Tänään tv:ssä: Seksiä, röökiä ja jallua! Kotimaisessa menestyselokuvassa ei söpöillä

Seitsemän Jussi-patsaan voittaja.

6.11.2022 06:30

Tove Janssonista kertovassa Tove-elokuvassa ei edes yritetä kertoa muumien luojan koko elämäntarinaa, ja se on hyvä ratkaisu.

Vuonna 2020 valmistunut Tove keskittyy nimihenkilön nuoruusvuosiin. Ruotsinkielisen elokuvan alussa Tove Jansson on uraansa aloitteleva kuvataiteilija, joka joutuu elämään maineikkaan kuvanveistäjäisänsä varjossa.

Boheemia taiteilijaelämää viettävä Tove (Alma Pöysti) ryhtyy suhteeseen naimisissa olevan poliitikon kanssa, mutta sitten kuvaan tulee mukaan teatterijohtaja Vivica Bandler (Krista Kosonen).

Muumeja ja niiden syntyä ei elokuvassa unohdeta, mutta ne jäävät sivurooliin, sillä tämä on kertomus taiteilijasta, jonka kunnianhimo suuntautui muualle.

Ohjaaja Zaida Bergroth ja käsikirjoittaja Eeva Putro ovat halunneet välttää turhaa söpöilyä, joten luvassa on seksiä, röökiä ja jallua.

Alma Pöysti on pääosassa ilmiömäisen hyvä, ja hänet palkittiin ansaitusti Jussi-palkinnolla. Tove voitti myös parhaan elokuvan Jussin ja yhteensä seitsemän pystiä.

Tove esitetään Yle Teemalla sunnuntaina 6.11.2022 klo 21.00. Elokuva on katsottavissa Areenassa 3.2.2023 saakka. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa