Rowan Atkinson: ”Vapaassa yhteiskunnassa pitäisi saada vitsailla mistä tahansa” – Sanoo, että kaikki vitsit eivät ole kaikille ja jokaisella vitsillä on uhrinsa

Koomikko avaa sanaisen arkkunsa.

27.6.2022 16:01

Parhaiten Mr. Beanista ja Mustasta kyystä, sekä Johnny English -elokuvista tuttu koomikko Rowan Atkinson ottaa kantaa cancel-kulttuuriin The Irish Timesin haastattelussa.

Atkinson on aina ollut sananvapauden puolestapuhuja: 2000-luvun puolivälissä hän otti kiivaasti kantaa Britannian uskontolakiin, jonka löysääminen olisi antanut vapaammat kädet koomikoille vitsailla uskonnoista.

”Minusta komedian tehtävä on loukata, tai sillä pitää olla mahdollisuus loukata, eikä sitä mahdollisuutta pidä poistaa. Jokaisella vitsillä on uhrinsa. Se on vitsin määritelmä. Joku tai jokin saadaan näyttämään naurettavalta”, Atkinson sanoo.

Haastattelija kysyy, että eikö komedian pitäisi kohdistua auktoriteetteihin mielummin kuin ”lyödä alas” heikompia. ”Minusta täytyy olla hyvin, hyvin varovainen, kun puhutaan mistä pitäisi saada tehdä vitsiä. Pitäisi aina lyödä ylös? Tosiaanko? Entä jos yhteiskunnan alapuolella on joku erittäin omahyväinen, ilkeä, aggressiivinen, itsetyytyväinen henkilö? Kaikki sellaiset eivät ole parlamentissa tai monarkkeja”, Atkinson sanoo.

”Oikeasti vapaassa yhteiskunnassa täytyisi saada tehdä vitsejä aivan mistä tahansa.” Atkinson ei pidä siitä, kuinka jotkut sosiaalisessa mediassa ottavat vitsit pois konteksteistaan, jotta saavat aikaan raivoa. ”Kaikki vitsit eivät ole kaikille.”

Lisää luettavaa