Star Wars: The Force Awakens -blu-ray on voimallinen paketti

Star Wars: The Force Awakens -elokuvan blu-ray-julkaisu sisältää kaksi levyä, joista toinen on omistettu lisämateriaalille. Yksilevyinen dvd on ekstraton.

Lisämateriaalin muhkein osuus on neljään osaan jaettu making of -dokumentti Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey, jonka yhteiskesto on reilu tunti. Siinä käydään elokuvan tuotantohistoria läpi alkaen siitä, kun George Lucas myi tuotantoyhtiönsä Disney-yhtiölle, joka otti elokuvasarjan haltuunsa. Lucas on mukana dokumentissa, ja ainakin siinä nähtävän haastattelun perusteella siirto Disneylle sujui pitkälti Lucasin toiveiden mukaan.

Dokumentissa esitellään elokuvan eksoottisia kuvauspaikkoja ja matkataan kuvaustiimin kanssa Abu Dhabin hiekkaerämaasta Lontoon Pinewood-studion kautta syrjäiselle Skelligin saarelle. Making of -dokumentti on vetävä kokonaisuus, vaikka siinä ei mitään erityisiä paljastuksia esiin tulekaan. Nuorten tähtien jutut ovat tavallisia tarinoita kuvausten haasteista kuten ahtaista puvuista, kuumista oloista ja Hollywood-näyttelijälle aina yhtä välttämättömästä lihaskuntoharjoittelusta.

Harrison Fordin, Carrie Fisherin ja Mark Hamillin nostalgiset mietteet ovat mielenkiintoista kuultavaa. Lucasfilmin uusi johtaja Kathleen Kennedy, ohjaaja J.J. Abrams ja jo Imperiumin vastaiskua tekemässä ollut käsikirjoittaja Lawrence Kasdan tuntevat elokuvan maailman läpikotaisin ja myös kertovat siitä kiehtovasti. Mukaan on päässyt myös suomalainen Joonas Suotamo, joka esitti joissakin kohtauksissa Chewbaccaa, kun jalkansa loukannut Peter Mayhew tarvitsi sijaisnäyttelijää.

Making of -dokumentin lisäksi bonuslevyllä on useita lyhyempiä koosteita. The Story Awakens: The Table Read sisältää otteita ja haastatteluita lukuharjoituksista. Crafting Creatures -koosteessa tarkastellaan erilaisia otuksia, joita elokuvassa riittää. Koosteesta ilmenee, että yllättävän suuri osa elokuvan mielikuvituksellisista olioista rakennettiin ilman digitaalisia tehosteita käyttämällä silikonia, muovia ja mekaanisia nukkeja.

Building BB-8 on kuusiminuuttinen katsaus saagan uuden droidihahmon syntyyn ja suunnittelun eri vaiheisiin. Koosteessa esitellään BB-8:n lukuisia eri versioita ja niiden monimutkaisia ohjausjärjestelmiä.

Blueprint of a Battle: The Snow Fight esittelee talvisen toimintakohtauksen suunnittelua ja fyysistä valmennusta. Siinäkin nähdään yllättävän paljon oikeita lavasteita, jotka maalattiin ja rakennettiin vanhanaikaisena käsityönä.

The Visual Magic of the Force -koosteessa käydään läpi erikoistehosteita ja avaruusaluksia sekä muita tehostepaja ILM:n taianomaisia luomuksia. Tehoste-ekspertit loivat lukemattomia pieniä yksityiskohtia, joista suuri osa ei edes näy elokuvassa.

John Williams: The Seventh Symphony keskittyy legendaariseen Star Wars -säveltäjään ja siihen, miten elokuvan Oscar-ehdokkuudella huomioitu uusi musiikki syntyi. Lisänä on myös Force for Change -kooste, joka esittelee elokuvaan liittyvää hyväntekeväisyysprojektia.

Abrams ilmoitti jo pian ensi-illan jälkeen, että pidennettyä versiota ei blu-raylla julkaista, mutta sen sijaan mukana on kuusi poistettua kohtausta, joiden yhteiskesto on reilu neljä minuuttia. Finn and the Villager, Jakku Message, X-Wings Prepare for Lightspeed, Kylo Searches The Falcon, Snow Speeder Chase ja Finn Will Be Fine ovat lyhyitä väläyksiä, joiden poisleikkaammisen ymmärtää, sillä ne eivät tuo mitään oleellista elokuvaan lisää.SW_ForceAwakens_BD_3D_scandi

Bonuslevyn kattavien ekstrojen myötä elokuvan kokee tavallaan vielä kerran uudestaan. Ainoastaan kommenttiraita julkaisulta puuttuu, mutta kaikki osa-alueet käydään lisämateriaaleissa läpi niin perinpohjaisesti, että erillistä kommenttiraitaa ei oikeastaan jää kaipaamaan.

Vaikka elokuva tuli teattereihin myös 3D:nä, ainakaan toistaiseksi Suomessa ei ilmesty 3D-kotiteatterijulkaisua.

Star Wars: The Force Awakens ilmestyy dvd:nä ja blu-rayna 22.4.2016.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut