R&A Shorts -lyhytelokuvaohjelmiston kotimaiseen kilpailuun valittu 30 lyhytelokuvaa

Monologin voima korvaa toiminnan Aikuiset-sarjan luojan  trailerissa

31.8.2022 16:30

Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvaohjelmiston kotimaiseen kilpailuun on valittu 30 lyhytelokuvaa. Kilpailun lisäksi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin laajassa lyhytelokuvaohjelmistossa nähdään kokoelma valikoituja lyhytelokuvia Suomesta ja maailmalta. R&A Shorts -ohjelmisto esitetään 19.–25. syyskuuta elokuvateatteri Maximissa ja Kino Engelissä.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin lyhytelokuvaohjelmiston Cut to the Chase – R&A Shorts kotimaiseen kilpailuun on valittu 30 elokuvaa. Esiraati valitsi elokuvat 134:n kilpailuun lähetetyn uuden lyhytelokuvan joukosta. Viime vuonna R&A Shorts -pääpalkinnon voitti Emilia Hernesniemen visuaalisesti vaikuttava lyhytdokumentti Hei hei Tornio, joka palkittiin myöhemmin myös parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnolla.

Viidettä kertaa järjestettävään kotimaiseen kilpailuun osallistuu entuudestaan tuttuja nimiä ja kattava joukko uusia tekijöitä. R&A Shorts pääpalkinnon sponsoroi Aurora Studios ja se on arvoltaan 2 000 euroa. ”Aurora Studios Oy:n tiimi on äärimmäisen iloinen ja innostunut mahdollisuudesta tukea uusien ja vakiintuneiden tekijöiden visioita Aurora -palkinnon muodossa” Aurora Studiosin luova johtaja Roosa Toivonen hehkuttaa. Kilpasarjan voittajat julkistetaan sunnuntaina 25. syyskuuta elokuvateatteri Kinopalatsissa. Kotimaisen kilpailun ammattilaistuomaristoon kuuluvat näyttelijä-muusikko Fanni Noroila, elokuvantekijä-kirjoittaja Suvi West ja av-taiteilija Sasha Huber. Moving People and Images -palkinnon osalta tuomariston neuvoa antavana jäsenenä ilman äänioikeutta toimii elokuvantekijä-opettaja Erol Mintaş (Academy of Moving People and Images).

Aurora-palkinnon lisäksi jaetaan Suomen elokuvasäätiön rahoittama 1500 euron Uusi Aalto -palkinto, joka jaetaan suomalaisen elokuvan valoisalle huomiselle suuntaa antavalle tekijälupaukselle. Palkinnon tarkoitus on edistää lyhytelokuvan kautta uuden tekijälupauksen uraa ammattilaisena elokuvantekijänä. Viime vuonna ensimmäistä kertaa jaettu 1000 euron Moving People and Images -palkinto jaetaan myös tänä vuonna ja se myönnetään elokuvantekijälle, jonka työ huomioi inklusiivisuuden ja monimuotoisuuden. Palkintosumma on tarkoitettu tekijän seuraavan työn tukemiseen. Palkinnon mahdollistavat Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja YLE. Lisäksi osana palkintoa tekijällä on mahdollisuus konsultaatiokeskusteluun palkinnon mahdollistavien tahojen kanssa. Lisäksi kilpailussa palkitaan paras opiskelijaelokuva ja yleisön äänestämä suosikkielokuva.

Tämän vuoden R&A Shorts -trailerin “Repliikki” on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut supersuositun Aikuiset-sarjan luoja Anna Brotkin. Hän päätti keskittyä trailerissaan toiminnan sijaan puheeseen, ja Elias Salosen esittämä hahmo tykittääkin trailerissa monologin, joka vastaa tiukempaakin toimintakohtausta ja loksauttaa taatusti leuat auki.

Vuoden kovimmat lyhytelokuvat rikkovat rajoja ja leikittelevät muodolla
Cut to the Chase – R&A Shorts tuo jälleen vuoden kiinnostavimmat lyhytelokuvat isolle kankaalle. Festivaalilla esitetään reilu 160 lyhytelokuvaa kolmessakymmenessä kuratoidussa kokonaisuudessa. Tämän vuoden lyhytelokuvaohjelmistoon on ripoteltu viime vuosien festarisuosikkeja useaan näytökseen. Uutta portugalilaista lyhytelokuvaa esittelevä In Focus: Portugal -näytös sisältää kesän 2022 Cannesin elokuvajuhlilla koskettaneen, João Gonzalezin huikean lyhytanimaation Ice Merchants.

R&A Shorts -ohjelmistossa on myös tänä vuonna useita yhteistyönäytöksiä, jotka tarjoavat moninaisia näkökulmia ja tunnelmia. Yhdessä Think African ja Ubuntu Film Clubin kanssa kuratoitu African Express -lyhäripysäkki tuo katsojille nähtäväksi niin kokeellista kuin koskettavaa draamaa ympäri Afrikan mannerta. Kauhu- ja scifielokuviin painottunut Night Visions -festivaali on tuttuun tapaan kuratoinut festareille toiminnantäyteisen lyhytelokuvanäytöksen. Animatricks-festivaalin vuoden palkitut lyhytanimaatiot nähdään myös mukana R&A Shorts -ohjelmistossa. Uusina yhteistöinä tänä syksynä esitetään Savonlinnan kansainvälisen luontoelokuvafestivaalin kuratoimana kutkuttavia kotimaisia lyhytelokuvia vuosien varrelta sekä Kairos-kollektiivin kanssa kuratoitu Pieces of a Whole – Vol. II -näytös, jonka elokuvat edustavat Suomen moninaisia kulttuureita.

Lyhytelokuvaohjelmistosta löytyy useita temaattisia kokonaisuuksia. Ihmis/Luonto ja Ihmis/Kone -näytökset tutkivat ihmisen suhdetta luontoon ja teknologiaan. Elokuvat leikkivät muodolla ja näyttävät nykymaailman sekä julmalla että koomisella otteella. Sukupolveilua-näytöksessä lapset päätyvät kasvattamaan vanhempiaan, ja Tarinoita Pohjoisesta -näytöksessä viiden naisohjaajan tarinoiden kautta kerrotaan pohjoisia tarinoita koko ihmisen elämänkirjon läpi.

Tänä vuonna ohjelmisto hemmottelee erityisesti kokeellisen elokuvan ystäviä. AV-arkin kuratoima näytös Anni Puolakka – YhteyXiä esittelee taiteilijan kuvataidetta, esitystaidetta ja elokuvaa yhdistäviä teoksia. Lyhyttä toisella tasolla -näytöksessä katsoja pääsee meditatiiviselle maailmanympärysmatkalle tuoreiden kotimaisten lyhytelokuvien kyydissä. Taidemuseo Amos Rexin kanssa järjestettävä R&A X Amos Rex: Staging Silence esittelee kolmannen ja viimeisen osan taiteilija Hans Op de Beeckin toteuttamasta itsenäisten videoteosten sarjasta Bio Rexin isolla valkokankaalla.

“Lyhytelokuvien kautta tutustutaan elokuva-alan tulevaisuuteen. Nämä ovat niitä elokuvia, joista nähdään, mitä tarinoita tuleva sukupolvi haluaa näyttää ja miten se haluaa niistä kertoa. Kaikki ideat on tiivistettävä (R&A Shorts -ohjelmiston tapauksessa) alle 30 minuuttiin, ja tämä tuo elokuviin huikeaa jännitettä. Miten tekijä ratkaisee lyhyen ajan tuomat haasteet ja mahdollisuudet?, pohtii R&A-festivaalin tuottaja ja lyhytelokuvaohjelmiston kuraattori Anni Kekki.

Tiistaina 20.9. järjestetään maksuton Lyhyttä toisella tasolla: Taidetta taiteen vuoksi -näytös, joka on samalla AV-Arkin ja Cinema Orionin uuden, kokeelliseen elokuvaan keskittyvän näytössarjan avaus.

Lisää luettavaa