Suomalaisosaamisella vahvistettu elokuva etenee Oscar-kisassa

Varsinaiset ehdokkuudet julkistetaan tammikuussa.

22.12.2022 09:26

Ruotsin virallinen Oscar-ehdokas, Tarik Salehin ohjaama poliittinen trilleri Salaliitto Kairossa (aiemmin nimellä Boy from Heaven) on yksi viidestätoista elokuvasta, jotka on valittu etenemään kohti parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoa.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia julkisti myöhään eilen illalla Suomen aikaa 92 kansainvälisen elokuvan valikoimasta jatkoon valitut 15 elokuvaa, joista akatemian jäsenet äänestävät viisi varsinaisen Oscar-ehdokkuuden saavaa elokuvaa. Ehdokkuudet julkistetaan tammikuun 24. päivä 2023.

Valinta jatkaa Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta palkitun ja runsaasti suomalaisosaamista sisältävän elokuvan kansainvälistä menestystä. Elokuvan on yhteistuottanut ruotsalaisen Atmo-tuotantoyhtiön kanssa suomalaiset tuotantoyhtiöt Bufo (Misha Jaari ja Mark Lwoff) ja Post Control (Toni Valla).

Sivuroolissa nähdään Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvassa (2017) näytellyt helsinkiläinen Sherwan Haji. Elokuvan äänisuunnittelun on luonut Post Controlin Pontus Borg yhdessä ruotsalaisen Fredrik Jonsäterin kanssa.

Yhteistuottajina elokuvassa ovat toimineet myös Memento Production, Final Cut for Real, Mikael Ahlström Films sekä Haymaker, yhteistyössä Film i Västin, Sveriges Televisionin ja Arte France Cinéman kanssa. Suomesta elokuvaa ovat rahoittaneet Suomen elokuvasäätiö ja Business Finland, ja se on toteutettu yhteistyössä Ylen kanssa.

Suomessa keväällä elokuvateatterilevitykseen tuleva Salaliitto Kairossa kertoo Kairossa perinteikkäässä al-Azharin uskonkeskuksessa opintonsa aloittavasta nuoresta Adamista, joka joutuu keskelle salaliittoa ja politiikan ja uskonnon välistä armotonta valtataistelua. Kotimaan teatterijulkaisua edeltää valtava menestys Ranskan lippuluukuilla, missä elokuvan on nähnyt jo yli 480 000 katsojaa.

95. Oscar-gaala järjestetään Los Angelesissa sunnuntaina 12. maaliskuuta 2023. Elokuvan levityksestä Suomessa vastaa B-Plan Distribution.

Katso elokuvan traileri alta.

Lisää luettavaa