Tänään tv:ssä: Viiden tähden mestariteos vuodelta 1965 – Painajaismainen kuvaus ihmismielen hajoamisesta

IMDb-arvosana 7,6.

23.9.2023 05:00

Vuonna 1965 valmistunut Inho on Roman Polanskin ensimmäinen englanninkielinen elokuva ja samalla ensimmäinen aito mestariteos.

Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla ja kriitikkopalkinnolla seppelöity viiden tähden elokuva ei ole tavallinen kuvaus hulluuteen vajoamisesta – se on pidättelemätön kuvaus hajoavan mielen prosessista, kuvattuna kyseisen mielen omasta painajaismaisesta näkökulmasta.

Catherine Deneuve on Lontoossa sisarensa kanssa asuva Carol, kuvankaunis nuori ranskatar, jonka ympärillä riittää kosiskelijoita. Päällepäin Carol on hiljaisen oloinen ja eristäytynyt, minkä tytön lähipiiri laskee pelkän ujouden piikkiin.

Todellisuudessa Carol on orastava skitsofreenikko, jonka sairauden lopullinen puhkeaminen hakee alkusysäyksensä henkisen eristäytyneisyyden, paranoian, seksuaalisen tukahtuneisuuden ja väkivaltaisten pelkotilojen kammottavasta yhdistelmästä.

Syöksykierre käynnistyy lopullisesti Carolin sisaren lähtiessä matkalle miesystävänsä kanssa ja jättäessä pikkusiskon yksin kaupunkiasuntoon hitaasti tuhoutuvan psyykeensä kanssa.

Inho on yhä äärimmäisen vaikuttava ja häiriinnyttävyydessään täydellinen psykologinen kauhuelokuva, jonka audiovisuaalinen tunnelma ja estoton tulkinta sairaan mielen olemuksesta hakee edelleen vertaistaan. Polanskin ohella filmin suurin tähti on tietenkin nuori Deneuve, joka ei yksinkertaisesti voisi olla parempi kipeässä pääroolissa.

Inho esitetään Yle Teemalla lauantaina 23.9.2023 klo 21.05. Areenassa 21.12.2023 saakka.

Katso alta Areenasta esittely, jossa näyttelijä Hilma Kotkaniemi matkaa painajaisen ytimeen. Polanskin varhaistyö puhututtaa myös Jan Forsströmiä ja Kalle Kinnusta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa