Spike Jonzen Her nyt elokuvateattereissa – muistatko ohjaajan parhaat musiikkivideot?

7.2.2014 09:43

Spike Jonzen uusi elokuva on scifi-rakkaustarina Her, ja se on nyt elokuvateattereissa. Sen kunniaksi katsellaan ohjaajan parhaita musiikkivideoita.

Teksti: Mikael Helenius

Spike Jonze on yksi 2000-luvun kiinnostavimmista ohjaajista. Charlie Kaufmanin käsikirjoittamat Being John Malkovich ja Adaptation. Minun versioni lukeutuvat viime vuosikymmenten kekseliäimpiin elokuviin. Vanhaan lastenkirjaan perustuva Hassut hurjat hirviöt (2009) oli koskettava elokuva lapsuudesta ja ensimmäisistä varttumista kohti otetuista askeleista.

Her on Jonzen ensimmäinen kokonaan itse kirjoittama pitkä elokuva. Elokuva kertoo miehestä, joka rakastuu tekoälyyn. Episodin arviossa elokuvaa kuvaillaan näin: ”vähän kömpelö ja hiukan nolo, sisäänpäin kääntynyt, arkipäiväinen mutta läpeensä rakastettava.”

Spike Jonze kuvasi teini-ikäisenä skeittivideoita ja valokuvasi. Musiikkivideoiden pariin Jonze päätyi sattuman kautta vuonna 1992, kun ystävä antoi Jonzen kuvaaman skeittivideon indierock-yhtye Sonic Youthin jäsen Kim Gordonille. Gordon vaikuttui Jonzen kyvyistä ja pyysi tämän ohjaaman Sonic Youthin kappaleen 100% musiikkivideon Tamra Davisin kanssa. ”Sain Tamralta pikakurssin musiikkivideoiden tekemiseen”, Jonze muisteli Interview-lehden haastattelussa.

Jonze jatkoi musiikkivideoiden ohjaamista, ja iso osa ohjaajan ammattitaidosta ja kekseliäisyydestä on eittämättä peräisin niiden tekemisestä. Musiikkivideot ovat usein olleet monille ohjaajille vapaa leikkikenttä sellaisten hullujen ideoiden toteuttamiselle, mitä pitkissä elokuvissa ei voi tehdä.

Alapuolella on Episodin lista Spike Jonzen parhaista musiikkivideoista.

8. Weezer – Buddy Holly (1994)

Jonzen läpimurto musiikkivideo-ohjaajana tapahtui vuonna 1994 nörttirock-yhtye Weezerille ohjatulla videolla, jossa yhtye soittaa komediasarja Onnen päivien ravintolassa. Sarjan näyttelijöistä mukana on ravintolan keski-ikäinen omistaja. Jaksojen materiaalia hyödyntämällä myös muita näyttelijöitä vilahtaa videolla, kuten Ron Howardin esittämä Richie, sekä itse Fonzie (Henry Winkler), joka videon lopulla äityy joraamaan Weezerin tahtiin.

Jonzen kekseliäs ja tyylikäs video teki Weezeristä ”coolin” yhtyeen – toki Weezerille ominaisella nörttimäisellä ja humoristisella tavalla. Video sisällytettiin myös Windows 95 -käyttöjärjestelmän asennuslevylle.

7. Fatboy Slim – Praise You (1999)

Fatboy Slimin Praise You -hitin video muistuttaa televisiosarja Jackassia, jonka yksi perustajista ja tuottajista Jonze oli. Tanssiryhmän johtajaa esittävä Jonze järjestää oikean elokuvateatterin edessä tanssiesityksen. Video on parhaiden Jackass-temppujen lailla vaivaannuttavan hauskaa itsensä nolaamista sivullisten iloksi.

Video kuvattiin todella pienellä budjetilla, eikä Jonze kysellyt kuvaamiseen lupia elokuvateatterilta. Ohjaaja palkittiin MTV:n musiikkivideogaalassa mm. parhaasta koreografiasta.

6. The Pharcyde – Drop (1995)

Spike Jonze on ansioitunut hienojen rap-videoiden ohjaajana. Ohjaaja pyöritteli lajityypin konventioita Notorious B.I.G:n videossa Sky’s the Limit (1997). Kyseessä on klassinen rap-video, jossa räppäri nautiskelee elämästä kartanossaan vähäpukeisten naisten ympäröimänä… mutta lasten esittämänä. (Notorious B.I.G. kuoli ennen musiikkivideon tekemistä.) Täydellä pokerinaamalla esitetty video on sekä hauska että oudolla tavalla häiritsevä.

