Parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaiksi pääsevät jatkossa vain elokuvat, jotka täyttävät uudet tasa-arvokriteerit

Oscarit muuttuvat tasa-arvoisemmiksi.

Päivitys: 10.9. kl0 16.55: Parhaan elokuvan Oscar -ehdokkaan tulee täyttää kaksi neljästä uudesta tasa-arvokriteeristä, jotta se kelpuutetaan ehdokkaaksi.

Oscar-gaala tulee muuttumaan radikaalisti. Yhdysvaltain elokuva-akatemia muuttaa ehdokaselokuvien sisältövaatimuksia.

Vuodesta 2024 lähtien tulee parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaiden täyttää uudet monimuotoisuusstandardit. Standardit koskevat sekä näyttelijöitä että elokuvan tekijäporukkaa.

Vähintään yhden pääosan esittäjän tai keskeisen sivuosanäyttelijän on edustettava etnistä vähemmistöä Yhdysvalloissa. Myös itse elokuvan tuotannossa tulee olla vähemmistöjä niin pomoina kuin harjoittelijoina.

Uudet standardit aiheuttavat kuitenkin joukon kysymyksiä. Miten esimerkiksi, jos suomalaiset lähtisivät tekemään Hollywood-elokuvaa? Suomalaisethan ovat häviävän pieni etninen vähemmistö globaalissa vertailussa. Täyttäisikö vaikkapa Timo Koivusalon hypoteettinen Pekko Aikamiespoika Los Angelesissa -elokuva Oscar-gaalan uudet standardit?

Oscareita on arvosteltu viime vuosina liiasta valkoisuudesta, joten elokuva-akatemia on tehnyt hiljalleen monenlaisia muutoksia palkintokriteereihin. Eteläkorealaisen Parasiten jättivoitto viime gaalassa osoitti, että Oscar-gaala on todellakin muuttumassa tasa-arvoisemmaksi palkintojuhlaksi.

Lähde: Variety

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut