Tänään tv:ssä: Ilmestyikö kaikkien aikojen paras Batman-filmatisointi vuonna 1989? Monien fanien mielestä asia on näin

IMDb-arvosana 7,5.

30.11.2023 06:30

Tänään nähdään televisiossa Tim Burtonin ensimmäinen Batman-filmatisointi, joka valmistui vuonna 1989.

Pelkällä Batman-nimellä kulkevan elokuvan nimiroolia esittää Michael Keaton. Jokerin roolissa nähdään Jack Nicholson, joka miltei varastaa koko show’n.

Bruce Wayne viettää kaksoiselämää; toisessa elämässään hän on kartanossa hovimestarinsa Alfredin kanssa asuva miljonääri ja toisessa hän taistelee Gotham Cityn rikollisuutta vastaan Batmanina.

Batman saa vastaansa psykopaattisen Jokerin, joka haluaa päästä rikollisuuden huipulle. Pakkaa sekoittaa myös se, että Jokerilla on myös romanttisia aikomuksia Brucen tyttöystävän Vicky Valen suhteen.

Bruce tajuaa myös Jokerin liittyvän jotenkin hänen traagiseen lapsuuteensa.

Batman sai ensi-iltansa 23. kesäkuuta vuonna 1989, ja se oli suurmenestys. Se oli ensimmäinen elokuva, joka rikkoi sadan miljoonan dollarin rajan kymmenessä päivässä, ja se oli tuottoisin DC-kustantamon sarjakuviin perustuvista elokuvista vuoteen 2008 saakka, jolloin Yön ritari meni edelle.

Tim Burton teki elokuvalle myös jatkoa. Batman – paluu ilmestyi vuonna 1992.

Monet sarjakuvafanit pitävät edelleen ensimmäistä elokuvaa kaikkien aikojen parhaana Batman-filmatisointina.

Kriitikoiden arviot olivat pääasiassa hyviä, vaikka jotkut pitivät elokuvaa liian synkkänä, mikä nykykatsojan mielestä voi tuntua oudolta.

Christopher Nolanin 2000-luvun Batmaneihin tai vuoden 2022 The Batmaniin verrattuna Burtonin elokuva ei tunnu erityisen synkältä, mutta tuolloin vertailukohtana olikin huomattavasti kepeämpi televisiosarja.

Batman esitetään Subilla torstaina 30.11.2023 klo 21.00. Katso alta klippi elokuvasta.

Lue myös: Vuonna 1989 ilmestyi mullistava supersankarielokuva – Näin Batmanista tuli synkkä ja musta

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia