Nyt suoratoistona: kulttiklassikon kolmas osa on pettymyksiä täynnä – edes Keanu Reeves ei tätä pelasta

Bill & Ted -trilogian kolmas osa on melko vaisu nostalgiapommi kasarin ja ysärin hevi- ja rokkilapsille. Excellent, not!

31.12.2020 12:31

Vuonna 1989 sai ensi-iltansa Keanu Reevesin ja Alex Winterin kulttiasemaan noussut Billin ja Tedin uskomaton seikkailu, jossa kaksi hölmöä teinihevaria pääsee käsiksi puhelinkopiksi naamioituun aikakoneeseen. Bill ja Ted matkaavat menneisyyteen, koska Billin (Winter) pitää saada täydet pisteet historian esitelmästä. Siinä sivussa toilaileva kaksikko pelastaa maailman.

Elokuva sai jatkoa vuonna 1991. Billin ja Tedin maailmassa hevipölvästit tapetaan, ja he päätyvät matkaamaan taivaan ja helvetin välillä Kuolema (William Sadler) kaverinaan. Kaksikon pitää voittaa tärkeä bändikilpailu, jotta he voivat pelastaa rakkaat beibensä. Oikein passeli jatko-osaksi.

Koronan takia ensi-iltansa kanssa vaikeuksiin joutunut elokuvasarjan kolmas osa Bill & Ted Face the Music löytyy vihdoinkin myös Suomen digivideovuokraamoista (elokuvan ensi-ilta oli USA:ssa jo elokuussa). Hölmön rokkarikaksikon pitää tällä kertaa pelastaa koko universumi soittamalla maailman paras biisi tiettyyn kellonaikaan tietyssä paikassa.

56-vuotias Reeves ja 55-vuotias Winter esittävät taas teini-ikään jämähtäneitä kitaranvinguttelijoita. Heidän jonnemaneerinsa ovat kuitenkin näin 30 vuotta myöhemmin lähinnä melko vaivaannuttavia ja noloja. Etenkin elokuvan alku nostattaa melkoisen tuskan hien pintaan, niin överisti kaksikko vetää roolinsa.

Billin ja Tedin uudessa seikkailussa ovat mukana myös nuoret tyttäret Thea (Samara Weaving) ja Billie (Brigette Lundy-Paine) sekä kaksikon vaimot, keskiaikaiset prinsessat Elizabeth (Erinn Hayes) ja Joanna (Jayma Mays). Sadlerin esittämä Kuolemakin saadaan mukaan, sekä useita historiallisia merkkihenkilöitä. Uutena sivuhahmona nähdään mokaileva tappajarobotti (Anthony Carrigan).

Mitään uutta kolmas elokuva ei todellakaan kykene tarjoamaan, skittariffejä ei keksitä uudelleen. Elokuva vetoaa lähinnä fanien nostalgisiin muistoihin näistä enimmäkseen harmittomista heviveljeksistä. Tarpeettomalta tuntuva jatko-osa onnistuu naurattamaan pari kertaa, muuten kohellus jää etäiseksi. Reeves ja Winter ovat jo aivan liian vanhoja tällaiseen. Eikä musa ole nähnytkään heviä tai rokkia, mitä lie suttua. Pyh.

Niko Ikonen

Tähdet ★★

Lisää luettavaa