Olisiko sopinut? Huippukoomikko oli lähellä olla Batman Keatonin sijaan – Eddie Murphysta melkein Robin!

Leffasta olisi voinut tulla melkoisen erilainen.

23.4.2019 03:03

Tim Burtonin (Saksikäsi Edward) ohjaama Batman (1989) oli aikoinaan menestys ja muutenkin hyvä elokuva. Leffa sai kehujen myötä vielä jatko-osankin.

Päätähdeksi kaavailtiin aikoinaan erityisesti koomisista lahjoistaan tunnettua Bill Murrayta. Burtonin otettua ohjaajan pallin itselleen, hän päätyi kuitenkin Michael Keatoniin.

Ennen Burtonia projektista oli kiinnostunut ohjaaja Ivan Reitman – hän oli se, joka halusi Murrayn päärooliin. Reitmanilla oli myös toinen yllättävä valinta mielessään, sillä hän harkitsi Robiniksi Eddie Murphya.

Elokuva kävi läpi pitkän tuotantoprosessin ennen kuin se päätyi valkokankaille, sillä Tom Mankiewiczin alkuperäinen käsikirjoitus oli valmis jo vuonna 1983. Sen pohjalta raapusti vielä yhdeksän eri käsikirjoittajaa yhdeksän eri versiota. Myös ohjaajia oli mukana projektissa useampia, joten eipä ihme, että harkitut tähtinimetkin ovat olleet kirjavia.

Muita Batman-ehdokkaita olivat ainakin Mel Gibson, Kevin Costner, Charlie Sheen, Tom Selleck, Harrison Ford ja Dennis Quaid. Yksi pinnalla ollut nimi oli tuleva James Bond Pierce Brosnan. Brosnania itseään ei kuitenkaan kiinnostanut sarjakuvasankarin esittäminen.

Jossain vaiheessa Burton harkitsi rooliin Ray Liottaa, joka kuitenkin kieltäytyi. Liotta itse katui jälkeenpäin ratkaisuaan.

Keatonia Burtonille ehdotti tuottaja Jon Peters. Burton arveli hänen sopivan rooliin, sillä hän oli ohjannut näyttelijää Beetlejuice (1988) -elokuvassa.

Ilmestyessään Batmanista tuli siihen mennessä nopeimmin 100 miljoonaa dollaria tienannut elokuva (11 päivää).

Lähde: Wikipedia

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia