Suomalaiset kriitikot ovat puhuneet: Tässä on vuoden 2020 parhaat elokuvat

SARVin elokuvajaos äänesti vuoden parhaasta ensi-iltaelokuvasta nyt seitsemättä kertaa, mutta ensimmäistä kertaa kolmessa eri kategoriassa.

23.2.2021 18:00

Suomen arvostelijain liiton elokuvakriitikot valitsivat ensimmäistä kertaa vuoden parhaan kotimaisen elokuvan, vuoden parhaan ulkomaisen elokuvan sekä vuoden parhaan tv-kanavalla tai suoratoistopalvelussa ensi-iltansa saaneen elokuvan.

Suomen arvostelijain liiton (SARV) elokuvakriitikot ovat äänestäneet vuoden 2020 parhaaksi kotimaiseksi ensi-iltaelokuvaksi Zaida Bergrothin ohjaaman elokuvan Tove, joka kertoo taiteilija Tove Janssonin elämästä. Arvioissa elokuvakriitikot ovat kehuneet muun muassa elokuvan monipuolista kuvaa Janssonista, Eeva Putron käsikirjoitusta sekä näyttelijä Alma Pöystin valovoimaisuutta. Toven Suomen ensi-ilta valkokankailla oli 2.10.2020.

Vuoden 2020 parhaaksi ulkomaiseksi ensi-iltaelokuvaksi elokuvakriitikot ovat äänestäneet Bong Joon-hon ohjaaman psykologisen jännitysdraaman Parasite, jossa köyhä perhe soluttautuu yksi kerrallaan rikkaan yläluokkaisen perheen palvelijoiksi. Arvioissa elokuvakriitikot ovat nostaneet esiin muun muassa elokuvan vangitsevan tunnelman sekä luokkaerojen onnistuneen satirisoinnin. Parasiten Suomen ensi-ilta elokuvateattereissa oli 31.1.2020.

Parhaaksi suomalaisilla tv-kanavilla tai suoratoistopalveluissa vuonna 2020 ensi-iltansa saaneeksi elokuvaksi elokuvakriitikot ovat äänestäneet Hiomattomat timantit (Uncut Gems), joka on Josh ja Benny Safdien ohjaama rikostrilleri. Arvioissa elokuvakriitikot ovat kehuneet Adam Sandlerin roolityötä timanttikauppiaana, joka yrittää saada käsiinsä arvokkaan timantin. Hiomattomat timantit sai Suomen ensi-iltansa suoratoistopalvelu Netflixissä 31.1.2020.

– Poikkeusvuoden 2020 aikana valkokankailla korostui vahva kotimaisten elokuvien tarjonta, mistä Tove Janssonin rakastettu elämäkertaelokuva oli yksi esimerkki. Monien isojen uusien Hollywood-elokuvien ensi-iltojen lykkääntyminen antoi toisaalta enemmän tilaa myös Parasiten kaltaisille särmikkäämmille elämyksille, toteaa Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen puheenjohtaja, elokuvakriitikko Taneli Topelius.

– Kun elokuvateatterit joutuivat sulkemaan oviaan, se korosti toisaalta entisestään tv-kanavien ja suoratoistopalveluiden täydentävää tarjontaa myös elokuvaelämysten osalta, Topelius summaa.

SARVin elokuvajaos äänesti vuoden parhaasta ensi-iltaelokuvasta nyt seitsemättä kertaa, mutta ensimmäistä kertaa kolmessa eri kategoriassa.

Kotimaisen ja ulkomaisen elokuvan kohdalla kriitikot äänestivät elokuvista, jotka olivat saaneet ensi-iltansa Suomessa elokuvateattereissa 1.1.–31.12.2020 välillä. Kolmannessa kategoriassa kriitikot äänestivät parasta elokuvaa, joka on saanut ensi-iltansa vuonna 2020 joko suomalaisella tv-kanavalla tai Suomessa toimivassa suoratoistopalvelussa.

Vuosi sitten elokuvakriitikot äänestivät vuoden 2019 parhaaksi elokuvaksi Quentin Tarantinon ohjaaman elokuvan Once Upon a Time… in Hollywood.

Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) on valtakunnallinen eri taiteenalojen arvostelijain ammatillinen järjestö. Sen keskeisenä tavoitteena on arvostelijoiden ammatillisen toiminnan edistäminen ja ammattitaidon kohottaminen. SARV on perustettu vuonna 1950, ja sillä on nykyisin noin 800 jäsentä. Elokuvajaokseen kuuluvat SARV:n jäsenet, jotka ovat ilmoittaneet ensisijaiseksi arvostelualakseen elokuvan.

Aiempien vuosien parhaan elokuvan voittajat:

2019: Once Upon a Time… in Hollywood, ohjaus Quentin Tarantino
2018: Roma, ohjaus Alfonso Cuarón
2017: The Square, ohjaus Ruben Östlund
2016: Elle, ohjaus Paul Verhoeven
2015: Leviathan, ohjaus Andrei Zvjagintsev
2014: Nymphomaniac, ohjaus Lars von Trier

Lisää luettavaa