Oscar-ehdokasleffaa syytetään käsikirjoituksen kopioimisesta – plagiointi liittyy myös elokuvan juoneen

Tästähän on kunnon soppa kehittymässä ja vielä juuri Oscar-gaalan aattona.

10.3.2024 12:36

Mielenkiintoinen juttu, nimittäin Variety uutisoi eilen, että Alexander Paynen Oscar-ehdokaselokuva The Holdoversia syytetään plagioimisesta. Käsikirjoittaja David Hemingson on ehdolla parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

The Holdoversissa seurataan kärttyisän opettajan (Paul Giamatti) joululomaa, kun hän joutuu jäämään kampukselle koulun mustan lampaan (Dominic Sessa) kanssa.

Erinomainen elokuva, jolla on jopa mahdollisuus voittaa Oscar käsikirjoituksesta, mutta Variety on julkaissut niin seikkaperäiset todisteet plagiointisyytteiden puolesta, että kyllähän tämä näyttää melko huonolta Hemingsonin ja Paynen puolesta.

Käsikirjoittaja Simon Stephenson (Paddington 2 ja Pixarin Luca) syyttää Hemingsonin kopioineen hänen Frisco-nimisen käsikirjoituksensa lähes kokonaisuudessaan.

Friscon päähenkilö on kärttyinen lääkäri, joka joutuu hoitamaan teinipotilasta. Käsikirjoitus päätyi niin sanotulle black listille (eli käsikirjoituslista kässäreistä, jotka ovat päätymässä suurella todennäköisyydellä tuotantoon) jo vuonna 2013.

Stephenson on pyytänyt käsikirjoittajien liiton apua tammikuussa. Hän kertoo lähettäneensä Friscon käsikirjoituksen Paynelle vuosina 2013 ja 2019.

Tsekkaa dokumentit Varietyn sivuilta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia