Bond-tähti Daniel Craig loistaa nyt uuden elokuvasarjan tähtenä: katso illalla ensimmäinen osa

IMDb-arvosana 7,9.

10.12.2022 08:00

Ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnsonin Star Wars: The Last Jedi (2017) sai aika lailla kritiikkiä kyseisen elokuvasarjan faneilta koska se oli monella tavalla niin erilainen. Se oli visuaalisesti näyttävä ja tarinallisesti rohkea, mutta ei missään nimessä huono elokuva.

Piti siitä tai ei, niin nyt televisioesityksen saava Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä (2019) pitäisi toimia kaikille. Tätä Johnsonin murhamysteeriä on jopa kutsuttu mestariteokseksi, mutta jonkin asteisella varauksella nuo kehut kannattaa ottaa. Mies sai toki Oscar-ehdokkuuden parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta, mutta tämän kategorian vei Parasite.

Elokuvan näyttelijäkaarti edustaa viime vuoden leffojen kärkeä. Tässä elokuvassa nähdään… ööö… kaikki? Se on niin kutsuttu ensemble-leffa eli kutakuinkin kaikki hahmot ovat tärkeitä ja tasa-arvoisia, mutta kaksi roolia nousee silti muiden yläpuolelle vaikkei näitäkään ihan päärooleiksi voi kutsua.

Merkittävimmistä karaktääreistä vastaavat Daniel Craig ja Ana De Armas, jotka näyttelivät yhdessä myös Bond-leffassa No Time to Die.

Leffassa nähdään myös muun muassa Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Christopher Plummer, Toni Collette, Don Johnson sekä Michael Shannon.

Tällainen ”kuka sen teki?”-tyyppinen mysteeri hyötyy pieteetillä tehdystä roolituksesta. Esimerkiksi Agatha Christien romaaneihin perustuvissa filmatisoinneissa nähtiin kauttaaltaan isoja nimiä pienissäkin rooleissa. Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä on kuitenkin komediallinen jännäri, eli sen lähisukua on Christien sijaan enemmänkin Cluedo – pelaa henkesi edestä (1985). Molempia näitä yhdistää myös tökerö suomalainen käännösnimi, sillä pelkkä Veitset esiin olisi riittänyt vallan hyvin.

Varakkaan Thrombeyn suvun taloudenhoitaja löytää massiivisessa kartanossa iäkkään perheenpään (Plummer) kuolleena. Koska kyseessä on ilmiselvästi epämääräinen itsemurha, eli todennäköinen murha, niin jokaista perheen jäsentä haastatellaan erikseen.

Käy ilmi että oikeastaan jokaisella heistä olisi motiivi tappaa, mutta etsivä Benoit Blanc (Craig) aikoo selvittää tekijän. Nokkelasta juonesta ei kannata etukäteen sen enempää puhua, mutta sen uskaltaa sanoa, ettei loppuratkaisu miellyttäne kaikkia.

Vaikka leffaan on palkattu iso liuta lahjakkaita näyttelijöitä, niin monet heistä ovat tavallaan alikäytettyjä. Reilusti yli kaksituntinen jännityskomedia on dialogin puolesta niin täyteen ladattu, että se uuvuttaa katsojansa ja tuntuu hieman ylipitkältä. Edes vartin lyhyempänä kokonaisuus olisi varmaan ollut toimivampi, mutta leikkaukset olisi tehty ehkäpä juuri ajallisesti pisimmästä vanhuksen hoitajan roolista.

Pienistä ongelmista huolimatta Veitset esiin on ehdottomasti viihdyttävä kokonaisuus, jolle toivoisi jatko-osaa. Sellaista ilmeisesti ollaan jo ihan vakavissaan suunnittelemassa, ja miksipä ei? Tämähän on voittanut jo useita palkintoja ja oli myös yleisömenestys. Etenkin amerikkalaiset voivat löytää elokuvasta myös sosiaalista kommentointia koskien viime vuosien poliittista ilmapiiriä, mutta se irvailee sopivasti vain taka-alalla.

Elokuva on synnyttämässä kokonaisen elokuvasarjan, jonka oikeudet Netflix osti itselleen jättisummalla. Juuri valmistunut jatko-osa Glass Onion tulee Netflixiin 23. joulukuuta. Kolmas osa on suunnitteilla.

Veitset esiin nähdään MTV3-kanavalla lauantaina 10.12.2022 klo 22.35. Katso traileri alta.

Arvio: Tero Heikkinen

Lisää luettavaa