Päiväni murmelina pilasi Bill Murrayn ja Harold Ramisin välit – vierailu 20 vuoden päästä päätti vihanpidon

Ehtivät sopia pitkän hiljaisuuden jälkeen.

6.2.2023 17:33

Päiväni murmelina on rakastettu komedia, joka hehkuu tummistakin sävyistään huolimatta lämpöä. Vastaavaa lämpöä ei ollut kuitenkaan kuvauksissa, vaan tunteet jopa ylikuumenivat.

Screen Rant haastatteli elokuvan tuottajaa Trevor Albertia leffan täytettyä 30 vuotta. Hänen mukaansa kuvauksissa oli jännitteisyyttä, eikä siellä ollut niin hauskaa kuin olisi voinut olla.

Murray ja Ramis olivat hyvää pataa vielä vajaa kymmenen vuotta aikaisemmin huippumenestyneessä Ghosbusters – haamujengi (1984) -elokuvassa, jossa he tunnetusti näyttelivät yhdessä. Ramis ja Murray nähtiin myös muun muassa elokuvassa Natsat (1981).

Heidän ystävyytensä alkoi itse asiassa jo 1970-luvun puolivälissä, kun he molemmat olivat mukana koomisessa National Lampoon Radio Hour -radio-ohjelmassa ja improvisaatioryhmä Second Cityssä. Sen jälkeen heille tarjoutui tilaisuus tehdä elokuva Meatballs (1979), jonka käsikirjoittajana toimi Ramis ja Murray näytteli. Elokuva teki Murraysta tähden, ja myös aloitti heidän pitkäaikainen kumppanuutensa tuottaja-ohjaaja Ivan Reitmanin kanssa.

Päiväni murmelina

Hedelmällinen ystävyys ja kumppanuus Murrayn ja Ramisin välillä ikävä kyllä päättyi vuoden 1993 menestyskomediaan. Huonoista väleistä Päiväni murmelina -elokuvassa huhuiltiin jo leffan julkaisun aikoihin. Kaksikolla oli ollut kiistaa ainakin elokuvan tunnelmasta ja sävystä, Ramisin ohjaustavasta ja näyttelijöiden suorituksista.

– Ne olivat jännitteiset kuvaukset monistakin syistä. Se oli valitettavaa ja teki elokuvan tekemisestä todennäköisesti huomattavasti vähemmän hauskaa. Elokuvasta voi silti tehdä erittäin hyvän, vaikka ihmiset eivät olisi täydellisessä harmoniassa, elokuvan tuottaja Albert tuumi Screen Rantillle.

Ramisin tyttären Violetin vuoden 2021 muistelmakirjassa Ghostbuster’s Daughter: Life With My Dad, Harold Ramis paljastettiin , että luovat erimielisyydet olivat niin voimakkaita, että Ramis tarttui Murrayn paidan kauluksesta ja heitti hänet seinää vasten. Sen jälkeen Murray ei puhunut Ramisille yli 20 vuoteen.

Vaikka kiistat pilasivat välit, he onnistuivat sopimaan hiukan ennen autoimmuunisairaudesta kärsineen Ramisin kuolemaa vuonna 2014. Murray vieraili Ramisin luona donitsilaatikko mukanaan – ja jostain syystä poliisisaattueessa, ja he juttelivat tuntikausia. Ramisin puhekyky oli tosin jo tuolloin heikko.

Mainittakoon myös, että Murray ja Dan Aykroyd palasivat vuoden 2021 elokuvaan Ghostbusters: Afterlife, jossa kunnioitettiin Ramisin muistoa. Murray ja Aykroyd palaavat myös jatko-osaan – ja siinä nähdään myös Sigourney Weaver.

Lue myös: Näyttelijätär Alice Eve aiheutti kohun alusvaatekohtauksellaan – tältä 41 vuotta täyttävä tähti näyttää nyt – Episodi.fi

Lähde: Screen Rant, IGN

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa