Cannesissa palkitun elokuvan takaa löytyy suomalaisia tekijöitä

Suomalainen yhteistuotanto Boy from Heaven palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla

30.5.2022 16:01

Suomalaisten tuotantoyhtiöiden Bufon ja Post Controlin yhteistuottama, ruotsalaisen Tarik Salehin ohjaama ja käsikirjoittama Boy from Heaven palkittiin parhaan käsikirjoituksen palkinnolla Cannesin festivaalin päätösgaalassa lauantaina.

Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa perjantaina 20.5. maailmanensi-iltansa saaneen yhteiskunnallisen trillerin suomalainen tuottaja Mark Lwoff tuotantoyhtiö Bufosta kommentoi voittouutista:

”Jo valinta maailman merkittävimmän elokuvafestivaalin pääkilpasarjaan on valtava kunnianosoitus elokuvalle, jonka tuotanto on mahdollistunut myös suomalaisosaamisen myötä. Ensi-iltanäytöksen pitkät aplodit ja elokuvan saamat positiiviset kritiikit ovat valtavan tärkeä kiitos pitkäjänteisestä työstämme. Palkinto festivaalin pääkilpasarjassa on totta kai unelmien täyttymys myös meille suomalaisille yhteistuottajille.”

Salehin käsikirjoittama ja ohjaama jännitystarina sijoittuu Al-Azharin yliopistoon Kairossa, joka on yksi arabimaailman vanhimmista ja arvostetuimmista korkeakouluista.

Elokuvassa opintonsa aloittava nuori Adam joutuu keskelle salaliittoa ja valtataistelua, jonka tärkeimpänä pelinappulana hän itse pääsee määrittämään oman ja lopulta koko koulun kohtalon.

Elokuvan päärooleissa nähdään palestiinalaisnäyttelijä Tawfeek Barhom sekä ruotsalaistähti Fares Fares (Jalla! Jalla!, Kopps). Keskeisessä sivuroolissa nähdään Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvassa näytellyt Sherwan Haji.

Egyptiläistaustainen Tarik Saleh on tehnyt uran graffititaiteilijana, animaattorina, elokuvatuottajana ja -ohjaajana.

Ensi-iltanäytöksen päätteeksi annetuista pitkistä suosionosoituksista silminnähden liikuttunut Saleh omisti elokuvan omille isovanhemmilleen.

Elokuvaa ovat rahoittaneet Suomen elokuvasäätiö ja Business Finland, ja se on toteutettu yhteistyössä Ylen kanssa.

Boy from Heaven saa ensi-iltansa elokuvateattereissa Suomessa myöhemmin tänä vuonna.

Lisää luettavaa