Tänään tv:ssä: Vaikuttava elokuva vuodelta 2022 – Ohjaaja oli ensi-illan aikaan vankilassa

Episodin tähdet ★★★

10.7.2024 08:00

Vuonna 2022 valmistunut Ei karhuja on jo viides pitkä elokuva, jonka iranilaisohjaaja Jafar Panahi on tehnyt salaa maansa viranomaisilta.  Panahille langetettiin vuonna 2011 elokuvanteko- ja maastapoistumiskielto ”Iranin valtion vastaisen propagandan levittämisestä”.

Edeltäjiensä tavoin Ei karhuja liikkuu monitulkintaisesti fiktion ja dokumentin häilyvällä rajapinnalla Panahin itsensä ollessa jälleen elokuvan keskiössä.

Panahi on lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla juhlittu ohjaaja. Jo esikoiselokuva Valkoinen ilmapallo palkittiin Cannesissa vuonna 1995. Myös Ei karhuja oli ehdolla moniin kansainvälisiin palkintoihin.

Ei karhuja tuli Suomen teattereissa ensi-iltaan tämä vuoden maaliskuussa, jolloin ohjaaja oli vastikään vapautunut vankilasta jouduttuaan vangituksi tekaistuin syyttein. Tänään elokuva nähdään Teemalla..

Tällä kertaa pienessä Turkin rajan läheisessä kylässä piileskelevä Panahi etäohjaa läppärinsä ja skypen kautta dokumentaarista draamaa iranilaisesta pariskunnasta, joka yrittää epätoivoisesti hankkia väärennettyjä passeja paetakseen maasta. Samalla hän videoi ja valokuvaa kylän asukkaiden arkisia puuhia mahdollista myöhempää käyttöä varten. Mutta nyky-Iranissa mikä tahansa todellisuutta taltioiva kamera voi koitua käyttäjälleen kohtalokkaaksi.

Matalaa profiilia oman tilanteensa vuoksi pitävä Panahi joutuukin yllättäen kyläläisten silmätikuksi ja kitkerän riidan keskipisteeksi. Syynä on hänen mahdollisesti ottamansa valokuva, joka todistaa toiselle miehelle luvatun neidon ja tämän rakastetun kohtaamisen. Väkivaltaiseksi yltyvän kiistan paisuessa myös ohjaajan tekeillä oleva elokuva ajautuu umpikujaan samoin kuin sen päähenkilöiden elämä.

Elokuvan erikoinen nimi tulee erään kyläläisen Panahille antamasta ja perättömäksi osoittautuvasta varoituksesta. Teokraattisen diktatuurin hallitsemassa Iranissa jokainen kantaa vaarallista salaisuutta. Jokaisella on omat syynsä valehdella ja syynsä pelätä. Karhut vaanivat jokaisen nurkan takana. Eivätkä ne oikeasti ole karhuja.

Ei karhuja lienee Panahin pessimistisin elokuva. Sen vähäeleisyydessään vavahduttava lopetus ennakoi aavemaisesti protestoivan ohjaajan omaa kohtaloa. Elokuvan saadessa maailmanensi-iltansa Panahi virui jo vankilassa.

Ei karhuja esitetään Yle Teemalla kahteen otteeseen:

  • Ke 10.7.2024 klo 22.00
  • Su 14.7.2024 klo 13.20

Elokuvan voi katsoa myös Areenasta 29.8.2024 saakka. Katso traileri alta.

Arvio: Tarmo Poussu

Lisää luettavaa