Häiritsevä on myös rap-yhtye The Pharcyden Drop, joka on näennäisesti perinteinen uhovideo, jossa räppärit huitovat käsillään ja jahtaavat kameraa. Yhtye vain on kuvatessa esittänyt videon tapahtumat väärin päin,  minkä jälkeen materiaali on käännetty. Videossa on unenomaista sulavuutta eikä sitä aggressiivista uhoa, joka vastaavanlaisista videoista yleensä huokuu.

5. Daft Punk – Da Funk (1995)

Daft Punkin househitti Da Funkin musiikkivideossa koiranpäinen Charles seikkailee öisessä New Yorkissa matkassaan Da Funkia soittava mankka. Charles tapaa lapsuudenystävänsä. Kaksikko meinaa mennä syömään yhdessä, mutta Charles ei pääse bussiin soittimen vuoksi.

Video on surrealistisen outo ja kryptinen. Tarinan ei ole tarkoitus sanoa mitään, sanoi Daft Punkin toinen puolisko Thomas Bangalter haastattelussa.

Daft Punk jatkoi Charlesin tarinaa musiikkivideolla Fresh. Siinä Charles näyttelee elokuvassa, jonka ohjaajaa esittää Jonze. Charles on päätynyt yhteen edellisvideon naisen kanssa. Videossa on yhtä vähän järkeä kuin Da Funkissa.

4. Jay Z & Kanye West – Otis (2011)

Yksinkertainen joskus todellakin on kaunista: Otis on video, jossa rap-tähdet Jay Z ja Kanye West kruisailevat modatulla Maybach 57 -luksusautolla ja räppäilevät menemään esimerkiksi liekkikoneiden valossa. Video on yksinkertaisesti hauskaa ja miellyttävää katsottavaa. Räppäreillä tuntuu itselläänkin olevan hauskaa, ja kenelläpä ei olisi vastaavassa tilanteessa? Koko video on silkkaa poikamaisten unelmien täyttämistä – eikä se ole huono asia.

Pidän videota henkisenä serkkuna Jonzen Weezerille ohjaamalle Island in the Sun -videolle, joka Otiksen lailla on äärimmäisen yksinkertainen ja katselukertoja kestävä video. Videolla Weezerin jäsenet silittelevät sööttejä eläimiä, kuten karhuja, kissanpentuja ja apinoita. Joskus ei kannata yrittää liikaa. (Ja söpöt eläimet toimivat joka tapauksessa aina.)

3. Björk – It’s Oh So Quiet (1995)

Yksi Björkin suurimmista hiteistä on  It’s Oh So Quiet, versiointi Betty Huttonin vuonna 1951 äänittämästä swing-kappaleesta. Kappaleen musiikkivideo ottaa kaiken ilon irti: kappaleen vauhdikkaiden kohtien aikana Björkistä kehkeytyy todellinen musikaalitähti pitkissä, taidolla koreografioiduissa otoksissa. Video on todella hyväntuulinen ja pirteä. Samalla se saa olon hieman kaihoisaksi: olisi hienoa nähdä edes yksi Björkin tähdittämä täyspitkä musikaalielokuva, joka ei yritä saada katsojaa inhoamaan ihmiskuntaa!

2. Arcade Fire – The Suburbs (2010)

Indierock-yhtye Arcade Fire sävelsi Herin kauniin musiikin yhdessä Owen Pallettin kanssa. Jonze ohjasi vuonna 2010 puolituntisen lyhytelokuvan Scenes from the Suburbs, joka pohjasi Arcade Firen The Suburbs -levyn teemoihin. Levyn nimikappaleen video on leikattu lyhytelokuvasta.

Videolla joukko nuoria viettää aikaa eristetyllä esikaupunkialueella. Ympärillä pyörii armeijan autoja. Vaikutelma on dystooppinen. Videosta on hankala etsiä yhdenmukaista ja selkeää juonta, vaikka tapahtumista sellaisen voikin mielessään rakentaa. Tärkeintä ovatkin Jonzen huikean kauniisti kuvaamat hetket, kuten teiniromanssin syttyminen, nuorten hauskanpito ja armeijan kynsiin joutuminen.

1. Beastie Boys – Sabotage (1994)

Tietenkin Sabotage on ykkönen: Vuonna 1994 julkaistu video on kiistatta yksi maailman parhaista musiikkivideoista.

1970-luvun poliisisarjoille lämminmielisesti irvaileva video on yhä hauskaa katsottavaa. Video on kuvitteellisen Sabotage-poliisisarjan introvideo, jolla esitellään sarjan päähenkilöt, kuten Bobby ”The Rookie” ja Cochese. Poliisit pidättävät pahiksia pitkien takaa-ajojen jälkeen – tai vaihtoehtoisesti heittävät sillalta. Tuuheat tekoviikset huvittavat aina, kuin myös Jonzen hillittömät zoomailut ja vauhdikkaat toimintakohtaukset.

Lisää luettavaa