäselvästi. Halutessaan ääniraidan kaveriksi voi valita englanninkielisen tekstityksen.

Tämän harvinaisen elokuvan pariin pääset täältä. Todettakoon, että kyseessä on aikansa tuotos: elokuva sisältää runsaasti nykypäivään soveltumattomia ilmauksia.

Mikäli suoratoistopalvelu Plex ei ole entuudestaan tuttu voit lukea siitä lisää täältä.

Lähteet: Elonet, Express

Lisää luettavaa