Tänään tv:ssä: ”Elokuvahistorian suurimpia saavutuksia” – Vuoden 1972 rikoselokuvan voi katsoa lukemattomia kertoja

Episodin tähdet ★★★★★

22.3.2024 05:00

Tänään nähdään televisiossa yksi kaikkien aikojen elokuvaklassikoista, vuonna 1972 valmistunut Kummisetä.

Mario Puzon romaaniin perustuva Kummisetä on paitsi kaikkien aikojen mafiaelokuva myös elokuvahistorian suurimpia saavutuksia millä tahansa kriteereillä mitattuna.

Kummisetä kertoo gangstereista ja mafiosoista, mutta se on samalla myös perhekronikka ja metafora amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Siinä kuvataan järjestäytynyttä rikollisuutta sisältä päin, perheyhteyttä korostaen.

Kummisetää tehdessään Francis Ford Coppola oli jo melko kokenut ohjaaja, mutta hän ei ollut saavuttanut erityistä menestystä. Filmausten aikana mikään ei tuntunut viittaavan siihen, että Kummisedästä tulee mestariteos.

Tuotantoyhtiö ei ollut tyytyväinen Coppolan työhön, ja hänelle uhattiin antaa potkut useita kertoja. Coppolan roolivalinnat eivät kelvanneet. Marlon Brandoa ei haluttu pääosaan. Michael Corleonen rooli taas oli menossa suositulle Robert Redfordille tuntemattoman Al Pacinon sijaan.

Onneksi Coppola sai lopulta tahtonsa läpi. Yksikään muu elokuva ei sisällä niin paljon klassikoksi muodostuneita kohtauksia ja repliikkejä kuin Kummisetä. Sen voi katsoa lukuisia kertoja peräkkäin, ja aina paljastuu uusia kerroksia ja ulottuvuuksia.

Kummisedän perheen tarina jatkuu vielä toisessa ja kolmannessa elokuvassa. Kummisetä osa II (1974) on lähes alkuperäisen veroinen. Kolmas osa ilmestyi pitkän tauon jälkeen vuonna 1990. Se oli monille pettymys vaikka tuokin trilogialle onnistuneen päätöksen. Coppola julkaisi kolmososasta vuonna 2020 uuden version, joka kantaa nimeä The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone.

Kummisetä esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 22.03.2024 klo 22.35. Koko trilogia löytyy tällä hetkellä myös Viaplaysta. Katso alta ikimuistoinen kohtaus elokuvasta.

Lue myös: Marlon Brandoa ja Al Pacinoa ei haluttu Kummisedän tähdiksi, ja tuotanto oli loputonta taistelua – Näin syntyi ajaton klassikko

Lisää luettavaa