Tänään tv:ssä: Todellinen klassikko! Ilman tätä seikkailuelokuvaa Star Warsin jatkoa ei olisi olemassakaan

IMDb-arvosana 8,2.

Tänään nähdään televisiossa Steven Spielbergin vuonna 1993 valmistunut Jurassic Park.

Miljonääri on onnistunut luomaan dinosauruksia manipuloimalla fossiilijäänteistä löytynyttä dna:ta. Hän aikoo perustaa luomuksiensä ympärille luonnonpuiston, mutta tarvitsee sen avaamiseksi suosituksia tiedemiehiltä.

Saarelle saapuvat lakimies, kaaosteoreetikko ja kaksi luonnontieteilijää saavat tutustumisretkelle seurakseen miljonäärin veljenlapset. Trooppisen myrskyn ja petollisen työntekijän johdosta dinosaurukset pääsevät kuitenkin valloilleen, ja tilaisuudesta tuleekin selviytymistaistelu.

Pääosia esittävät Jeff Goldblum, Laura Dern, Richard Attenborough, Sam Neill ja Samuel L. Jackson.

Vuonna 1993 ilmestyneestä Jurassic Parkista tuli valtava menestys: se oli omana aikanaan kaikkien aikojen tuottoisin elokuva. Vielä nykyäänkin sillä on asema yhtenä kaikkien aikojen parhaista toiminta- ja seikkailuelokuvista.

Suomessa elokuva keräsi huikeat 444 654 katsojaa.

Jurassic Parkilla on ollut huikea vaikutus digitaalisten elokuvien kehitykseen. Esimerkiksi George Lucas rohkaistui sen  realististen efektien myötä tekemään omat Tähtien sota -esiosansa. Jurassic Parkin tehosteista vastaa Lucasin yhtiö Industrial Light and Magic.

Efektit olivat yhdistelmä perinteisiä oikeasti rakennettuja olentoja ja aikoinaan mullistavia tietokone-efektejä. Vuosien vierimisen huomaa jälkimmäisten hienoisesta vanhentumisesta – muutenkin aika on ajanut ohi nimenomaan aikaansa sidotun dialogin tietoteknisistä elementeistä.

Mutta kuten hyvien elokuvantekijöiden tapauksessa kuuluu ollakin, tekniikka on vain väline kertoa kiinnostava tarina, ja tällä saralla Jurassic Park ei ole vanhentunut päivääkään.

Luonnollisesti Jurassic Park synnytti myös menestyksekkään elokuvasarjan. Uusi seikkailu Jurassic World: Dominion on tulossa teattereihin 8. kesäkuuta, ja siinä on Chris Prattin ja Bryce Dallas Howardin lisäksi mukana alkuperäiset tähdet eli Sam Neill, Laura Dern ja Jeff Goldblum.

Jurassic Park esitetään nyt TV5-kanavalla kahteen otteeseen:

  • Pe 03.06.2022 klo 21.00
  • Su 05.06.2022 klo 00.50

Katso alta klippi elokuvasta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut