Nyt Viaplayssa: Taitavasti näytelty leffa sijoittuu 2. maailmansodan jälkeiseen aikaan – Oscar-palkinto tipahti

IMDb-arvosana on 7,6.

16.3.2022 04:30

Elisa Viihde Viaplayssa on nyt elokuva Lukija (2008).

Lukijan tapahtumat alkavat toisen maailmansodan jälkeisestä Saksasta, jossa äkillisesti tulirokkoon sairastuneen nuoren Michaelin auttaa kotiin tuntematon, kaksi kertaa hänen ikäisensä Hanna. Parannuttuaan Michael etsii Hannan käsiinsä kiittääkseen tätä. Pian kaksikko ajautuu intohimoiseen mutta salamyhkäiseen suhteeseen. Michael huomaa Hannan pitävän siitä, että tälle luetaan, ja heidän suhteensa syvenee. Hanna kuuntelee lumoutuneena Michaelin lukiessa hänelle. Eräänä päivänä Hanna kuitenkin katoaa mystisesti jättäen jälkeensä hämmentyneen Michaelin. Kahdeksan vuotta myöhemmin, Michael kohtaa Hannan natsien sotarikosoikeudenkäynnissä. Samalla, kun Hannan menneisyys alkaa paljastua, saa Michael selville salaisuuden, jolla on vaikutus heidän molempien elämään.

Näyttelijöinä Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin sekä Bruno Ganz. Ohjauksesta vastaa Stephen Daldry. Winslet voitti roolistaan Oscar-palkinnon.

Episodin arvostelussa sanottiin seuraavasti:

”David Haren käsikirjoittama ja Stephen Daldryn ohjaama Lukija on harvinaisen onnistunut romaanifilmatisointi. Kaikkien onneksi, sillä saksalaisen Bernard Schlinkin alkuteos ei ole mitä tahansa holokaustiproosaa.

Schlinkin älykäs ja monisyinen vuoden 1995 menestysteos on käännetty liki 40 kielelle ja liitetty maailmalla saksankielisen kirjallisuuden yliopistotason opintovaatimuksiin. Sitä painavampaa on väittää, että englanniksi puhuttu elokuva tavoittaa toisen maailmansodan jälkeisen Saksan vaikean tilanteen ja saksalaisten vuosikymmenten yli yltävän emotionaalisen trauman jopa romaania paremmin.”

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia