”Se olisi yksi elokuvahistorian suurimmista löydöistä” – TMC rahoittaa löytöretken, jonka tarkoituksena löytää elokuvien Graalin malja

Tämän elokuvan löytäminen olisi iso juttu.

29.4.2021 09:01

Welles Net uutisoi, että Turner Movie Classics (TMC) on rahoittanut dokumentaristi Josh Grossbergin ”syyskuun tutkimusretken” Brasiliaan. Tarkoituksena on kuvata samalla dokumenttielokuva, jossa Grossberg etsii elokuvien Graalin maljaksi kutsuttua elokuvaa.

Kyseessä on Orson Wellesin Mahtavat Ambersonit -elokuvan alkuperäinen leikkausversio. Tarinan mukaan Welles oli leikkaamassa Citizen Kanen jälkeistä suurelokuvaansa, ennen kuin tuotantoyhtiö RKO käski hänet kuvaamaan koskaan valmistumatta jäänyttä It’s All True -elokuvaa vuonna 1942.

RKO:n kirjallisten dokumenttien mukaan Mahtavat Ambersonit -elokuvan materiaali lähetettiin Brasiliaan, jotta Welles voisi saattaa elokuvan leikkauksen loppuun. Ensin Brasiliaan lähetettiin 14 filmikelaa, myöhemmin 10 lisää. Niiden lisäksi lähetettiin 1o filmikelaa elokuvasta Matka kauhuun.

Welles sai leikkausversion valmiiksi, mutta testiyleisö ei antanut siitä riittävän hyviä arvioita. RKO kuvautti elokuvaan onnellisemman lopun ilman Wellesin läsnäoloa, ja leikkasi elokuvan puolentoista tunnin mittaiseksi. Myöhemmin RKO tiettävästi tuhosi materiaalin.

Dokumentaristi Grossmanin mukaan yli kahden tunnin raakaversio elokuvasta saatettiin lähettää Brasiliaan, jossa se nyt saattaisi olla jonkun yksityisen keräilijän kokoelmissa. ”Olen varovaisen optimistinen, että löydämme printin. Se on viimeinen ja paras mahdollisuutemme löytää Ambersonien alkuperäinen versio.”

Yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun Welles lähti Brasiliasta, RKO käski Cinedia Studiota, jossa Welles työskenteli, heittämään pois jäljelle jääneet kelat Mahtavista Ambersoneista ja Matkalla kauhuun -elokuvasta. Studion omistaja ja elokuvakeräilijä välitti RKO:lle viestin, että käskyjä on noudatettu.

Noin 25 vuotta sitten Grossman oli matkoilla Brasiliassa ja hän tapasi henkilön, joka työskenteli studion arkistoissa 50- ja 60-lukujen taitteessa. Henkilö sanoo nähneensä Wellesin filmikelan säilytyskotelossa, mutta ei voinut vahvistaa sen olevan Mahtavat Ambersonit.

Myöhemmin hän etsi sitä, mutta se oli kadonnut. Heitetty joko roskiin tai myyty yksityiselle keräilijälle. Nyt Grossbergilla on tiedossa neljä keräilijää, jotka ostivat elokuvia Cinedian varastolta. Hänen mukaansa haaste on nyt löytää keräilijät tai heidän perillisensä. ”Täytyy myös muistaa, että elokuvalla oli eri nimi portugaliksi, Soberba, ja vaikka Welles ohjasi elokuvan, hän ei näytellyt siinä. On siis mahdollista, että mikäli filminauha on jonkun omistuksessa, hän ei saata ymmärtää sen arvoa”.

TCM:n toimitusjohtaja sanoo, että mikäli pitkä leikkausversio löytyisi, se halutaan julkaista ensi vuonna, kun Mahtavat Ambersonit täyttää 80 vuotta. ”Tiedämme, että tämä on epätodennäköistä, mutta jos nämä kaverit onnistuvat löytämään Orson Wellesin version elokuvasta, se olisi yksi elokuvahistorian suurimmista löydöistä.”

Welles Net listaa kolme elokuvaa, joiden materiaalia on löytynyt vuosikymmeniä myöhemmin. Argentiinasta löytyi vuonna 2009 16mm negatiivi Fritz Langin Metropoliksesta (1927), Italiasta löytyi vuonna 2008 materiaalia Wellesin näytelmästä Too Much Johnson (1938) ja Uudesta-Seelannista vuonna 2009 John Fordin komedia Upstream (1927).

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia