Russell Crowe tilasi Gladiaattorin jatko-osan käsikirjoituksen Nick Cavelta – Sekopäisessä kässärissä Maximus herää kuolleesta ja harppoo eri vuosisadoissa

Anteeksi mitä?

28.8.2018 07:30

BBC Culture uutisoi erittäin hämmentävästä ja mielenkiintoisesta jatko-osasta. Oli aika, jolloin Gladiaattorin ohjaaja Ridley Scott ajatteli, että olisi hyvä idea tehdä jatko-osa ensimmäiselle menestysleffalle. Hän tahtoi tehdä jatko-osan, jonka tapahtumat sijoittuisivat antiikin Roomaan. Hän pestasi käsikirjoittajaksi John Loganin, joka oli mukana myös ensimmäisessä osassa.

Mukana ei pitänyt olla gladiaattoreita, eikä tietenkään ensimmäisen elokuvan tähteä, Russell Crowea. Paitsi, että Crowe tahtoi olla jatko-osassa mukana. Sen jälkeen asiat muuttuivat hieman erikoisiksi ja projektiin pyydettiin mukaan toinen käsikirjoittaja. Tämä henkilö oli muusikko Nick Cave. Seuraava juttu sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä Gladiaattorista.

Cave oli luonnollisesti kiinnostunut tarjouksesta jonka sai suoraan Crowelta itseltään (tuohon mennessä hän oli kirjoittanut yhden julkaistun elokuvan Ghosts… of the Civil Dead), mutta luonnollisesti kysyi häneltä: ”Etkö kuollut ensimmäisessä osassa?” Siihen Crowe oli kuulemma vastannut: ”Joo, se jää sinun ratkaistavaksesi.”

Nick Cave on sanonut, että hän nautti elokuvan käsikirjoittamisesta suuresti, koska tiesi ettei sitä tulla koskaan tekemään. Caven Gladiaattori 2 alkaa siitä, kun Maximus herää kuolemanjälkeisessä maailmassa. Valitettavasti tämä maailma ei ole hänen ensimmäisessä osassa haaveilemansa tuonpuoleinen, vaan sateinen ja myrskyinen, surkea paikka.

Maximus saatetaan tuhottuun temppeliin, jossa hän tapaa Jupiterin, Marsin ja muita jumalia, jotka kertovat että Hephaestus on pettänyt heidät palvomalla jotakin toista, vahvempaa jumalaa. Jupiter tarjoaa Maximukselle mahdollisuutta: mikäli hän tappaa Hephaestuksen, hän pääsee uneksimaansa Elysiumiin vaimonsa ja lapsensa kanssa.

Yllättävän nopeasti Maximus löysi Hephaestuksen ja tappoi hänet. Pian Maximus on taas ihminen ja elossa, kun hän matkustaa Roomaan etsimään poikaansa Mariusta. (Marius toki kuoli ensimmäisessä osassa, mutta tämä asia on ohitettu kakkosessa.) Maximus kohtaa myös vanhan ystävänsä Juban, sekä tämän elokuvan pääpahiksen Luciuksen, joka on Joaquin Phoenixin esittämän Commoduksen inhottava veljenpoika.

Pian päädytään takaisin Colosseumille ja siellä taistellaan. Myöhemmin tulee valtava taistelu Luciuksen roomalaisjoukkojen ja Maximuksen ja Juban johtaman kristittyjen vastarinnan kanssa, jota he ovat kouluttaneet salassa. Kuulostaako tämä hullulta? Vielä hullummaksi menee.

Tämän jälkeen Maximus harppaa ajassa taistelemaan eri vuosisatojen taisteluissa: hänet nähdään taistelevan ristiretkillä, maailmansodissa, Vietnamissa ja Pentagonissa. Caven viesti piilee siinä, että valitsemalla aseellisen vastarinnan väkivallattoman sijaan, Maximus on tuominnut ihmiskunnan ikuiseen verenvuodatuksen sykliin.

Mitäkö mieltä Russell Crowe itse oli käsikirjoituksesta? ”En pidä siitä kamu”, hänen kerrotaan sanoneen.

Kuva elokuvasta Gladiaattori

Lisää luettavaa