Seittisankari maailmankiertueella – Loppupelin jälkeen Hämähäkkimies lähtee kauaksi kotoa

Sony ei järjestänyt uuden Spider-Man-elokuvan kansainvälistä lehdistötilaisuutta Balilla, jotta se vastaisi Far From Home -nimeä. Paikka sattuu osumaan lähelle Spider-Manin ja samaan aikaan esitellyn Men in Black: Internationalin tekijöitä ja tärkeää uutta markkina-aluetta, Kiinaa. Kansainvälisyys on muutenkin päivän sana, sillä Spider-Man: Far From Home vie edellisestä elokuvasta tutut oppilaat kouluretkelle Eurooppaan. Heidän mukanaan on Avengers: Endgamen tapahtumista toipuva Peter Parker eli Spider-Man.

18.6.2019 09:00

Vaikka Spider-Man: Far From Home on vasta toinen sarjassaan, Tom Holland on esittänyt hahmoa myös Marvelin elokuvissa Captain America: Civil War sekä Avengers-hiteissä Infinity War ja Endgame.

– Uskomatonta, että teen tätä jo viidettä kertaa. Tuntuu kuin olisin saanut roolin vasta eilen, Holland kommentoi.

– Kaikista tekemistäni MCU-elokuvista tästä olen eniten ylpeä. Sen tekeminen oli kovinta työtä, siinä on isoin mittakaava Spider-Manin kannalta ja otan aikaisempaa enemmän riskejä hahmon esittämisessä. Joten olen todella innokas kuulemaan, mitä yleisö ajattelee. En usko, että he ovat ihan valmiita siihen, mitä olemme heidän varalleen suunnitelleet.

Nuori näyttelijä kommentoi leppoisasti myös lehdistötilaisuuden hulppeita puitteita.

– Hassua, olin pari päivää sitten kaverini kanssa oluella, ja olin tosi väsynyt työskenneltyäni paljon ja pitkään. Valitin, etten millään haluaisi lähteä töihin seuraavan viikon alussa. Hän kysyi missä nyt työskentelisin ja vastasin: ”Balilla”. Hän käski minun tukkia turpani.

– Joten ei tässä mitään, mukavaa olla täällä. Lupaan, että leffa on jotain erityistä.

Loppupelin jälkeen

Kovalla työllä Holland viittaa elokuvaansa kohdistuviin ennakko-odotuksiin, jotka eivät johtuneet pelkästään edellisen osan menestyksestä.

– Jatkamme suoraan Endgamesta, ja kaikki tietävät miten vaikuttavaa työtä Russon veljekset siinä tekivät. Emme halunneet tuottaa pettymystä, joten panokset olivat heti paljon korkeammalla. Samalla Spider-Manin oma kaari on tällä kertaa hyvin dramaattinen luovalla ja tunteisiin käyvällä tavalla. Spider-Man joutuu todella kasvamaan ihmisenä, ehkä enemmän kuin Tom Holland on kasvanut! Jouduin tosiaan välillä pinnistelemään hahmon esittämisessä.

Henkisen puolen ohella urakka oli myös fyysisesti vaativa, kun stuntteja vietiin uusille äärirajoille.

– En nyt haluaisi verrata itseäni Tom Cruiseen, mutta… Yhdessä Venetsiaan sijoittuvassa toimintakohtauksessa minulla ei ole naamaria, joten tein varmaan 90 prosenttia stunteista itse. Niihin kuului seiväshyppy kymmenen metrin korkuiselle sillalle, paaluja pitkin juoksemista ja rakennuksista hyppimistä sun muuta. Se oli aivan mieletöntä, ja vaikka sain jonkin verran kuhmuja ja ruhjeita, se näyttää upealta.

– Itse asiassa satutin jalkani, mutta en onneksi murtanut sitä kuten Tom. En siis tarkoita dissata Tom Cruisea, hän on mahtava, Holland sovittelee.

Elokuva käynnistyy surullisissa merkeissä, sillä Spider-Man on menettänyt mentorinsa.

– Peter käsittelee henkilökohtaista menetystä, ja niitähän Spider-Man-elokuvissa riittää. Tobyn ja Andrew’n elokuvissa hän menetti Ben-sedän, meillä Beniä vastasi Tony Stark. Sanoisin, että maailma suhtautuu Robert Downey Jr:n Iron Maniin paljon vahvemmin tunnesitein kuin Ben-setään aikaisemmin, joten meidän piti olla tosi huolellisia, Holland selostaa.

– Itse ihastuin RDJ:hin ystävänä ja mentorina ja Tony Stark -hahmona, joten ei vaatinut paljon näyttelemistä, kun piti kaivata häntä kuvauspaikalla. Elokuvamme on tunteellinen jäähyväis- ja rakkauskirje Tony Starkille.

Se toimii katalysaattorina tarinalle, jossa Peterin elämään astuu parikin uutta isähahmoa. Samuel L. Jackson nimittäin kaappaa Peterin retken värväämällä hänet taistoon isoja elementtihirviöitä vastaan. Sitä varten Spider-Manin pitäisi liittoutua Jake Gyllenhaalin esittämän Mesmeron kanssa.

– Jake astuu kuvaan itse asiassa tosi kivalla tavalla. Hän tavallaan ottaa Tonyn paikan mentorimielessä, ja hänestä ja Peter Parkerista tulee hyvät ystävät. Mielenkiintoista on, että alkuperäisessä käsikirjoituksessa he ottivat yhteen eivätkä olleet yhtä mieltä, mutta Jake ja minä ystävystyimme niin nopeasti, että harhauduimme aina improvisoimaan ja menetimme pokkamme. Suuttumisen sijaan tuottajat pitivät sitä tarttuvana ja sanoivat: ”Tehdään heistä sittenkin parhaat kaverit.” Joten elokuvan aikana lähennymme toisiamme ja siitä tulee hauskaa dynamiikkaa.

Ystävyyttä ja opintoja…

Yksi edellisen Spider-Man-elokuvan ilon aiheista oli Peter Parkerin ystävyys Jacob Batalonin Ned-hahmon kanssa.

– Ehdottomasti. Tässä leffassa Jacob tai siis Ned rakastuu. Hänellä on hauska, romanttinen suhde Betty Brantin kanssa. Mutta kun Zendayan esittämä MJ saa selville salaisen identiteettini, että olen Spider-Man, Jacobista tulee tosi mustasukkainen. Hän ei enää ole ainut, joka tietää salaisuuden. Heidän välillään on hauskaa kilpa-asetelmaa. Jacob toteaa, että on tuntenut minut pitempään: ”Olen hänen taustamiehensä tuolissa, kuka sinä olet?” Heidän nokitteluaan on hauska seurata, Jacob on mainio kuten aina.

Ensimmäisen elokuvan aikaan nuoret päätähdet kävivät yhdessä ulkona keskinäisen yhteyden löytämiseksi. Sille ei nyt ollut tarvetta.

– Koko ryhmä oli nyt jo valmiiksi ystäviä. Lontoossa pyöri reality-tv-sarja Love Island, joka ei todellakaan ole laatuohjelma, mutta se on viihdyttävä ja sitä esitetään tunnin verran joka ilta. Puolivälissä käytännössä koko poppoo lojui luonani katsomassa yhdessä Love Islandia.

– Jacobin kanssa vitsailimme, että jos joka päivä tunnin verran opiskelisimme kitaransoittoa, vierasta kieltä tai jotain muuta taitoa, olisimme niin paljon parempia ihmisiä. Mutta ei, katsoimme joukkoa outoja ihmisiä rakastumassa jossain talossa. Se oli puhdasta ajanhukkaa. Uusi kausi muuten taitaa kohta. Joten taidan tuhlata lisää aikaa tv:n ääressä.

Haluaisiko Holland oikeasti oppia kitaransoittoa tai vieraan kielen?

– Tiedätkö Duolingon? Se on tosi hyvä appi puhelimeen, nuorukainen innostuu. – Opiskelen espanjaa ja mielestäni kehityn koko ajan, mutta aina kun joudun tilanteeseen, jossa sitä pitäisi puhua, joudun paniikkiin ja unohdan kaiken.

Normaalisti nuori ihminen pystyisi käyttämään omia koulukokemuksiaan hyväkseen teini-ikäistä koululaista esittäessään. Hollandin koulunkäynti ei kuitenkaan ollut tavanomaista.

– Nautin koulusta, urheilusta ja niihin liittyvästä toveruudesta, mutta en ollut mikään huippuoppilas. Tai olin ihan hyvä oppilas. Läsnäolotilastoni vain olivat surkeat. En oikein sopeutunut kouluun, sillä aloin työskennellä 11-vuotiaana. Ympärilläni oli vain aikuisia, ja koulussa tunsin olevani keskellä idiootteja. Minun oli kypsyttävä todella nopeasti, joten en oikein ollut kotonani koulussa. Mutta pidin oppiaineista, erityisesti muotoilukurssista. Äitini puolella on paljon puuseppiä. Kun urallani oli vaihe, jossa kymmenien koe-esiintymisen jälkeen mikään ei ollut tärpännyt, äitini lähetti minut Cardiffiin, Walesiin, puuseppäkurssille. Englannissa sellainen tutkinto vaaditaan, jos aikoo työskennellä rakennusalalla.

– Nautin siitä, mutta se oli vähän hassua, koska oikeastaan kurssi oli tarkoitettu entisille sotilaille ja vangeille, koville tyypeille, jotka hakivat elämäänsä uutta suuntaa. He kertoivat hurjia elämäntarinoitaan, ja minun kontribuutioni oli: ”Kerran assistenttini ei tuonut kahviani ajoissa, ja se oli jäähtynyt.”

…ja romantiikkaa

Kansainvälisen toimittajakunnan vähemmän hienovarainen edustaja saa nuorukaisen häkeltymään kysymällä toimiiko tähteys kuin supervoima, jolloin jotkut haluavat olla hänen kanssaan sen vuoksi, osa ei juuri samasta syystä.

– En oikeasti osaa vastata tuohon kysymykseen. Pelaan golfia enemmän kuin deittailen, en oikeasti tiedä mitä sanoa, Holland tapailee.

– En oikeastaan ole huomannut muutosta, sillä olen aika hyvin onnistunut olemaan valokeilassa vain kun on pakko. Käyn harvoin juhlaensi-illoissa, jos en itse ole mukana elokuvassa, enkä juuri käy seurapiiribileissä. Minulle tämä on tavallista työtä, jonka myötä vietän tavallista elämää.

Se ei tarkoita, etteikö hänkin saisi osansa innokkaista faneista.

– Leffojen fanit saattavat innostua minut tunnistaessaan, ja he ovat tosi herttaisia ja hauskoja, koska rakastavat leffoja. Jokapäiväisessä elämässäni en ole huomannut muutosta.

Elokuvassa Peter Parkerin potentiaalinen lemmenkohde on Zendayan esittämä MJ. Kun ensimmäistä Spider-Man-elokuvaa tehtiin, Zendaya oli tekemässä ensimmäistä valkokangaselokuvaansa.

– Nyt hän valtava tähti, Holland kommentoi.

Mutta jo vuonna 2017 oli hänen mukaansa täysin selvää, että niin tapahtuisi.

– Ei ollut epäilystäkään etteikö hän menestyisi. Roolivalintakin taisi olla selvä ennen kuin hänen koe-esiintymisensä oli ohi. Muistan kuinka hän sulki oven takanaan ja [tuottaja] Amy Pascal sanoi: ”Jep, siinä on MJ:mme” ja minusta se kuulosti hyvältä. Hän on hyvin monipuolinen näyttelijä ja hänen seurassaan oli hauska olla. Hän on kupliva persoona ja niin erilainen kuin MJ tai hänen hahmonsa The Greatest Showmanissa tai nyt Euphoriassa. Se on niin hyvä sarja ja hän on loistava siinä. Hän on hauska, hän ei polta eikä juo, ja hän näyttelee täysin uskottavasti sekopäistä nistiä, hienoa työtä!

Vessahuumoria

Jos ei Peter Parker ole täysin ennallaan, niin kehitystä on kokenut myös ikoninen Spider-Manin asu. Se on tehty lateksista, jonka pinnassa on 3D-printtaus antamassa tekstuuria.

– Se tuntuu vähän koripallon kuorelta. Ainut asia, jota pyysin siihen, oli vetoketju, jotta voisin käydä vessassa, enkä saanut sitä! Holland kertoo asun evoluutiosta muka närkästyneenä.

– Ensimmäisessä elokuvassa pukuun liittyi kypärä, joka eräänä päivänä meni rikki ja leikkasi kasvojani aika pahasti. Se piti miettiä uusiksi, joten tällä kertaa puvun alla oleva kypärä oli paljon mukavampi. Se ei auttanut vessassa käymiseen.

Vessareissuihin tai niiden puutteisiin liittyy myös hauska anekdootti.

– Ensimmäisessä elokuvassa taisin yhtenä rankkana päivänä viettää 11 tuntia putkeen siinä asussa. Soitin illalla äidilleni ja valitin kaikesta, ja totesin viettäneeni 11 tuntia ilman vessataukoa. Tuntui kuin hän olisi lopettanut puhelun hieman vihaisena, ja seuraavana päivänä tuottaja tulee kysymään voisimmeko puhua hetken vähän syrjemmässä. Mikäpä siinä, ihmettelin mitä oli tapahtunut, olinko ehkä vaikeuksissa. Tuottaja kysyi: ”Ovatko munuaisesi kunnossa?” Vastasin, että tietääkseni ne ovat. ”Äitisi soitti eilen ja käski meidän päästää sinut vessaan”, tuottaja kertoi. Vanha kunnon äiskä piti puoliani, vaikka oli kaukana kotoa! Holland nauraa.

– Nykyään vain käytännössä riisun asun. Se on tosi, tosi kallis, enkä usko heidän haluavan minun käyvän vessassa sen kanssa.

Siitä syystä hänellä ei itsellään ole omaa asua, vaikka usein näyttelijät saavat muistoesineitä rooleistaan.

– Puvuissa on kiinni satoja tuhansia dollareita. Eikä niitä edes pysty laittamaan ylleen ilman apua, joten ei niistä olisi minulle mitään iloakaan. Ei niin, että haluaisin käyttää sellaista vapaa-ajallani, saan sitä ihan tarpeekseni töissä, Holland vakuuttaa.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Huolimatta Marvel-elokuvien kiireistä, Hollandilla on jälkituotannossa jo useita muitakin uutuuselokuvia. Yksi niistä on nuorille aikuisille suunnattuun kirjasarjaan perustuva Chaos Walking.

– Mads! Rakastan Madsia, Holland huudahtaa viitaten elokuvan pahista esittävään Mads Mikkelseniin.

– Hän itse asiassa antoi minulle aivotärähdyksen viisi viikkoa sitten. Kuvasimme uusiksi kohtausta, jossa hän kumauttaa minua päähän omallaan ja minä kaadun ja pyörin alas rinnettä. Onnistuin kuitenkin satuttamaan itseni, mutta Mads on edelleen mahtava tyyppi ja työkaveri.

– Kirjoja enemmän minua veti projektiin mahdollisuus työskennellä Doug Limanin kanssa, jonka elokuvia olen aina fanittanut. Olin innoissani yhteistyöstä, varsinkin kun tarinan lähtökohta oli niin mielikuvituksellinen. On todella vaikea rakentaa kohtauksia maailmassa, jossa kaikki näkevät ja kuulevat toistensa ajatukset. Oli mielenkiintoista pohtia millaista olisi, kun kukaan ei voi valehdella kenellekään mistään. Lisäksi leffa on toiminnantäyteinen, tosi viihdyttävä ja vähän pelottavakin.

Viime vuonna nähtiin myös erilainen Spider-Man-elokuva, parhaan animaation Oscarinkin voittanut Kohti hämähäkkiversumia. Holland ei näe sitä uhkana omille elokuvilleen.

– Ehdottomasti en, sehän on fantastinen elokuva. Se on upean monisävyinen, ja on mahtavaa miten se tutkii erilaisia kulttuureja New Yorkin sisällä. Lisäksi se oli tosi hauska ja vain muistutti että kaikki rakastavat Spider-Mania ylipäätään. Ei ole kilpailua, jossa joku Spider-Man olisi parempi kuin jokin toinen versio. On vain ”Vau, uusi hieno Spider-Man-elokuva!”

– Minusta olisi hienoa, jos tulevaisuudessa minun hahmoni tapaisi MCU:n Miles Moralesin. Se on mahtava leffa, ja jos minun joskus on luovutettava viestikapula Milesille tai Spider-Gwenille, teen sen ilomielin.

Nuoruudestaan ja menestyksestään huolimatta Holland on tehnyt jo pitemmänkin aikavälin suunnitelmia. Niihin kuuluu myös elokuvan tekeminen pikkuveljensä Harryn kanssa.

– Olemme kumpikin aloittelevia ohjaajia. Se on asia, jota jossain vaiheessa haluan tehdä tällä alalla. Rakastan näyttelemistä, mutta julkisuus on vähän pelottavaa ja musertavaa. Pitemmän päälle uskon, että kameran takana oleminen sopii minulle paremmin. Harryn kanssa olemme kirjoittaneet kymmenminuuttisen lyhytelokuvan, käsikirjoituksessa on vain 12 sivua, jotka kirjoitimme pubissa.

– En halua kertoa siitä sen enempää, mutta se on jonkinlainen musta komedia. Olen etuoikeutetussa asemassa, kun voin lähettää raapustukseni Russoille tai Kevin Feigelle tai Ron Howardille ja sen tason ihmiset antavat minulle vinkkejä. Tämä on minun elokuvakouluni, jota saan käydä työkseni.

Toivomme pääsevämme ohjaamaan sitä tämän vuoden syksyllä. Rahoitan sen itse, koska en halua olla vastuussa jollekin studiolle. Jos se on huono, heitämme sen pois emmekä joudu vaikeuksiin. Mutta jos kaikki menee hyvin, ehkä viiden vuoden sisällä teemme yhdessä pitkän elokuvan.

Harry-veli on itse asiassa mukana Balilla.

– Olen täällä nyt neljä päivää töissä, ja pian sen jälkeen on pressikierros Kiinassa. Aiomme kuitenkin jäädä veljeni kanssa tänne sukeltamaan ja ehkä laskuvarjohyppäämään. Mutta meidän on odotettava Sonyn edustajien lähtemistä, koska en saisi tehdä sellaista.

Lopuksi on kysyttävä hulppeasta urheiluautosta, jonka Holland varman nettitiedon mukaan on ostanut menestysleffoillaan saamillaan palkkioilla.

– En ole ostanut urheiluautoa! Holland kieltää. – Enkä varmaan ostakaan, koska äitini ei antaisi lupaa, 23-vuotias tähti kertoo.

Teksti: Kirpi Uimonen, Bali
Kuvat: CTMG, Inc.

Lisää luettavaa