Tänään tv:ssä: Vuoden 2012 kotimainen elokuva oli poikkeuksellinen tapaus – Mikko Leppilampi valmistautui kuin Hollywood-sotaelokuvaan

Episodin tähdet ★★★

21.2.2024 05:00

JP Siilin ohjaama ja käsikirjoittama Härmä sijoittuu 1800-luvun Etelä-Pohjanmaalle puukkojunkkarien aikakauteen. Vuonna 2012 valmistuneen elokuvan keskiössä on kaksi veljestä, joita esittävät Mikko Leppilampi ja Lauri Tilkanen.

Leppilammen esittämä juopotteleva ja tappeleva esikoispoika Esko on perintöjärjestyksessä ensimmäinen, mutta Tilkasen roolihahmo, suoraselkäinen Matti, on isännän suosikki. Veljekset joutuvat taistelemaan paitsi perinnöstä myös Pamela Tolan esittämän Ainon suosiosta.

Puukkojunkkarien aikaan sijoittuva elokuva pyöri Siilin mielessä pitkään. Hän tutki aikakauden historiaa muttei kuitenkaan halunnut tehdä elokuvaa tunnetuista todellisista puukkojunkkareista, kuten Isontalon Antti ja Rannanjärvi.

Siilin aiempi elokuva Ganes perustui todellisiin henkilöihin ja faktoihin, mutta sitä lähestymistapaa ohjaaja ei nyt halunnut käyttää.

– Siinä on hyvät ja huonot puolet, mutta halusin vapautua niistä, Siili kertoi Episodin haastattelussa, kun elokuva tuli ensi-iltaan vuonna 2012.

– Sitten luin, että 1800-luvulla Suomessa oli tapana, että esikoispoika perii kaiken, ja muut eivät saa mitään. Kun se asia törmäsi mielessäni puukkojunkkarimaisemaan, niin tarinan lähtökohta tuli ilmi samalla hetkellä.

Rähinöivän esikoispojan Eskon rooliin Siili halusi melko varhain Mikko Leppilammen. Rooli poikkesi Leppilammen aiemmista töistä selvästi. Näyttelijä oli siihen mennessä nähty lähinnä ensirakastajien tai rakastettavien renttujen rooleissa.

Leppilampi kertoi Episodille, että pahisroolissa on usein enemmän haasteita. Hänen mukaansa sankarien rooli voi joskus olla suorastaan epäkiitollinen.

– Jos roolihahmo on vain komea ja hurmaava sankari, niin siihen on helppo olla samastumatta, kun siinä ei ole mitään rosoa.

Toinen pääosan esittäjä Lauri Tilkanen tuli kuvaan myöhemmin. JP Siili koekuvasi noin kymmentä eri näyttelijää, joiden joukossa oli sekä vanhoja että uusia tuttavuuksia. Kukaan ei kuitenkaan tuntunut sopivan rooliin. Sitten yksi näyttelijöistä ehdotti Tilkasta, joka tuli koekuvauksiin, ja asia oli sillä selvä.

– En viitsinyt edes kameraa käynnistää, Siili kertoi.

– Juttelimme tunnin verran, ja sitten kysyin haluaako hän näytellä roolin.

Koska Härmä sijoittuu Etelä-Pohjanmaalle, elokuva kuvattiin aidoilla tapahtumapaikoilla ja näyteltiin paikallisella murteella. Murteen käyttöön kiinnitettiin runsaasti huomiota ennen kuvauksia.

Siili kävi käsikirjoituksen tarkkaan läpi murrevalmentajien kanssa.

– Haluttiin, että murrepuoli olisi mahdollisimman kunnossa ja puhutun kielen rikkaus välittyisi katsomoon asti.

Leppilammen mukaan siinä myös onnistuttiin, ja paras palaute asiaan tuli paikallisilta.

– He olivat todella otettuja siitä, että asiaan on paneuduttu ja nähty vaivaa.

Härmä on elokuva pohjalaisista puukkojunkkareista, mutta elokuvaa on kuvailtu myös kotimaisena westerninä. Siilin mukaan lajityyppi on hyvä määritellä jotenkin, koska aina kysytään millaisesta elokuvasta on kyse.

Vertaus lännenelokuvaan ei ole Siilin mielestä lainkaan kaukaa haettu. Hänen mukaansa lajityypin perusasiat ovat Härmässä mukana luonnollisesti ja pakottamatta.

– Siellä on preeria eli lakeus, kuudestilaukeava eli tässä tapauksessa puukko. Siellä on hevonen, siellä on sheriffi, ja sitten on keskeinen konflikti hyvän ja pahan välillä.

Lauri Tilkanen ja Pamela Tola.

Härmän tuotannon huolellisisesta valmistautumisesta kertoo myös se, että näyttelijät olivat mukana boot campilla eli valmennusleirillä.

Metodia käytetään usein Hollywoodin sota- ja toimintaelokuvien fyysiseen ja psyykkiseen valmennukseen, mutta suomalaisissa elokuvatuotannoissa valmennusleirit ovat harvinaisia, eikä vähiten ylimääräisten kustannusten takia. Valmennusleiri oli ohjaajan mukaan kuitenkin ponnistus, joka kannatti tehdä.

– Tekisin ehdottomasti saman uudelleen. Kyllä se rahanmenoa lisää, mutta ne ovat siten satsattuja euroja, joista jokainen näkyy kankaalla. Ja jos ei näy niin tuntuu, Siili kertoi.

Valmennusleirillä näyttelijät sukelsivat puukkojunkkarien aikakauteen ja elämäntapaan. He harjoittelivat paitsi elokuvan kohtauksia ja murretta myös erilaisia käden taitoja kuten hevosten käsittelyä ja ulkotöitä.

Valmennusleiri oli Leppilammen mukaan ratkaiseva.

– Se voisi kuulostaa lapselliselta, ja voisi ajatella ettei elokuva sellaista tarvitse. Mutta kun se tarvitsee nimenomaan! Mentiin Lapua-seuran museotilaan, jossa ollaan sen aikaisessa maailmassa ilman puhelimia, eletään rooliasuissa ja tehdään kaikki ikään kuin silloin tehtiin.

Elokuvassa näyttelevät Leppilammen ja Tilkasen lisäksi muun muassa Pamela Tola, Esko Salminen, Aku Hirviniemi, Taneli Mäkelä, Pirkka-Pekka Petelius, Eero Milonoff, Olavi Uusivirta ja Kari Hietalahti.

Härmä esitetään YLE TV2-kanavalla keskiviikkona 21.02.2024 klo 22.10. Elokuvan voi katsoa myös Areenasta 29.2.2024 saakka. Pistä Härmä alta pyörimään.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia