Seksiä ruumiin kanssa – Drive-ohjaajan kauhuleffalle raivostuttiin Cannesissa

Tämä oli odotettavissa. Tanskalaisen Nicolas Winding Refnin The Neon Demonin näytöksen päätteeksi yleisö huusi loukkauksia kohti valkokangasta sekä buuasi kovaäänisesti ohjaajalle.

20.5.2016 20:05

Näytös oli kuitenkin onnistunut, sillä se jakoi katsomon kahteen leiriin. Osa katsojista ihasteli näkemäänsä, vaikka suurin osa raivosi ohjaajalle. Mutta mistä kaikki sitten johtui?

Elle Fanningin tähdittämässä tyylitellyssä kauhuleffassa on paljon purtavaa. Fanning esittää uutta nuorta mallia, joka vie työt vanhoilta malleilta. Vanha kaarti ei asiasta innostu, vaan rupeaa taistelemaan oman paikkansa puolesta.

Refnin mukaan The Neon Demon on elokuva, joka läpäisee katsojan mielen ja nielaisee kaiken sen, jota voi kutsua luovuudeksi. Ohjaaja itse asiassa piti buuauksia eräänlaisena punkrockmaisena kunnianosoituksena.

”Miettikää tuota reaktiota. Ette voi kiistää sitä”, Refn sanoo. ”Mitä tahansa sinulla on, minä tulen ja revin sen alas ja rakennan uudelleen. Älä tee elämäsi tai minkään muunkaan kanssa kompromisseja, vain siten tunnet eläväsi. Tämä on tärkeä opetus kaikille teineille.”

”Taide ei ole enää hyvää tai huonoa, ne ajat ovat ohitse. Vitut vakiintuneista tavoista ja nuorisokulttuurista”, ohjaaja murjaisee.

Elokuvassa on kohtaus, jossa näyttelijätär Jena Malone harrastaa seksiä ruumiin kanssa. Kun Jena antoi viimeisen suudelmansa ruumiille, Refn huusi poikki, ja totesi näyttelijättärelle, että ”Olemme löytäneet hahmosi. Olkoon Jumala kanssasi.”

Elokuvan näkemys muotimaailmasta on karu.

”Kauneus on koko ajan kasvava pakkomielle. Digitaalinen kehitys on nyt täydellisessä huipussaan. Kun puhuin Ellen kanssa, kerroin hänelle ideani: tehdään elokuva kauneuden pakkomielteestä. Tämän samaisen pakkomielteen huomaa sosiaalisessa mediassa, tv:ssä ja elokuvissa. Olemme ajautuneet pisteeseen, jolloin ihanteemme muuttuvat koko ajan nuoremmiksi ja nuoremmiksi”, Refn kertoo.

Elle esittää elokuvassa 16-vuotiasta mallia, jonka agentti (Christina Hendricks) pyytää valehtelemaan ikänsä vanhemmaksi. 19-vuotias on hyvä, sillä 18 on liian itsestäänselvä ikä. Elokuva näyttää kuinka kykyjenetsijät haluavat lapsennäköisiä tyttöjä malleikseen. Refn on luonut asetelmasta häiriintyneen ja satiirisen elokuvan.

”En ole ammattilainen, enkä voi oikeastaan myöskään kritisoida maailmaa, mutta mikä tahansa ympäristö, joka keskittyy puhtaasti ulkonäköön on varmasti todella raaka. Emme kuitenkaan tehneet elokuvaa ottaaksemme kantaa poliittisesti tai kommentoidaksemme asiaa”, Refn kertoo.

Ja kuten Refnin elokuvat aina, tulee tämäkin jakamaan katsojat.

Cannes-selkkaus ei vielä tähän loppunut, sillä Refn haukkui myös perheystävänsä Lars von Trierin kovin sanoin.

Alla The Neon Demonin tuorein traileri.

Lähde: The Playlist

Lisää luettavaa