Tänään tv:ssä: Henkeäsalpaavan upea viiden tähden tieteiselokuva – Ensimmäiset 13 minuuttia on jotain täysin uskomatonta

IMDb-arvosana 7,7.

19.3.2023 06:30

Gravity oli vuoden 2014 Oscar-gaalan suurin voittaja seitsemällä kultapystillä. Se ei ehkä ennakkoon tarkasteltuna vaikuttanut Oscar-menestykseltä vaan lähinnä jännittävältä tieteisseikkailulta. Lopputulos on kuitenkin kaikilta osa-alueiltaan niin taitavasti rakennettu elokuva, että se nousee taiteellisesti paljon korkeammalle kuin tavanomainen popcorn-viihde.

Ohjaaja Alfonso Cuarónin ja hänen poikansa Jonásin kanssa kirjoittama tarina on yksinkertainen, eikä sitä ole lähdetty venyttämään turhaan. Gravity kestää vain puolisentoista tuntia, ja siinä on lähes koko ajan vain yksi roolihahmo, mutta siitä kasvaa voimakas elämys.

Sandra Bullockin esittämä tohtori Ryan Stone on elokuvan sydän. George Clooney oli kuvissa ja julisteissa yhtä isolla mukana, mutta hänen esittämänsä veteraaniastronautti jää alun jälkeen pelkäksi taustahahmoksi.

Elokuva alkaa henkeäsalpaavan komeasti. 13-minuuttinen yhtäjaksoinen kohtaus jää varmasti historiaan yhtenä vaikuttavimmista elokuvan avauksista. Se sisältää kaunista kuvausta, taidokkaita kameran liikkeitä, animaatiota ja koreografiaa.

Kun avaruusromu aiheuttaa onnettomuuden ja Ryan Stone jää yksin avaruuteen, yksinäisyyden tunne on monumentaalinen. Kaukaisuudessa siintävästä Maa-planeetasta tulee ikään kuin oma roolihahmonsa. Sen hehkuvat värit edustavat elämää vastakohtana avaruuden tyhjyydelle.

Maahan paluu tuntuu mahdottomalta saavuttaa, mutta Stone ei luovuta. Tarinassa voi nähdä metaforia äitiydestä, syntymästä ja evoluutiosta.

Mestarillisesti luodun visuaalisen ilmeen lisäksi musiikilla on tärkeä merkitys. Steven Pricen Oscar-palkittu soundtrack on muutakin kuin musiikkia: se toimii myös elokuvan äänimaailmana.

Gravity esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • Su 19.03.2023 klo 21.00, TV5
  • To 23.03.2023 klo 23.25, Kutonen
  • La 25.03.2023 klo 23.50, TV5

Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa